Για άλλη μια εβδομάδα ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του, απαντά στις ερωτήσεις σας…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν και σένα σε απασχολεί κάτι σχετικά με το παιδί σου δεν έχεις παρά να στείλεις την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE!
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας. Ο γιος μου είναι 9 ετών. Όταν ήταν 6 ετών έχασα το βιβλιάριο των εμβολίων. Πως μπορώ να ανακαλύψω τι εμβόλια έπρεπε να είχε κάνει καθώς και τι έχει κάνει; Οι δύο παιδίατροι που το πήγαινα δεν τα έχουν σημειωμένα.”
Απάντηση
Ο κάθε παιδίατρος έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εμβολιαστικού προγράμματος. Βάση αυτού του προγράμματος ο δικός παιδίατρος θα υπολογίζει από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού στο περίπου πότε έχει κάνει τα εμβόλια και μπορεί έτσι να σας προγραμματίσει τους επόμενους εμβολιασμούς. Είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά με το να χάνεται ένα βιβλιάριο υγείας παιδιού όμως με τον τρόπο αυτό είναι πολύ εύκολο να αποκαταστήσουμε την “ζημιά”.
Καλό θα ήταν ο κάθε γονιός για να αποφύγει να βρεθεί σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση κάποια στιγμή να βγάλει μια φωτοτυπία των σελίδων των εμβολιασμών του παιδιού ή να κρατάει και ένα αντίγραφο κάθε φορά που κάνει το εμβόλιο.
Ερώτηση
“Το μωράκι μου είναι 23 ήμερων. Τι προστασία χρειάζεται για τον ήλιο όταν θα το βγάλω από το σπίτι;”
Απάντηση
Για την ηλικία αυτή η επαφή με τον ήλιο είναι απαγορευτική. Επειδή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακά σε αυτή την μικρή ηλικία, θα πρέπει το παιδί να είναι καλυμμένο με φαρδιά λευκά ρουχαλάκια, καπέλο, ομπρελίτσα και γενικά όπου θα μεταφέρεται να υπάρχει σκιά είτε στο αυτοκίνητο είτε έξω.
Ερώτηση
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Η κόρη μου είναι 6 χρόνων. Έπαθε πρόσφατα μια βρογχίτιδα και τώρα έχει επανέλθει ο βήχας ξανά. Πως μπορώ να καταλάβω αν είναι αν είναι αλλεργικής αιτίας και τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αν πρόκειται για βήχα αλλεργικής αιτιολογίας ο παιδίατρος μπορεί να το καταλάβει διότι την ώρα που ακούει με το στηθοσκόπιο τους πνεύμονες του παιδιού διαπιστώνει ένα είδος βροχόσπασμου κατά την διάρκεια της εκπνοής του παιδιού που συνήθως αυτό αποδίδεται και βρογχίτιδα αλλεργικής αιτιολογίας. Άρα λοιπόν ο παιδίατρος του παιδιού μπορεί να το διαγνώσει αυτό.
Ερώτηση
“Πως μπορούμε να βάλουμε το νεογέννητο μωράκι μας να κοιμηθεί στο δωμάτιό του;”
Απάντηση
Για λόγους ασφαλείας ένα νεογέννητο θα ήταν προτιμότερο μέχρι την ηλικία των 12 μηνών να βρίσκεται στο δωμάτιο των γονιών του. Επειδή υπάρχει το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου αλλά και επειδή κατά την διάρκεια του πρώτου έτους πολλές φορές θα χρειαστεί η μαμά να το παρακολουθήσει είτε επειδή γκρινιάζει, είτε γιατί έχει μπούκωμα στη μύτη, είτε γιατί βήχει, είτε γιατί έχει πυρετό βολεύει καλύτερα να βρίσκεται το παιδί στο δωμάτιο των γονιών.
Δεν θα πρέπει όμως να το πάρετε στο κρεβάτι σας γιατί έτσι θα συνηθίσει και δύσκολα θα το αποχωρίζεται. Στον χρόνο πάνω είναι μια πολύ καλή ηλικία για να πάει το παιδί στο δικό του δωμάτιο, είναι η ηλικία που και το παιδί θέλει ψυχολογικά μία αλλαγή και το κάνει ευχάριστα. Άρα λοιπόν σας συμβουλεύω μέχρι τον χρόνο να το κρατήσετε στο δωμάτιό σας και μετά τον χρόνο να το βάλετε στο δικό του δωμάτιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ