Με ταλαιπωρεί με τον ύπνο… Με ταλαιπωρεί με το φαγητό… Με ταλαιπωρεί με τον παιδικό σταθμό… Τι να κάνω;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας!
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σας!
Αν και σένα σε απασχολεί κάτι σχετικά με το μικρό σου δεν έχεις παρά να στείλεις e-mail στις ειδικές φόρμες του TLIFE.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 2 ετών κι εδώ και αρκετό καιρό (σχεδόν 4 μήνες) μας ταλαιπωρεί με το μεσημεριανό φαγητό. Είτε της τα δώσουμε αλεσμένα είτε όχι, μόνο που βλέπει το πιάτο την πιάνει πανικός. Κλαίει και προσπαθεί να κάνει εμετό για να μας τρομοκρατήσει και δεν μπαίνει στον κόπο ούτε καν να δοκιμάσει. Τα μόνα φαγητά που καταφέρνουμε να της δώσουμε είναι πατάτες τηγανητές, μακαρόνια και τυρί. Τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας τα τρώει κανονικά (φρουτόκρεμα, γάλα κλπ). Έχω απελπιστεί γιατί δεν ξέρω που θα οδηγήσει αυτό και τι επιπτώσεις θα έχει στην υγεία της. Είναι δυνατόν να μην τρώει καθόλου ψάρι, κοτόπουλο και κρέας;”
Απάντηση
Πάρα πολλά παιδάκια ταλαιπωρούν τους γονείς τους όταν δεν τρώνε. Το δικό σας το παιδί δεν είναι ότι είναι ανόρεχτο, έχει όρεξη, απλώς τρώει αυτά που θέλει και αρνείται να φάει αυτά που θέλετε εσείς. Βέβαια το σωστό είναι το παιδί να τρώει όλες τις τροφές ώστε να παίρνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Ειδικότερα πρέπει να τρώει κρέας σε αυτή την ηλικία γιατί αλλιώς θα έχουμε σιδηροπενική αναιμία.
Το παιδί σας αντιδρά, είτε για ψυχολογικούς λόγους γιατί κάποια στιγμή του μπήκε στο μυαλό ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να σας τιμωρήσει, είτε γιατί δεν του αρέσει ο τρόπος που μαγειρεύετε συγκεκριμένα τρόφιμα.
Πρέπει λοιπόν να φανείτε πιο έξυπνη από το παιδί, να μειώσετε τα τρόφιμα που του αρέσουν μέχρι να πεινάσει, να αλλάξετε τρόπους μαγειρέματος και σιγά σιγά έτσι θα βρείτε έναν τρόπο που να μπορέσει να φάει γιατί πρέπει να τα φάει.
Ερώτηση
“Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 15 μηνών και έχει παρουσιάσει σε διάφορα σημεία του σώματος κόκκινα σπυριά και στην ουροδόχο κύστη επάνω ένα πολύ μεγαλύτερο σπυρί. Ανησυχώ και περιμένω απάντηση. Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Δυστυχώς τα εξανθήματα και γενικά ότι βρίσκεται πάνω στο δέρμα ενός παιδιού, μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση μόνο αν κάποιος έχει άμεση οπτική εικόνα. Συνήθως αυτά τα σπυράκια είναι απλοί ερεθισμοί από τα ρούχα ή τα παιχνίδια του παιδιού, όμως καμιά φορά μπορεί να πρόκειται και για μία δερματική μόλυνση.
Εάν πρόκειται για έναν απλό ερεθισμό με μία αντισταμινική αλοιφούλα, με περισσότερη προσοχή στο παιχνίδι και στην καθαριότητα, αποκαθίστανται. Αν πρόκειται για μια αλλεργία ή μία λοίμωξη, τότε θα πρέπει να πάρει ειδικά φάρμακα που είναι για τις αλλεργίες ή αντιβίωση τοπική ή από το στόμα για να θεραπευτεί.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών, ο μπαμπάς μας έχει κοιλιοκάκη. Ο παιδίατρος μας ζήτησε να κάνουμε πρόκληση για να δοκιμάσουμε τροφές και μέχρι στιγμής έχουμε αποφύγει την γλουτίνη. Επίσης την θηλάζω. Βοηθάει ο θηλασμός στο να αποφύγουμε την αλλεργία; Τι γνώμη έχετε για την πρόκληση να την κάνουμε τώρα ή αργότερα;”
Απάντηση
Η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια όπου δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο πρόληψη. Άρα λοιπόν καλό είναι να γίνει η εξέταση της πρόκλησης για να ξέρετε πραγματικά αν το παιδί έχει αυτό το πρόβλημα ή όχι, ώστε να αποφύγετε τις τροφές που του δημιουργούν το πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να δώσετε σωστή τροφή στο παιδί σας ώστε να αναπτύσσεται με φυσιολογικό τρόπο, γιατί αλλιώς μπορεί να μείνει πίσω στο βάρος του και η αιτία να είναι αυτό το πρόβλημα το οποίο έτσι κι αλλιώς μπορεί να λυθεί με την πρόληψη.
Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 10 μηνών και ο βραδινός ύπνος ήταν πάντα ένα πρόβλημα για εμάς. Αν και προσπαθούμε να κάνουμε όλα όσα πρέπει πριν τον βάλουμε στο κρεβάτι (ηρεμούμε, χαλαρώνουμε κτλ), εξακολουθεί να ξυπνάει κλαίγοντας μέσα στη νύχτα πάρα πολλές φόρες. Δεν είναι θέμα πείνας, ζέστης ή κάτι τέτοιο. Θα μπορούσα ίσως να πω ότι τον πονάνε τα δοντάκια του (δεν έχει βγάλει ακόμα κανένα, αλλά τα ούλα του είναι πολύ πρησμένα), αλλά κι αυτό αναιρείται αφού μόλις τον πάρουμε στο κρεβάτι μας, πράγμα που ξέρουμε ότι είναι λάθος, ηρεμεί. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, ούτε και να κοιμάται μαζί μας, αλλά δεν κοιμόμαστε καθόλου πια.”
Απάντηση
Το παιδί σας 10 μηνών είναι στη φάση της οδοντοφυΐας και αυτό το κάνει το βράδυ να έχει κάποιον πιο ελαφρύ ύπνο επειδή τα δόντια συνήθως το βράδυ πονάνε. Παρόλα αυτά έχει μάθει να ξυπνάει γιατί θέλει να δει την μαμά του και από τη στιγμή που το πήρατε εσείς στο κρεβάτι σας, αυτό έχει χειροτερέψει.
Άρα το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι όταν ξυπνάει να μην το παίρνετε στο κρεβάτι σας και αν είναι ανάγκη να πηγαίνετε εσείς στο δωμάτιό του, να έχετε χαμηλό φωτισμό και να του μιλάτε διακριτικά και χαμηλόφωνα για να ηρεμεί και σιγά σιγά αυτό θα αποκατασταθεί.
Ερώτηση
“Καλησπέρα γιατρέ, η μπεμπούλα μου είναι 9 μηνών και θα ήθελα την γνώμη σας για το θέμα της στράτας, επειδή αλήθεια έχω μπερδευτεί με τις διαφορετικές απόψεις που έχω ακούσει κατά καιρούς. Τελικά τι ισχύει; Είναι σωστό να βάζουμε το μωρό στην στράτα (πάντα με επίβλεψη ενήλικα για αποφυγή ατυχήματος) ή υπάρχει κίνδυνος για τα ποδαράκια του; Σας ευχαριστώ πολύ. Χρύσα.”
Απάντηση
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι παιδο-ορθοπεδικοί έχουν απαγορέψει να χρησιμοποιούμε την στράτα στα παιδιά. Οι λόγοι είναι τρεις:
1.Έχουμε κάθε χρόνο πάρα πολλά ατυχήματα εξαιτίας της στράτας.
2.Τα παιδιά δεν μαθαίνουν να περπατάνε με την στράτα, απλώς την τσουλάνε και φεύγει.
3.Μπορεί να δημιουργηθούν και κάποιες ορθοπεδικές ανωμαλίες.
Ερώτηση
“Εδώ και 10 μέρες παραπονιέται κάθε πρωί ότι πονάει η κοιλιά της και δεν θέλει να πάει στο νήπιο. Το πρωί κάνει εμετό και μετά όλη μέρα στο σχολείο είναι μια χαρά και με διάθεση για παιχνίδι. Είναι πείσμα ή πραγματικά έχει άγχος για το σχολείο;”
Απάντηση
Είναι κάτι το οποίο το κάνουν πάρα πολλά παιδάκια όταν ξυπνάνε για να πάνε στο σχολείο. Σίγουρα είναι καθαρά ψυχολογικό, κάτι συμβαίνει στο σχολείο, κάποιο παιδάκι παίρνει τα παιχνίδια του παιδιού σας ή το παιδί δεν θέλει να σας αποχωριστεί, γι’ αυτό το πρωί διαμαρτύρεται ενώ αργότερα στο σχολείο είναι μια χαρά. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, λίγη αγάπη, λίγη συζήτηση και σιγά σιγά όλα θα πάνε καλά.
Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα κοριτσάκι που σε μια εβδομάδα θα κλείσει τους 3 μήνες. Από την τρίτη εβδομάδα ζωής της υποφέρει από τρομερούς κολικούς, κλαίει σπαρακτικά κάθε απόγευμα και βράδυ. Επίσης λίγες είναι οι φόρες που τρώει κανονικά, τις περισσότερες κουνάει χέρια πόδια και φτύνει κλαίγοντας το γάλα από τις πρώτες γουλιές. Δεν θα έπρεπε τώρα που κοντεύει να κλείσει τους 3 μήνες να περάσουν οι κολικοί; Δεν αντέχω να την βλέπω άλλο να κλαίει και να υποφέρει. Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.”
Απάντηση
Αφού το παιδάκι σας έχει γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση από εκεί δικαιολογείται όλη αυτή η συμπεριφορά. Το γάλα ανεβαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο και μετά ξανακατεβαίνει στο στομάχι οπότε προκαλείται μία τοπική οισοφαγίτιδα, μία ξινίλα και ένας πόνος. Αυτό μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες ακόμα γι’ αυτό θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας ειδικό γάλα που είναι για τις αναγωγές και επιπλέον και κάποια σιροπάκια που ηρεμούν την βαλβίδα που είναι μεταξύ οισοφάγου και στομάχου για να μην γίνεται αυτή η παλινδρόμηση. Επιπλέον καλό θα ήταν να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου για να δει ο γιατρός σας ακριβώς τι βαθμό γαστροϊσοφαγικής παλινδρόμησης έχει και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ