Καθώς κινούμαστε όλο και πιο βαθιά στο φθινόπωρο και πολύ σύντομα στον χειμώνα, οι ιώσεις και τα κρυώματα θα κάνουν συχνότερα την εμφάνισή τους στα παιδιά. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως θα έρθεις αντιμέτωπη αρκετές φορές με την καταρροή, το “μπούκωμα” και την απόφραξη της μύτης των μικρών σου. Με ποια μέθοδο, όμως, θα καταπολεμήσεις αυτή την κατάσταση και πώς θα το κάνεις ανάλογα με την ηλικία τους; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των μωρών είναι το “μπούκωμα” της μύτης. Το απλό ρουθούνισμα ή και η απόφραξη της μύτης με μύξες είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο. Τα πολύ μικρά μωρά, μέχρι τον πέμπτο μήνα, δεν είναι ικανά να αναπνέουν με το στόμα, αλλά χρησιμοποιούν την μύτη. Αν, λοιπόν, υπάρχει ρινική συμφόρηση λόγω παρουσίας μύξας, τότε μπορεί να συμβούν τρία πράγματα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
♦ Δεν μπορούν να αναπνεύσουν καλά και αυτό τα δυσκολεύει να φάνε ειδικά αν θηλάζουν ή τρώνε με μπιμπερό, διότι με κλειστή την μύτη και το στόμα, δεν επιτρέπεται η είσοδος του αέρα και η κατάποση.
♦ Δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά, καθώς αναπνέουν με δυσκολία.
♦ Τα μικρόβια που υπάρχουν στις μύξες μπορεί να περάσουν στο μέσο αυτί μέσα από ένα σωληνάκι που συνδέει την μύτη με το αυτί και να προκληθεί ωτίτιδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να γίνονται ρινοπλύσεις προκειμένου να ελευθερώνεται η μύτη προς διευκόλυνση της αναπνοής.
Πότε πρέπει να γίνονται οι ρινοπλύσεις;
Γενικά, κάθε φορά που ένα μωρό έχει μπούκωμα, θα πρέπει να καθαρίζουμε την μύτη του. Αυτό μπορεί να γίνεται πολλές φορές το εικοσιτετράωρο χωρίς περιορισμό. Συνήθως, γίνονται λίγο πριν το γεύμα, ώστε να διευκολυνθεί η κατάποση. Αποφεύγουμε τις ρινοπλύσεις μετά το γεύμα, διότι μπορεί να προκαλέσουν εμετό.
Πώς γίνονται οι ρινοπλύσεις:
♦ Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας με σαπούνι ή αντισηπτικό πριν την παρέμβαση.
♦ Ετοιμάστε τον κατάλληλο εξοπλισμό: αμπούλες φυσιολογικού όρου και συσκευή ρινικής απόφραξης.
♦ Τοποθετήστε το παιδί στο πλάι σε ένα σταθερό στρώμα.
♦ Βάζετε το ρύγχος της αμπούλας στο πάνω ρουθούνι και πιέζετε σταθερά, ώστε ο ορός να εισχωρήσει μέσα στην μύτη.
♦ Προσπαθήστε να διατηρείτε το στόμα του μωρού κλειστό, ώστε να μην καταπιεί τις μύξες με τον όρο και να βγουν από το άλλο ρουθούνι.
♦ Επαναλάβετε το ίδιο και από το άλλο ρουθούνι.
♦ Μπορείτε να βάλετε μισή ή μια ή και περισσότερες αμπούλες προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
♦ Μετά τις ρινοπλύσεις κρατήστε το μωρό όρθιο στην αγκαλιά και αν μπορείτε κάν’ τε μικρή αναρρόφηση των υπολειμμάτων των εκκρίσεων με την συσκευή ρινικής απόφραξης.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά οι ρινοπλύσεις γίνονται με τον εξής τρόπο:
♦ Βάζετε το παιδί σε καθιστική θέση.
♦ Βάζετε στο ρουθούνι την αμπούλα του φυσιολογικού όρου και πιέζετε στέλνοντας τον ορό όσο πιο βαθιά γίνεται.
♦ Ζητήστε από το παιδί να φυσήξει την μύτη του.
♦ Αν δεν συνεργάζεται να φυσήξει, τότε πιέστε απαλά τα δύο ρουθούνια και έτσι θα βγουν προς τα έξω τα υπολείμματα του ορού και των εκκρίσεων.
♦ Επαναλάβετε την διαδικασία και από το άλλο ρουθούνι.
♦ Επαναλάβετε όσες φορές χρειασθεί, ώστε να ελευθερωθεί η μύτη του.
Ακολουθώντας πίστα τις οδηγίες καθαρισμού της μύτης με ρινοπλύσεις μπορεί να μειώσετε την νοσηρότητα του παιδιού σε μεγάλο βαθμό και να βελτιώσετε την υγεία του.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ