Site icon TLIFE

O παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας

O παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας
Αν κάτι σε ανησυχεί μπορείς να στείλεις κι εσύ e-mail στις ειδικές φόρμες του TLIFE.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στα e-mail σας…

Ερώτηση

Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 20 μηνών το οποίο έχει παλινδρόμηση 3ου βαθμού με διπλό πυελοκαλικικό σύστημα στο αριστερό νεφρό. Η διάγνωση έγινε τυχαία χωρίς το παιδί να έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Ακολουθούμε τις οδηγίες για χημειοπροφύλαξη. Στο DMSA μας ενημέρωσαν ότι το κάτω τριτημόριο του νεφρού υπολειτουργεί. Ο μεν παιδοουρολόγος μας σύστησε ημινεφρεκτομή, ο δε παιδονεφρολόγος είναι τελείως αντίθετος. Μας είπε να συνεχίσουμε την χημειοπροφύλαξη και να περιμένουμε το δεύτερο DΜΣΑ. Τι να κάνω ποιον να ακούσω; Να σας πω ακόμα ότι το μωρό δεν έχει παρουσιάσει καμιά επιπλοκή ούτε μικρόβια στις καλλιέργειες πέρα από κάποιες ψευδείς διαγνώσεις λόγω κακής συλλογής ούρων. Αναπτύσσεται επίσης κανονικά. Ευχαριστώ θερμά.”
Απάντηση
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε στο παιδί σας αυτό το χειρουργείο που λέγεται ημινεφρεκτομή και αν αφαιρέσετε το κομμάτι του νεφρού που δεν λειτουργεί, το υπόλοιπο θα υπολειτουργεί.
Η γνώμη μου είναι να πάτε συντηρητικά για τα επόμενα περίπου 2 χρόνια. Να επαναλάβετε μια κυστεογραφία 2 χρόνια μετά την πρώτη κυστεογραφία που έχετε κάνει και DMSA σε 2 χρόνια μετά από το πρώτο που έχετε κάνει. Εν τω μεταξύ θα παρακολουθείτε τακτικά με εξετάσεις την λειτουργία των νεφρών και μη τυχόν πάθει το παιδί ουρολοίμωξη, δηλαδή θα κάνετε γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια και κρεατινίνη αίματος. Επιπλέον πρέπει να πλένετε πολύ καθαρά το πουλάκι του παιδιού ειδικά στο μπροστινό τμήμα ώστε να μην πάει κάποιο μικρόβιο και κάνει ουρολοίμωξη.
Μετά από 2 χρόνια περίπου που θα κάνετε αυτές τις εξετάσεις μπορεί η παλινδρόμηση 3ου βαθμού να έχει κατέβει στο 2 στο 1 ή και στο 0 και μετά θα αποφασιστεί τι ακριβώς θα κάνετε.
Ερώτηση
Ζούμε σε μια χώρα της μέσης ανατολής, όπου συχνά παρατηρούμε σκόνη στην ατμόσφαιρα και αρκετές φορές αμμοθύελλες. Έχω παρατηρήσει πως ο γιος μου (2 ετών) παρουσιάζει μπούκωμα στη μύτη και φλέγματα στο λαιμό που μετά από 2-3 μέρες του δημιουργούν βήχα και πολλές φορές εμετό. Συνήθως καταφεύγουμε σε αντισταμινικά και όταν ο βήχας γίνει έντονος σε κάποια σιρόπια. Η συχνότητα του φαινομένου αυτού όμως είναι σχεδόν 1 φορά κάθε μηνά. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω για να το αντιμετωπίσω; Η λύση των φαρμάκων και η επιβάρυνση του οργανισμού του παιδιού δεν είναι και ό, τι καλύτερο. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Εάν θα ήθελα να είμαι κάθετος στην απάντησή μου, θα σας έλεγα ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε χώρα. Τα σωματίδια που βρίσκονται στην σκόνη της ατμόσφαιρας είναι επικίνδυνα και για μικρά παιδιά και για μεγάλους διότι μπορεί να προκαλέσουν αργά ή γρήγορα αλλεργίες, αναπνευστικές αλλεργίες, λοιμώξεις του αναπνευστικού από βρογχίτιδες και πνευμονίες αλλά και σπανιότατα νεοπλασίες.
Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να μην εφικτό οπότε εκείνο που μπορείτε να κάνετε προληπτικά την περίοδο που υπάρχουν αυτές οι αμμοθύελλες, είναι να φοράει το παιδί μάσκα και στη μύτη και στο στόμα ώστε καθώς εισπνέει τον αέρα να μην περνάνε τα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα της περιοχής.
Ερώτηση
Γιατί πολλές φορές τη νύχτα το μωρό μου μένει ξύπνιο; Δεν κλαίει, ούτε πεινάει, απλώς κοιτάζει γύρω του. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;”
Απάντηση
Δεν μας λέτε την ηλικία του παιδιού για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται. Γενικώς σήμερα τα παιδιά κοιμούνται 8-10 ώρες οπότε τις υπόλοιπες ώρες μπορούν να κάθονται και να κοιτάζουν το περιβάλλον και να χαζολογούν. Εφόσον το παιδί είναι ξύπνιο και δεν διαμαρτύρεται, δηλαδή ούτε κλαίει ούτε πεινάει σημαίνει ότι έχει χορτάσει τον ύπνο του και διασκεδάζει τον ξύπνιο του. Άρα να μην ανησυχείτε καθόλου.
Ερώτηση
Γιατρέ έχω ένα αγοράκι 2μιση χρόνων. Από 7 μηνών παρουσίασε κυκλάκια με άσπρο περίγραμμα στη γλωσσίτσα του οι οποίες αλλάζουν συνεχώς σχήματα που περιορίζονται μόνο στη γλώσσα του παιδιού και χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Η διάγνωση που μου έχουν δώσει οι γιατροί είναι γεωγραφική γλώσσα αλλά δεν μπορούν να μου το επιβεβαιώσουν με σιγουριά γιατί εδώ στη Κρήτη που βρισκόμαστε δεν έχουν δει παρόμοια περιστατικά και έτσι εγώ ανησυχώ και σκέφτομαι να ανέβω Αθήνα σε παιδοστοματολόγο και θα ήθελα τη γνώμη σας και τη συμβουλή σας. Ευχαριστώ. Μαρία από Κρήτη.”
Απάντηση
Η γεωγραφική γλώσσα είναι μια απολύτως καλοήθης κατάσταση που εντοπίζεται στο 3% περίπου των παιδιών. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις που διαρκούν βδομάδες, μήνες ή και χρόνια με διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή. Η αιτιοπαθιογένεια αυτής της κατάστασης δεν είναι γνωστή μολονότι καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες όπως οι αλλεργίες, η λήψη ορμονικών υποκατάστατων, ο ζαχαρώδης διαβήτης, γενετικοί παράγοντες, διάφορα ψυχολογικά και δερματολογικά νοσήματα. Επειδή όμως όπως είπαμε είναι απόλυτα καλοήθης και ασυμπτωματική κατάσταση, δεν απαιτείται η χορήγηση καμίας θεραπείας, αλλά κυρίως η καθησύχαση ότι δεν πρόκειται για κάποια κακοήθεια ή απειλητική πάθηση.
Άρα λοιπόν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε την εξέλιξη η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι προς το καλύτερο και απλώς σε περιόδους έξαρσης θα πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί ερεθιστικές τροφές όπως είναι τα καρυκεύματα, τα όξινα φρούτα (δηλαδή πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), το αλάτι προκειμένου να μην προκαλούνται έντονα συμπτώματα.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 5,5 χρόνων και έχει φαγούρα στο πουλάκι της. Κάναμε γενική ούρων και δεν έδειξε κάτι. Τι να κάνω; Είναι έντονο και ενοχλητικό!”
Απάντηση
Εφόσον δεν πρόκειται για κάποια ουροκαλλιέργεια θα πρέπει να κοιτάξετε 3 πράγματα:
-μήπως το παιδί έχει σκουληκάκια στον κόλπο του και αυτό είναι ένας λόγος που παρουσιάζει κνησμό

-μήπως εξωτερικά υπάρχει κάποια δερματίτιδα που δημιουργείται από το βρακάκι της

-μήπως ερεθίζεται η εξωτερική περιοχή του αιδοίου εάν το παιδί σε αυτή την ηλικία σκουπίζεται με χαρτί υγείας όπως συνήθως κάνουν τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία.
© 2024 tlife.gr