Έχει παρατηρηθεί ότι πάνω από τα μισά παιδιά δεν κάνουν καλό πρωινό ή φεύγουν για το σχολειο εντελώς νηστικά. Ο γρήγορος, σύγχρονος τρόπος ζωής δεν τους δίνει χρόνο για να καθίσουν στο τραπέζι και να φάνε πρωινό. Όμως τα θρεπτικά στοιχεία που προσφέρει ένα καλό πρωινό στον οργανισμό ενός μικρού παιδιού είναι μοναδικά. Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί γιατί το πρωινό είναι το σπουδαιότερο γεύμα της ημέρας. Παράλληλα, προτείνει ιδανικούς γευστικούς συνδυασμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό, όμως, έχει κακές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και στην απόδοση στα μαθήματα τους. Το πρωινό γεύμα είναι μια σοβαρή υπόθεση και επιστημονικά θεωρείται το σπουδαιότερο γεύμα του εικοσιτετραώρου.
Όλοι γνωρίζουμε την ρήση που λέει: “το πρωί να τρως σαν βασιλιάς , το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος“.
Για να αντιληφθούμε την σημασία του πρωινού γεύματος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η λειτουργία του στον οργανισμό του παιδιού:
-το ισορροπημένο πρωινό δίνει στο παιδί ενέργεια.
-τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με γλυκόζη η οποία είναι απαραίτητη για την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.
-αν δεν κάνει πρωινό , τότε μειώνεται η γλυκόζη στο αίμα του, παθαίνει υπογλυκαιμία , αισθάνεται κόπωση και δεν μπορεί να αποδώσει στις απαιτήσεις του σχολείου, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει προς το μεσημέρι.
– συμπληρωματικά αν έχει και χαμηλό σίδηρο , τότε δεν έχει καλή μνήμη, ώστε να συγκρατήσει τα μαθήματα.
Αν, λοιπόν, το παιδί μας δεν έχει καλή απόδοση στο σχολείο, αισθάνεται κουρασμένο και δεν θυμάται τα μαθήματα, δεν σημαίνει ότι “δεν παίρνει τα γράμματα”, αλλά μπορεί να οφείλεται στο ανεπαρκές πρωινό γεύμα του.
Ας δούμε , λοιπόν, τι πρέπει να περιέχει ένα σωστό πρωινό για τα παιδιά. Τουλάχιστον 2 από τις παρακάτω κατηγορίες:
•ομάδα γαλακτοκομικών (γάλα,γιαούρτι, τυρί)
•ομάδα ζωικών πρωτεϊνών(βραστή γαλοπούλα, αυγό)
•ομάδα αμύλου (ψωμί, κουάκερ, δημητριακά)
•ομάδα φρούτων εποχής.
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες , βιταμίνη D και το παιδί νοιώθει χορτασμένο, ώστε να μην αναζητήσει κάτι άλλο μέχρι το μεσημέρι.
Τα δημητριακά και ειδικά η βρώμη (το γνωστό κουάκερ), βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση του εγκεφάλου, ώστε να προσέχουν περισσότερο στο σχολειο και χωνεύονται αργά, ώστε να παρέχουν σταθερή ροή ενέργειας μέχρι το μεσημέρι.
Το γάλα περιέχει ασβέστιο , πρωτεΐνες και αρκετές βιταμίνες και βοηθάει στο χτίσιμο του εγκεφαλικού ιστού, δίνει ενέργεια στο μυαλό και το σώμα του και βοηθάει στην δομή των δοντιών και των οστών.
Τα φρούτα δίνουν φυσική γλυκόζη και πολλές βιταμίνες απαραίτητα για την ισορροπία του σώματος και του εγκεφάλου, ώστε να έχει σταθερή απόδοση στα μαθήματα όλη την μέρα.
Αν πάρουμε, λοιπόν, στα σοβαρά την υπόθεση του πρωινού γεύματος, μπορούμε να έχουμε αρκετά tips, τα οποία θα βοηθήσουν, ώστε τα παιδιά να συνηθίσουν να τρώνε καλό πρωινό.
• να κοιμούνται το βράδυ πιο νωρίς, ώστε να “χορταίνουν” τον ύπνο και να μπορούν να σηκώνονται μισή ώρα πιο νωρίς για πρωινό.
• ψωνίζουμε και ετοιμάζουμε μαζί με τα παιδιά τα υλικά για το πρωινό.
• τρώμε μαζί με τα παιδιά το πρωινό δίνοντας το παράδειγμα έστω και το Σαββατοκύριακο.
•παροτρύνουμε τα παιδιά να διαλέξουν τα υλικά του πρωινού τους από τα προτεινόμενα υγιεινά.
•δημιουργούμε ελκυστικά πρωινά με ποτήρια και μπολ τις αρεσκείας τους.
Η κατανάλωση πρωινού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κάθε μέρας, λόγω της μεγάλης περιόδου νηστείας κατά την διάρκεια της νύχτας. Αν το βάλουμε καλά στο μυαλό μας, τότε σίγουρα θα βρούμε και τρόπο να το εφαρμόσουμε και να το κάνουμε να το αγαπήσουν και τα παιδιά.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ