Το μωρό μου ξυπνάει συνέχει το βράδυ, τι μπορώ να κάνω; Το μωράκι μου έχει συγκαεί και δεν περνάει με τίποτα, τι προτείνετε; Όταν γίνετε αποκλειστικός θηλασμός, το μωρό πρέπει να πάρει σίδηρο;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες σας!
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3 ετών και με πολύ μεγάλη δυσκολία καταφέρνω να του δώσω το γάλα του. Παρόλο που δεν έχω κανένα πρόβλημα όσον αφορά την υπόλοιπη διατροφή του, αφού τρώει τα πάντα από λαχανικά, όλα τα κρέατα, ζυμαρικά τα πάντα, στο γάλα έχω πρόβλημα. Έχω δοκιμάσει διάφορες μεθόδους όπως με κακάο, με μέλι, αλλά δυστυχώς τίποτα.”
Απάντηση
Μην ανησυχείτε γιατί τα παιδιά χρειάζονται το γάλα μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής τους. Από εκεί και πέρα τις ουσίες που έχει το γάλα, μπορούν να τις παίρνουν και από άλλες τροφές. Δεύτερον εάν το παιδί τρώει γιαούρτι ή τυριά μπορεί πάρα πολύ καλά να αντικαταστήσει το γάλα με αυτές τις τροφές. Τρίτον, μπορείτε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε γάλα υπάρχει στο εμπόριο σε σκόνη, σε υγρή μορφή ή και εβαπορέ μήπως και μπορέσει να το πιει. Τέταρτον, εάν κάποιος στην οικογένεια έχει αποστροφή προς το γάλα, θα είναι έτσι κι αλλιώς πάρα πολύ δύσκολο να πείσετε το παιδί σας να πιει γάλα. Ξεχάστε το για λίγο καιρό και δοκιμάστε ξανά αργότερα.
Ερώτηση
“Το μωρό μου όταν πίνει το γαλατάκι του κάποιες φορές κλαίει πάρα πολύ και σταματάει και δεν θέλει γάλα και μετά από λίγο κλαίει πάλι και θέλει να φάει. Γιατί το κάνει αυτό; Είναι 2 μηνών και έχει κολικούς. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Αυτό που περιγράφετε ονομάζετε γαστροεντερικό αντανακλαστικό. Δηλαδή όταν φτάνουν οι πρώτες ποσότητες γάλακτος στο στομάχι του παιδιού αρχίζει το έντερό του να κάνει αντανακλαστικές κινήσεις και προκαλείται πόνος. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από την υπομονή μπορείτε να χορηγήσετε ειδικά γάλατα που είναι για τα παιδάκια που έχουν πόνο στην κοιλίτσα ή δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 1,5 χρονών και ένα αγοράκι 2 μηνών. Τον τελευταίο μήνα η κόρη μου κλαίει το βράδυ, δεν πίνει το γάλα της και δεν κοιμάται στο κρεβάτι της, κοιμάται μόνο αν την κουνήσω εγώ ή ο μπαμπάς της ή αν την πάρουμε στο κρεβάτι μας. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Είναι η ηλικία του παιδιού τέτοια που έχει επηρεαστεί από τον ερχομό του καινούριου παιδιού. Με λίγα λόγια ζηλεύει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάει το αδελφάκι του. Είναι μία μεταβατική περίοδος, θα πρέπει να ασχολείστε περισσότερο με αυτό το παιδί, διακριτικά να του δείχνετε περισσότερη αγάπη και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο, χωρίς φυσικά να καταλαβαίνει ότι αυτό το κάνετε από αδυναμία επειδή υπάρχει το άλλο παιδί. Ο χρόνος είναι γιατρειά.
Ερώτηση
“Από ποια ηλικία θα πρέπει να αντικαταστήσω στη διατροφή του παιδιού μου το εμπλουτισμένο γαλα με φρέσκο; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Από την ηλικία των 12 μηνών και μετά το παιδί μπορεί να πιει γάλα φρέσκο, παστεριωμένο και εβαπορέ.
Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 14 μηνών και ξυπνάει τα βράδια. Τι μπορώ να κάνω για να το κόψω αυτό; Ξυπνάει 1 με 2 φορές και θέλει γάλα.”
Απάντηση
Το μωρό σας δεν πεινάει. Ξυπνάει για να δει την μαμά του και το συνδυάζει με φαγητό. Να θυμάστε ότι κανένα ζώο δεν ξυπνάει για να φάει.
1. Φροντίστε όταν ξυπνάει το βράδυ να μην σας βλέπει. Βάλτε τον μπαμπά να παρηγορήσει το παιδί.
2. Δώστε του αραιωμένο χαμομήλι ή αραιωμένο γάλα ή σκέτο νερό ώστε σταδιακά να ξεχνιέται.
3. Αφήστε το λίγο παραπάνω να κλάψει ώστε να κουραστεί και να καταλάβει ότι δεν περνάει πάντα το “δικό του”.
4. Tαΐστε το πιο αργά το βράδυ.
5. Μειώστε τις ώρες του ύπνου από το μεσημέρι προς το βράδυ ώστε να νυστάζει περισσότερο και να ξεχνάει την πείνα του και την μαμά του.
Ερώτηση
“To μωράκι μου έχει συγκαεί και δεν περνάει με τίποτα. Ο παιδίατρος μου συνέστησε την κρέμα Daktodor, την δοκίμασα, αλλά μετά μια πρόσκαιρη βελτίωση, υποτροπίασε. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Μάλλον φταίει η πάνα διότι αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και ίσως και οι τροφές που βρίσκονται στα κακά του.
1. Να πλένετε καλά την περιοχή για να καθαρίζουν οι πόροι του δέρματος.
2. Να ξεβγάζετε καλά.
3. Το σπουδαιότερο είναι να στεγνώνετε καλά την περιοχή με ένα σεσουάρ μαλλιών.
4. Να βάζετε καλό στρώμα κρέμας στην στεγνωμένη περιοχή.
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω όταν γίνετε αποκλειστικός θηλασμός, το μωρό πρέπει να πάρει σίδηρο;”
Απάντηση
Οι απόψεις διίστανται. Συνήθως δίνουμε σίδηρο μέχρι να φτάσει το παιδί να πίνει ένα λίτρο γάλα την ημέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ