Οι ερωτήσεις σας δεν σταματάνε να έρχονται στο TLIFE και στον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη. Μείνε συντονισμένη για να διαβάσεις και τη δική σου απάντηση…
Ερώτηση
“Καλησπέρα. Το παιδί μου γεννήθηκε πρόωρα 26 εβδομάδων. Μπήκε στον αναπνευστήρα με τραχειοσωλήνα, μετά στο cpap, κ τώρα ξανά στον αναπνευστήρα. Του κάνανε και κορτιζόνη αλλά είπανε πως δεν βοήθησε όσο θα θέλανε. Υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του? Έχω διαβάσει για το ΣΑΔ. Σήμερα έκλεισε 1 μήνα στην θερμοκοιτίδα.”
Απάντηση
Το παιδάκι σας που γεννήθηκε 26 εβδομάδων θεωρείται πάρα πολύ πρόωρο. Παρόλα αυτά έχει καταφέρει να ζήσει έναν ολόκληρο μήνα που σημαίνει ότι αυτή την στιγμή αν δεν είχε γεννηθεί θα ήταν 30 εβδομάδων. Τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά να φτάσει μέχρι εδώ και κάθε μέρα που περνάει είναι υπέρ του παιδιού και απομακρύνεται ο κίνδυνος για την ζωή του και γενικότερα για τυχόν επιπλοκές.
Η προωρότητα είναι κάτι το πολύ σοβαρό που μπορεί να προκαλέσει ελαφριά έως και σοβαρότερα προβλήματα. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αντιμετωπίζεται διαφορετικά και τυχόν επιπλοκές ή μικροπροβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν και να του αφήσουν κάποια προβλήματα στην μελλοντική του ζωή, αυτό εξαρτάται καθαρά από τον οργανισμό του κάθε παιδιού.
Η προωρότητα είναι κάτι το πολύ σοβαρό που μπορεί να προκαλέσει ελαφριά έως και σοβαρότερα προβλήματα. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αντιμετωπίζεται διαφορετικά και τυχόν επιπλοκές ή μικροπροβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν και να του αφήσουν κάποια προβλήματα στην μελλοντική του ζωή, αυτό εξαρτάται καθαρά από τον οργανισμό του κάθε παιδιού.
Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 6,5 μηνών. Τη θηλάζω. Ενώ από το 2ο μήνα κοιμόταν μονοκόμματα ως το πρωί μέχρι τον 5ο, από τότε ξυπνά 3-4 φορές με πόνο στα δόντια. Βάζω πιπίλα και ξανακοιμάται. Πέρασε η φλεγμονή και ηρέμησαν είπε ο γιατρός, αλλά είναι όλα άσπρα, πάνω κάτω, κοπτήρες κάτω, πάνω, πλάγιοι και της δίνω depon(το 1/3 της δόσης 3 βδομάδες τώρα) και ψιλοηρεμεί. Πόσο θα της δίνω ακόμα; Επηρεάζει; Είναι 6,5 μηνών,7.200 kgr και της δίνω 1,5 cc ή 2 cc. Eγώ έβγαλα δόντια στον 7ο όπως και ο αδερφός μου.”
Απάντηση
Ξέρουμε ότι ένα φάρμακο ποτέ δεν κάνει μόνο καλό αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει και κακό στο παιδί που θα το πάρει. Κατά συνέπεια το να δίνουμε σε αυτή την περίπτωση depon πρέπει να το σκεφτόμαστε πολύ και να το δίνουμε μόνο στην περίπτωση που πραγματικά το παιδί υποφέρει από τον πόνο των δοντιών και το κρίνουμε εμείς σε συνεργασία με τον παιδίατρο ότι είναι απαραίτητο. Εξάλλου η οδοντοφυΐα είναι κάτι το οποίο είναι περαστικό, θα κρατήσει λίγο καιρό ακόμα μέχρι να βγάλει τα περισσότερα δοντάκια και μετά το παιδί θα ηρεμήσει. Άρα λοιπόν χρειάζεται να κάνουμε αρκετή υπομονή.
Μπορούμε να βοηθάμε την οδοντοφυΐα κάνοντας στα ούλα του μωρού μασάζ με το δάχτυλό μας ή υπάρχουν και ειδικές πιπίλες δαχτυλήθρες με ανώμαλη επιφάνεια από υλικό σιλικόνης όπου μπορούμε να κάνουμε μασάζ στα ούλα και να ανακουφίζουμε κατά κάποιο τρόπο τον εφήμερο πόνο των δοντιών.
Ερώτηση
“Πρέπει από γάλα σε σκόνη να το αλλάξω σε φρέσκο ή άλλο στο πρώτο έτος του παιδιού αν και είναι παιδί με σύνδρομο Down; Αν ναι ποιο προτείνετε;”
Απάντηση
“Έστω και είναι παιδί με σύνδρομο Down η διατροφή του είναι ίδια με ένα οποιοδήποτε άλλο παιδί. Μετά τον χρόνο μπορούμε να διαλέξουμε όποιο γάλα θέλουμε είτε είναι σκόνη είτε συμπυκνωμένο είτε τα λεγόμενα φρέσκα παστεριωμένα. Βασικά εξαρτάται από την γεύση που επιθυμεί το παιδί και θεωρούμε ότι το καλύτερο γάλα είναι αυτό το οποίο επιθυμεί να πιει το παιδί. Εξάλλου μετά τον χρόνο το ασβέστιο το οποίο χρειάζεται το παιδί και βρίσκεται στο γάλα, το παίρνει και από άλλες τροφές όπως είναι το γιαούρτι, τα τυριά και γενικότερα κάθε τροφή που τρώει και περιέχει μέσα και μια ποσότητα ασβέστιο.”
Ερώτηση
“Το αγοράκι μου είναι 8 ετών και έχει φίμωση. Δεν έχει πάθει ποτέ μόλυνση, και δεν είχε ποτέ ουρολογικό πρόβλημα και ούτε πονάει. Επείγει εγχείρηση, ή να αφήσουμε την μητέρα φύση να κάνει την δουλειά της; Αρχίζουμε και φοβόμαστε επειδή δεν κατεβαίνει το πετσάκι. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Η φίμωση είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 2 ετών. Το παιδί σας που είναι 8 ετών είναι αρκετά μεγάλο και θα έπρεπε να είχε αποκατασταθεί. Εάν δεν μπορεί μόνο του να ανοίξει τότε θα πρέπει να το ανοίξει παιδοχειρουργός κάτω από χειρουργικές συνθήκες ώστε το παιδί και σωματικά να είναι καλά αλλά και ψυχολογικά αποκτώντας ένα πέος τελείως φυσιολογικό.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ