Ίσως κατά τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού σου να παρατηρήσεις στο κεφαλάκι του κάτι που μοιάζει με ξηροδερμία ή πιτυρίδα. Αυτές οι λευκές φολίδες που μπορεί να σε ανησυχήσουν αποκαλούνται νινίδα και είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές δερματίτιδας που εμφανίζεται στα βρέφη και τα μωρά έως ενός έτους. Τι ακριβώς είναι, όμως, η νινίδα, πώς θα την αντιληφθείς και κυρίως με ποιο τρόπο θα την αντιμετωπίσεις; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί:
Σχεδόν ένα στα δύο μωρά θα εμφανίσει αυτή την ενοχλητική εικόνα στο κεφαλάκι του. Είναι κάτι σαν πιτυρίδα και συνήθως ως τέτοια την αντιμετωπίζουν οι γονείς. Η εικόνα της μοιάζει με μικρά άσπρα ή κιτρινωπά κομματάκια, σαν φολίδες, κολλημένα κυρίως στο δέρμα του κεφαλιού, ενώ καμιά φορά μπορεί να εμφανιστεί και πάνω στα φρύδια. Πρόκειται για την πιο συχνή δερματίτιδα των μωρών, η οποία εμφανίζεται τους δύο με τρεις πρώτους μήνες και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τα πρώτα γενέθλιά τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι γονείς ανησυχούν διότι η νινίδα δεν φεύγει με το πλύσιμο και φοβούνται μήπως εξελιχθεί σε μια μόνιμη κατάσταση. Στην ουσία, όμως, είναι μια καλοήθης σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και γι’ αυτό εμφανίζεται στα σημεία του δέρματος του κεφαλιού, δηλαδή εκεί που υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες. Είναι μια αβλαβής κατάσταση και μάλιστα αναστρέψιμη. Δεν προκαλείται από κακή υγιεινή και πλύσιμο, και το σημαντικότερο δεν είναι μεταδοτική.
Το μωρό την ανέχεται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα ενόχλησης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η νινίδα είναι πολύ παχιά και σε μεγάλη επιφάνεια, τότε το μωρό μπορεί να δείχνει ανήσυχο από φαγούρα. Στις περιπτώσεις που καταφέρνει να ξυστεί με τα νυχάκια του, τότε μπορεί να δημιουργήσει μικρές πληγές και να εισχωρήσουν μικρόβια, τα οποία σε δεύτερη φάση θα προκαλέσουν δερματική μόλυνση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν το μωρό εμφανίσει αυτά τα ασπρο-κίτρινα κομματάκια στο κεφαλάκι του, θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να διαγνώσει αν είναι μόνο νινίδα ή πρόκειται για κάτι άλλο, όπως έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. Ενδέχεται να είναι και νινίδα μαζί με έκζεμα. Στις περιπτώσεις αυτές, η θεραπεία είναι φαρμακευτική, ώστε να απαλλαγεί το μωρό από τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας.
Αν το μωρό έχει μόνο νινίδα, τότε ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι απλός, αφού περιμένουμε ότι έτσι κι αλλιώς θα φύγει ή θα μειωθεί από μόνη της.
Τι κάνουμε στην περίπτωση της απλής νινίδας:
◊ Δύο ώρες πριν το λούσιμο, απλώνουμε στο κεφαλάκι του μωρού -και ειδικά στα σημεία που έχει νινίδα- παιδικό λάδι ή αγνό παρθένο ελαιόλαδο με μηδέν οξέα.
◊ Πλένουμε το κεφαλάκι του με κανονικό σαμπουάν ή στις περιπτώσεις σοβαρής νινίδας με ειδικά σαμπουάν για νινίδα, που υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία.
◊ Ξεπλένουμε το κεφάλι καλά.
◊ Χτενίζουμε πολύ απαλά με ειδικό χτενάκι που ξεκολλάει την νινίδα.
◊ Επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που το λούζουμε.
◊ Αν η νινίδα παραμένει και μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, θα πρέπει να το δει παιδίατρος ή δερματολόγος για παιδιά.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ