Πρέπει να πάρεις χάπια μόλις σταματήσεις να θηλάζεις; Είναι υποχρεωτικό το αντιγριππικό εμβόλιο; Τι να κάνεις αν ξυπνάει το βράδυ; Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, απαντά…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έχω ένα αγοράκι 45ημερών (4450kg) το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Η παιδίατρος μου συνέστησε να πάρει το μωρό σίδηρο και βιταμίνη D (χωρίς να κάνουμε εξετάσεις αίματος). Ποιά είναι η γνώμη σας;
Οι απόψεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας είναι ότι τα παιδιά μέχρι 6 μηνών καλύπτονται πλήρως από το σίδηρο που έχουν πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από το σίδηρο που περιέχει το μητρικό γάλα.
Άρα υπό κανονικές συνθήκες και εφόσον η μητέρα έχει αρκετό σίδηρο, το παιδί μέχρι 6 μηνών δε χρειάζεται να πάρει συμπλήρωμα σιδήρου ή βιταμίνης D.
Σε ειδικές περιπτώσεις ωστόσο, ο παιδιάτρος μπορεί να χορηγήσει συμπλήρωμα σιδήρου ή βιταμίνης D.
Ο γιος μου είναι 4 μηνών και 10 ημερών. Το βάρος του είναι 8230 g και το ύψος του 67 εκ. Θεωρείτε ιδανική την αναλογία; Μήπως το βάρος του είναι πολύ; Πίνει 165 g και κάνει 5 γεύματα. Μήπως η ποσότητα είναι υπερβολική; Επίσης τον ενοχλούν τα δοντάκια του (δεν τα έχει βγάλει ακόμα). Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστεί;
Σύμφωνα με τις καμπύλες βάρους και ύψους που υπάρχουν για την ηλικία του παιδιού το βάρος είναι αρκετά υψηλό, βρίσκεται πάνω από την 97η θέση αλλά είναι και αρκετά ψηλό γιατί βρίσκεται στην 95η θέση.
Ο μύθος ότι το βάρος θα γίνει ύψος, δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Το παιδί σας ωστόσο, είναι ακόμα πολύ μικρό για να μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει παχύσαρκο.
Δεν αναφέρετε πόσο βάρος γεννήθηκε, αλλά σίγουρα χρειάζεται μια προσοχή όχι ως προς το πόσο γάλα πίνει αλλά στις επόμενες τροφές που θα βάλετε μετά τους 6 μήνες. Όταν δηλαδή θα αρχίσει να παίρνει και στερεές τροφές, να προσέχετε πολύ να μην υπάρχει υπερβολική κατανάλωση θερμιδων και μάλιστα άχρηστων θερμίδων, όπως κρέμες, ζυμαρικά, ζάχαρη κτλ.
Όσον αφορά στα δόντια του, είναι η εποχή που αρχίζει η οδοντοφυία και γι αυτό έχει τις ενοχλήσεις ενώ θα αρχίσει να έχει και μεγάλη σιελόρροια. Για να βοηθήσουμε το παιδί μπορούμε να κάνουμε μασάζ με το δάχτυλό μας στα ούλα του, ενώ στα φαρμακεία υπάρχει μια ειδική δαχτυλήθρα με ανώμαλη επιφάνεια για τον ίδιο σκοπό, καθώς επίσης στην αγορά θα βρείτε και ένα τζελ το οποίο μαλακώνει και αναισθητοποιεί λίγο τα ούλα προκειμένου το παιδί να αισθάνεται λιγότερο τους πόνους.
Το αντιγριπικό εμβόλιο ήξερα ότι είναι μόνο για τους παππούδες. Η γιατρός μας λέει ότι είναι απαραίτητο και για τα παιδιά. Το παιδί μου έιναι 4 ετών και 6 μηνών ενώ ακούω και από άλλους ότι δεν το έχουν κάνει. Είναι απαραίτητο; Μήπως δεν πρέπει να το κάνουμε ούτε εμείς;
Πολλες συζητήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το αντιγριπικό έμβόλιο. Το συμπέρασμα είναι ότι όπως και όλα τα εμβόλια, είναι χρήσιμο και σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μια μικρή παρενέργεια.
Έτσι λοιπόν το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται να γίνεται σε παιδιά πάνω από 6 μηνών, ειδικότερα σε παιδιά που έχουν χρόνιες παθήσεις και ο γιατρός τους γνωρίζει πως δεν πρέπει να αποφύγουν το εμβόλιο.
Για τις άλλες περιπτώσεις είναι καθαρά θέμα γιατρού και γονιών να αποφασίσουν αν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο της γρίπης. Συμπερασματικά, το εμβόλιο της γρίπης δεν κάνει κακό, μόνο καλό μπορεί να κάνει.
Έχω μια κόρη 16 μηνών που κοιμάται στις 22.00 για βράδυ. Τελευταία, δεν πίνει το γάλα πριν κοιμηθεί και ξυπνάει συνέχεια γκρινιάζοντας τη νύχτα ανά δύο ώρες καταλήγοντας να πίνει το γάλα στις 3 τα ξημερώματα. Είμαι εξαντλημένη, τι να κάνω;
Είναι γνωστό σε παιδίατρους και παιδοψυχολόγους ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν πεινάνε και δεν πρέπει να ξυπνάνε το βράδυ για να φάνε. Ο λόγος που ξυπνάνε είναι άλλος. Συνήθως, το παιδί δεν μπορεί να αντέξει μια νύχτα χωρίς να δει τη μαμά του και γι’ αυτό ξυπνάει. Αυτη την ανάγκη τη συνδυάζει με αίτημα για φαγητό προκειμένου η μαμά του να του αφιερώσει κάποιο χρόνο.
Ένας άλλος λόγος είναι πως το παιδί σε αυτή την ηλικια έχει πιο ελαφρύ ύπνο γιατί βγάζει δόντια και ξυπνάει από πόνο και ανησυχία.
Προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να το ηρεμείτε και να είστε πιο αποφασιστική ώστε να μπορέσει να περάσει η γραμμή η δική σας, η οποία είναι και πιο σωστή για την υγεία του παιδιού.
Έχω σταματήσει το θηλασμό 15 μέρες κι ενώ είχα γάλα. Πρέπει να πάρω κάποιο χάπι για να είμαι περισσότερο ασφαλής; Έχω ακούσει ότι μπορεί να έχουν παρενέργειες. Το στήθος μου πάντως δεν έχει πετρώσει.
Οι δεκαπέντε μέρες που έχετε σταματήσει το θηλασμό είναι αρκετές και το πιθανότερο είναι το στήθος να μην έχει κανένα πρόβλημα. Μόνο αν αισθάνεστε ότι “φορτώνει” και εξακολουθεί να έχει γάλα συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για να σας δώσει κάποιο χάπι. Αν το στήθος σας είναι μαλακό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σημαίνει ότι η παραγωγή του γάλακτος εχέι σταματησει.
Το αγοράκι μου είναι 26 μηνών και αρνείται πεισματικά να πει κουβεντούλες. Ενώ έχει πει κατά καιρούς διάφορες λέξεις όπως μαμά, μπαμπά, παππού, γάλα, ευχαριστώ, μπάλα κτλ τις περισσότερες φορές λέει μόνο τις πρώτες συλλαβές των λέξεων! Τον έχω πιάσει αρκετές φορές όταν είναι μόνος του και παίζει να ψιθυρίζει. Πιστέυετε οτι πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό ή απλά είναι ντροπαλός και θα μιλήσει όταν θα θελήσει;
Ένα παιδί που δεν ακούει, δεν μπορεί να μιλήσει. Άρα το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι αν ακούει όντως. Από όσα λέτε μάλλον ακούει αφού έχει πει αρκετές λέξεις. Είναι προφανώς θέμα χρόνου αυτές οι λέξεις να γίνουν προτάσεις και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του.
Ερευνήστε και την κληρονομικότητα, αν κάποιος από τους γονείς ή στενούς συγγενείς του παιδιού καθυστέρησαν να μιλήσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ