Η μητρότητα είναι ίσως ο δυσκολότερος ρόλος. Πολλές οι χαρές, αλλά και μεγάλη η ευθύνη. Αν κάτι συμβαίνει στο μικρό σου και σε αγχώνει δεν έχεις παρά να στείλεις e-mail στις ειδικές φόρμες του TLIFE και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης θα απαντήσει μέσα από ανάλογα άρθρα.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 32 μηνών και έχει ύψος μόλις 88 εκατοστά. Πρέπει να ανησυχήσω;”
Απάντηση
Το ύψος του παιδιού σας για την ηλικία του βρίσκεται στην 15η με 25η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι προς το κοντό αλλά όχι παθολογικά κοντό. Θα πρέπει να ελέγξετε το οικογενειακό περιβάλλον για να δούμε εάν υπάρχει κληρονομικότητα σε χαμηλό ύψος. Από κει και πέρα να ελέγξετε τον θυρεοειδή του παιδιού, την οστική του ηλικία κάνοντας μία ακτινογραφία και αν όλα αυτά είναι φυσιολογικά, τότε θα περιμένετε γιατί τα αγόρια ψηλώνουν μέχρι 20 χρονών.
Ερώτηση
“Γιατρέ η κόρη μου 20 μηνών και είναι 9,700κιλά 83 πόντους. Είναι πολύ αδύνατη. Τι να κάνω για να τρώει λίγο παραπάνω; Προσπαθώ να τρώει πέντε φορές την ήμερα, τρώει λίγο και μετά το κρατάει στο στόμα της για ώρα, κλαίει και το φτύνει. Τώρα τελευταία δεν πίνει και πολύ γάλα, 300γρ. περίπου όλη μέρα, τι να κάνω;”
Απάντηση
Το παιδί σας είναι σε πολύ καλή κατάσταση όσον αφορά στις καμπύλες του βάρους, δηλαδή δεν είναι ούτε αδύνατο ούτε και βαρύ. Το ύψος του βρίσκεται λίγο κάτω από τη μέση, αλλά το ύψος μπορεί να έχει σχέση με την κληρονομικότητα. Γενικά το παιδάκι σας απ’ ότι φαίνεται τρώει καλά, μάλλον εσείς το πιέζετε πάρα πολύ και ίσως γι’ αυτό κάποιες στιγμές να φέρνει αντίρρηση. Προσπαθείστε να της δίνετε μόνο αυτά τα οποία είναι ωφέλιμα και μην την πιέζετε τόσο πολύ.
Ερώτηση
“Καλημέρα. Έχω ακούσει ότι μια εταιρία βγάζει χυμό αλόη βέρα για παιδιά. Ποιά είναι η άποψή σας;”
Απάντηση
Η αλόη γενικά είναι κάτι ακίνδυνο για τα παιδιά, είναι ένα φυσικό προϊόν. Πρέπει όμως να προσέξετε πάνω στη συσκευασία τι άλλες ουσίες περιέχονται μέσα στο σκεύασμα για να είστε σίγουρη ότι δεν θα βλάψει το παιδί σας.
Ερώτηση
“Γιατρέ καλησπέρα. Ο γιος μου είναι 3,5 ετών. Πρώτη χρονιά στον παιδικό έχει ήδη κάνει 6 ωτίτιδες, 3 πυώδεις αμυγδαλίτιδες και οστρακιά πρόσφατα. Ο ωριλά στο Παίδων μου είπε άμεσα να φύγουν οι αμυγδαλές του οι οποίες είναι υπεροτροφικές και έχει και κρεατάκια. Θα ήθελα να ξέρω και την δική σας γνώμη. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Ο αριθμός των ωτίτιδων και την αμυγδαλίτιδων που έχει το παιδάκι σας, πραγματικά είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος και εφόσον ο ωριλά έχει πει ότι αν αφαιρεθούν θα βοηθήσουν το παιδί σας ώστε να αρρωσταίνει λιγότερο, καλό είναι να τις βγάλετε. Έτσι θα έχει και λιγότερα προβλήματα του αναπνευστικού προβλήματος.
Ερώτηση
Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 1 μηνός και μου παρουσιάζει εδώ και 5 μέρες έντονο ρουθούνισμα. Του βάζω φυσιολογικό ορό και 3 φορές την ημέρα του βάζω σταγόνες μίξη OTRIVIN με ΤΟΒΡΕΧ. Κατόπιν τραβάμε με ειδικό εργαλείο τις μυξούλες του. Το θέμα είναι όμως ότι δεν έχει μυξούλες. Μήπως είναι κάτι άλλο, και κάνουμε τζάμπα, αυτό που κάνουμε στο παιδί; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Η μόνη λύση είναι να συνεχίζετε να βάζετε φυσιολογικό ορό στην μυτούλα του παιδιού κάθε φορά που αισθάνεστε ότι είναι μπουκωμένο, έστω και αν δεν βλέπετε τις μύξες. Πολλές φορές συνήθως βρίσκονται σε σημείο που δεν τις βλέπετε, όμως βάζοντας φυσιολογικό ορό τις παρασύρετε, το παιδί τις καταπίνει και πάνε στο στομάχι του στο εντεράκι του με τα κακά του. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιες φορές και θαλασσινό νερό αποστειρωμένο σε μορφή σπρέι. Να έχετε υπόψιν σας ότι τα νεογέννητα όπως είναι το δικό σας, πολλές φορές έχουν μία μικρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή οι μυτούλες τους είναι στενές και γι’ αυτό τους πρώτους μήνες της ζωής μέχρι αυτό να αποκατασταθεί παρουσιάζει συχνά μπουκώματα.
Ερώτηση
“Η κόρη μου μπαίνει τον άλλο μήνα στα 3 και έχει ακόμα πιπίλα. Τα τσίσα τα κόψαμε πολύ νωρίς την πιπίλα με τίποτα. Τι με συμβουλεύετε;”
Απάντηση
Είναι 3 χρονών, είναι η κρίσιμη ηλικία που το παιδί ωριμάζει, ελέγχει τους σφιγκτήρες του και σιγά σιγά στα επόμενα 1 με 2 χρόνια θα μπορέσει να κόψει και την πιπίλα. Χρειάζεται διακριτικότητα, υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι για να κόψουν την πιπίλα. Το ένα είναι να το κόψουμε λίγο με ένα ψαλιδάκι ώστε να μην προκαλεί ευχαρίστηση στο παιδί, ο άλλος τρόπος είναι συνεχώς να της βγάζουμε την πιπίλα από το στόμα για να της κόψουμε αυτή την ευχαρίστηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ