Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις απορίες που έχουν οι ανήσυχοι γονείς!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 ετών, πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και το πρόβλημα είναι ότι δαγκώνει τα παιδάκια όταν του παίρνουν τα παιχνίδια. Έχω προσπαθήσει με συζήτηση αλλά και με τιμωρία να το αποτρέψω, το ίδιο και οι δασκάλες του αλλά δεν έχουμε αποτέλεσμα. Τι μου προτείνετε;”

Απάντηση
Καταρχήν να ξέρετε ότι το δάγκωμα του ανθρώπου είναι πάρα πολύ επικίνδυνο επειδή μόνο στο στόμα του ανθρώπου βρίσκεται το μικρόβιο της γάγγραινας και έτσι μπορεί ένας άνθρωπος να μολυνθεί. Όσον αφορά στο παιδί σας θα προσπαθήσετε όπως κάνετε με διακριτικό τρόπο να το συμβουλεύσετε άλλα σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεθεί ένα άλλο παιδί που θα κάνει το ίδιο στο δικό σας παιδί και τότε θα έρθει να λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης των πρωτόγονων ενστίκτων και θα καταλάβει το παιδί σας ότι δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό το οποίο δαγκώνει και θα πρέπει και αυτό από μόνο του να αρχίσει να προστατεύεται.

Ερώτηση
“Σε τι θερμοκρασία να έχουμε το air condition τώρα το καλοκαίρι από τη στιγμή που έχουμε βρέφος στο σπίτι; Κάνει καλό στο μωρό;”

Απάντηση
Το air condition είναι πολιτισμός και η σωστή του χρήση μπορεί να δημιουργήσει οφέλη. Σε αυτή την περίπτωση που έχουμε μικρό παιδί εξαρτάται από το τι θερμοκρασία υπάρχει στον εξωτερικό χώρο. Συνήθως εάν το βάλουμε στους 28-29 βαθμούς Κελσίου και στη χαμηλή σκάλα είναι αρκετό ώστε το περιβάλλον να μην είναι ζεστό αλλά ούτε και κρύο. Επίσης καλό είναι να υπάρχει ανοικτό λίγο ένα παράθυρο ή μια εσωτερική πόρτα ώστε να ανανεώνεται το οξυγόνο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, πόσο συχνά μπορούμε να βάζουμε φυσιολογικό ορό στη μύτη του παιδιού για να ξεβουλώνει; Τώρα το καλοκαίρι η 5 μηνών κόρη μου μπουκώνει πιο συχνά από ότι το χειμώνα”.

Απάντηση
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να βάζουμε όσες φορές χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι όταν το παιδί έχει μπουκωμένη μυτούλα, δεν μπορεί να αναπνεύσει άρα αισθάνεται δυσαρέσκεια, δεν μπορεί να κοιμηθεί και δεν μπορεί να φάει καλά, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ρινοπλύσεις προκειμένου να απελευθερώσουμε τη μυτούλα του. Επίσης κάνοντας ρινοπλύσεις αποφεύγουμε να φτάσουν τα μικρόβια από τη μύτη μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας στο αφτί και να προκληθούν ωτίτιδες. Επομένως μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε άφοβα όσες φορές χρειαστεί.

Ερώτηση
“Έχω δύο παιδιά. Το πιο μικρό βάζει τα δάχτυλα στο στόμα, πότε το ένα και πότε το άλλο. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Δεν μου γράφετε ποια είναι η ηλικία του παιδιού σας και αν αυτό το κάνει πολύ καιρό, εάν χρησιμοποιούσε και πιπίλα κ.λπ. Σε γενικές γραμμές προσπαθούμε με τρόπο να βγάζουμε τα χέρια του από το στόμα ώστε όπως λέμε να του δημιουργούμε δυσαρέσκεια καθότι το πιπίλισμα των χεριών δημιουργεί ευχαρίστηση και καθώς περνάει ο καιρός εφόσον το ενοχλούμε θα υπάρξει μία φυσική αποστροφή από το πιπίλισμα και θα σταματήσει από μόνο του.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164