Τι είναι τα λευκά ψήγματα που έχει το μωρό μου στο εσωτερικό μέρος των χειλιών; Τι γνώμη έχετε για την αυξητική ορμόνη; Το μωρό μου δεν πίνει νερό, τι μπορώ να κάνω; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις ανησυχίες που κάθε μανούλα έχει…
Ερώτηση
“Έχουμε ένα αγοράκι 3 μηνών. Στο εσωτερικό μέρος των χειλιών του έχει κάτι σαν λευκά ψήγματα τα οποία απομακρύνονται μετά από λίγες μέρες. Το μωρό μας αποκλειστικώς θηλάζει μητρικό γάλα, μήπως οφείλεται σε αυτό; Επίσης η μύτη του είναι μπουκωμένη και καθημερινώς κάνουμε χρήση φυσιολογικού ορού σε αμπούλες (επίσης για ένα διάστημα χρησιμοποιήσαμε και otrivin 0.05) εσείς προτείνετε κάτι διαφορετικό; Σας ευχαριστώ! Σοφία.”
Απάντηση
Αυτά τα άσπρα στο εσωτερικό των χειλιών του μωρού αλλά και στο εσωτερικό του σώματος, στα μάγουλα ενδεχομένως και στη γλώσσα, είναι το μητρικό γάλα που κολλάει. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Η φύση προβλέπει να συμβαίνει αυτό γιατί το γάλα έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες άρα όποιο μικρόβιο που μπαίνει μέσα μπορεί ο οργανισμός να το εξουδετερώσει.
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε πάρα πολλές φορές το 24ωρο φυσιολογικό ορό, ώστε να καταφέρνετε να ανοίγει η μυτούλα του παιδιού, ώστε να μην περάσει κάποιο μικρόβιο ειδικότερα προς το αυτί και μας κάνει ωτίτιδες. Το otrivin είναι ένα πάρα πολύ δυνατό φάρμακο, πρέπει να το χρησιμοποιείτε λίγες φορές την ημέρα και όχι πάνω από 3-4 ημέρες γιατί μπορεί η παρατεταμένη χρήση του να δημιουργήσει ατροφία του νεύρου της όσφρησης.
Ερώτηση
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Είμαι μια μητέρα με δύο παιδάκια και θα ήθελα και εγώ την βοήθειά σας. Ο μεγάλος μου γιος είναι 3 ετών και έχει ύψος 92 πόντους. Όταν ο μπαμπάς είναι 1.83 και η μαμά 1.63 είναι φυσιολογικό το ύψος του; Έχω ακούσει για την αυξητική ορμόνη, είναι ασφαλής για το παιδί και τα ζωτικά του όργανα; Και δεύτερον ο μικρός μου γιος 5 μηνών είχε παλινδρόμηση από την αρχή, ενώ όλα έδειχναν ότι την ξεπερνούσε χωρίς φάρμακα τώρα που μπήκε στον 5ο μήνα κύλησε ξανά. Πως το κρίνεται εσείς; Από πόσο μηνών πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης;
Απάντηση
Το παιδί σας βάση του ύψους που έχουν οι δύο γονείς υπολογίζοντάς το με έναν μαθηματικό τύπο θα φτάσει να είναι το λιγότερο 1,79 εκατοστά. Η αυξητική ορμόνη είναι πάρα πολύ χρήσιμη για τα παιδιά εκείνα που έχουν παθολογικό κοντό ύψος και όχι για εκείνα τα οποία απλώς θέλουμε να είναι ψηλά για λόγους αισθητικούς. Η χρήση της είναι βασανιστική γιατί χρειάζεται το παιδί να κάνει πολλές ενέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, κοστίζει υπερβολικά σε χρήματα, άρα την χρησιμοποιούμε μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνεται άκρως απαραίτητο.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τις περισσότερες φορές μέχρι τους 4-5 μήνες υποχωρεί. Πολλά παιδιά όμως μπορεί να συνεχίσουν να έχουν το πρόβλημα για αρκετά χρόνια ακόμα και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το έχουν και για όλη τους την ζωή. Θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, αφού το παιδί έχει μείνει 3 ώρες νηστικό και κατά την διάρκεια του υπερηχογραφήματος να το ταΐζετε με γάλα ώστε να διαπιστωθεί σε τι βαθμό είναι αυτή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ώστε να αποφασιστεί εάν χρειάζεται μία θεραπεία με φάρμακα ή με αλλαγή του γάλατος. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα πολύ χρήσιμο εμβόλιο, εάν το κάνει κάποιο παιδί δεν παθαίνει κακό εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που αντενδείκνυται εφόσον έχουν κάποια αλλεργία στο αυγό ή κάποιες άλλες παθήσεις. Είναι απαραίτητο ειδικότερα για τα παιδιά που αρρωσταίνουν συχνά, έχουν βρογχικό άσθμα, βρογχίτιδες και γενικότερα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος και εν πάση περιπτώσει ο παιδίατρος κάθε παιδιού βάση του ιστορικού του θα σας προτείνει εάν πρέπει να γίνει ή όχι.
Ερώτηση
“Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε αν ενδείκνυται να δίνουμε σε μωρά ρυζόνερο ή χαμομήλι. Είμαι έγκυος στον 4ο μήνα και η μητέρα μου επιμένει σε εκνευριστικό βαθμό ότι κάνουν καλό γιατί… “εμείς που πίναμε τι πάθαμε;” Εγώ αν και δεν γνωρίζω από ιατρική,νομίζω ότι τα μωρά χρειάζονται μόνο γάλα. Τους προσφέρουν τίποτα τα παραπάνω ροφήματα ή μήπως αντίθετα εγκυμονούν κινδύνους;”
Απάντηση
Εκείνο το οποίο είναι παραδεκτό διεθνώς είναι μέχρι τους 6 πρώτους μήνες της ζωής, το παιδί να φάει μόνο γάλα και αν είναι δυνατόν μόνο μητρικό γάλα. Από κει και πέρα ανάλογα με το κάθε παιδί εάν δηλαδή έχει κάποιο πρόβλημα με το βάρος του ή έχει πονάκια στην κοιλίτσα του ή είναι δυσκοίλιο, ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει να χορηγήσει ρυζόνερο ή χαμομήλι.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 12 μηνών και δεν πίνει νερό, το βγάζει έξω. Του έχω πάρει απ’ όλα τα ποτηράκια και μπουκαλάκια. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο. Του δίνω πλέον το γάλα το advance, πιστεύω ότι δεν πειράζει εσείς τι λέτε; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Ο οργανισμός ενός παιδιού όταν διψάει προκαλεί το παιδί να πιει οτιδήποτε σε υγρό στοιχείο, ακόμα και αν είναι βρώμικο. Εάν λοιπόν το δικό σας το παιδί δεν πίνει νερό σημαίνει ότι δεν το έχει ανάγκη. Όχι όμως ότι ο οργανισμός του δεν καλύπτεται από υγρά αφού αν υπολογίσετε το νερό που υπάρχει μέσα στο γάλα, στις σούπες, στα φρούτα και γενικότερα το νερό που παίρνει με την διατροφή του πολύ πιθανόν να είναι τόσο που να του φτάνει.
Το συγκεκριμένο γάλα που αναφέρετε είναι της 3ης βρεφικής ηλικίας, δηλαδή μετά τους 12 μήνες της ζωής, είναι ένα πολύ καλό γάλα. Το μόνο χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι αρκετά γλυκό και το παιδί μαθαίνει έτσι τις γλυκές γεύσεις. Εάν αυτό δεν σας πειράζει, είναι ένα καλό γάλα.
Ερώτηση
“Έχω μία κόρη 2,5 ετών, η οποία έχω παρατηρήσει ότι κάνει πολύ ανήσυχο ύπνο. Κάποιες φορές παραμιλάει και συνέχεια σηκώνεται καθιστή στην κούνια της και στη συνέχεια αλλάζει στάσεις. Τι μπορεί να συμβαίνει;”
Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία ακόμα το παιδί βγάζει δόντια και ίσως αυτό να του κάνει ανήσυχο ύπνο και γι’ αυτό να συμπεριφέρεται έτσι. Μπορεί όμως να έχει φοβηθεί από κάτι που είδε μέσα στο σπίτι, από την τηλεόραση, από κάποιο καυγά, να άκουσε κάποια συζήτηση και αυτό του προκαλεί ανησυχία και ξυπνάει να δει την μαμά του.
Ερώτηση
“Ο γιος μου 2,5 ετών μια ημέρα τον Αύγουστο δεν ήθελε να ξαναπιεί γάλα τι να κάνω; Έχω απογοητευτεί. Βοήθεια!”
Απάντηση
Συνήθως τα παιδάκια σταματούν να πίνουν το γάλα για μικρό χρονικό διάστημα και αν το ξεχάσουμε και δεν τα πιέζουμε μετά επανέρχονται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν στην οικογένεια υπάρχει κληρονομικότητα με την μαμά ή τον μπαμπά που δεν έπιναν το γάλα τότε μπορεί και το παιδί να έχει κληρονομήσει αυτή την κατάσταση. Επιπλέον υπάρχουν παιδάκια τα οποία όταν δεν πίνουν το γάλα δεν μπορούμε με τίποτα να τα πείσουμε. Μπορείτε όμως να αντικαταστήσετε το γάλα με άλλα προϊόντα δηλαδή με αρκετό τυρί και γιαούρτι ώστε να καλύπτει το παιδί το ασβέστιο που πρέπει να παίρνει. Όλες τις άλλες ουσίες που έχει το γάλα τις παίρνει το παιδί από τις άλλες τροφές του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ