Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της παχυσαρκίας εμφανίζεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Πλήθος ερευνών έχει συσχετίσει προβλήματα υγείας της ενήλικης ζωής με προϋπάρχουσα παχυσαρκία κατά την παιδική ηλικία. Το πρόβλημα μέρα με την μέρα γίνεται όλο και περισσότερο αισθητό και τείνει πλέον να λάβει διαστάσεις επιδημίας.
Ποια είναι η σωστή λύση; Δίαιτα ή διατροφή;
Πολύ συχνά οι γονείς έρχονται σε απόγνωση παρατηρώντας οι ίδιοι ή ακούγοντας τους γύρω να λένε ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα με τα κιλά του και πως θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας κατά την ενήλικη του ζωή αν συνεχίσει έτσι. Συχνά οι γονείς μπαίνουν στο δίλημμα αν το παιδί τους πρέπει να χάσει γρήγορα κάποια κιλά ή αν υπάρχει κάποια άλλη λύση.
“Τα περιττά κιλά προήλθαν με το πέρασμα του χρόνου, και με το πέρασμα του χρόνου θα πρέπει να χαθούν. Ειδικά στα παιδιά, τα οποία αποτελούν μία ειδικά ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων -διότι ταυτόχρονα αναπτύσσονται- πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές τους απαιτήσεις”, υπογραμμίζει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιωάννης Σουπιός.
Πως θα καταλάβω ότι υπάρχει πρόβλημα;
Το πρώτο μήνυμα οι γονείς θα το πάρουν από τον παιδίατρο τους. Κατά την επίσκεψη στο παιδίατρο, ο παιδίατρος σύμφωνα με την μέτρηση του σωματικού βάρους του παιδιού, της ηλικίας του και την μέτρηση του ύψους, εκτιμά αν το παιδί είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο. Εκείνος θα συστήσει στους γονείς να απευθυνθούν σε ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, ο οποίος μετά με την σειρά του, θα εκτιμήσει τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού, τις καθημερινές του διατροφικές συνήθειες τόσο του παιδιού όσο και της οικογένειας και θα χαράξει κατευθυντήριες γραμμές τόσο για το παιδί, όσο και την υπόλοιπη οικογένεια.
Τι να προσέξετε;
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Σουπιό:
– Στις περιπτώσεις παχύσαρκων παιδιών, που συστήνεται διατροφή, εκείνη θα πρέπει να είναι διατροφικά πλήρης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών αυτών.
– Είναι προτιμότερο να βρεθούν τρόποι αύξησης της φυσικής δραστηριότητος παρά να γίνει σημαντική μείωση στην ποσότητα του φαγητού. Σκοπός είναι η σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη γι’ αυτό και τα γεύματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ποιοτικά. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός των γευμάτων που θα περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αρμονική ανάπτυξη του παιδιού.
– Τα μη εξειδικευμένα διαιτολόγια και οι αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες συχνά προκαλούν προβλήματα, όπως μειωμένη ανάπτυξη πολλών παιδιών, έντονες μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία συγκέντρωσης, αναιμία, διακοπή της περιόδου πολλών εφήβων κοριτσιών και το χειρότερο όλων, εγκλωβίζουν το παιδί ή τον έφηβο σε έναν φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενης δίαιτας και βουλιμικών κρίσεων. Επιπλέον, προσέχουμε να μην επιφορτίσουμε το παιδί με το δικό μας άγχος.
– Πολύ σημαντικό είναι να αποκτήσει όλη η οικογένεια σωστές διατροφικές συνήθειες. Οι κακές συνήθειες των γονέων αντιγράφονται από τα παιδιά. Έτσι πολύ συχνά αρκεί και μόνο να αλλάξουν οι κακές οικογενειακές συνήθειες διατροφής για να επανέλθει με τον καιρό ένα παιδί σε φυσιολογικό βάρος.
– Η προσαρμογή της οικογενειακής διατροφής στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερα λιπαρά ή τηγανιτά τρόφιμα και ο περιορισμός των έτοιμων τροφών και των γλυκών αποτελεί πολύ συχνά ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της υγείας όλης της οικογένειας .
– Στόχος δεν πρέπει να είναι η άμεση απώλεια του σωματικού βάρους, αλλά η υιοθέτηση μία σωστής, θρεπτικής και υγιεινής διατροφής. Δεν απαγορεύεται τίποτα, απλώς εκπαιδεύουμε τα παιδιά να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές. Τους μαθαίνουμε να υπάρχει ποικιλία στην διατροφή τους, όπως επίσης να έχουν εγκράτεια και μέτρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ