Site icon TLIFE

Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!
Οι ερωτήσεις σας έρχονται στις ειδικές φόρμες του TLIFE και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά σε ό, τι σας προβληματίζει…
Ερώτηση
Θέλω να μάθω για το φύλο του παιδιού. Είχα δει μια εκπομπή σχετικά με αυτό στην τηλεόραση. Πως μπορώ να μείνω έγκυος σε αγόρι;”
Απάντηση
Με φυσικό τρόπο σύλληψης δεν υπάρχει 100% μέθοδος αξιόπιστη για την επιλογή του φύλου. Παρόλα αυτά υπάρχει μια μέθοδος που με λίγη τύχη μπορεί να δώσει μια επιτυχία που μπορεί να φτάσει και το 80%.
Προϋπόθεση είναι η γυναίκα να έχει ένα σχετικά σταθερό κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι στα μέσα της περιόδου γίνεται η ωορρηξία. Η γυναίκα που θα ήθελε να κάνει αγόρι θα πρέπει να έχει επαφή μόνο το 24ωρο εκείνο που θα γίνει η ωορρηξία. Μπορεί μία γυναίκα να παρακολουθεί τον κύκλο της για να δει την σταθερότητα των γόνιμων ημερών της και μπορεί επιπλέον παρακολουθώντας καθημερινά την θερμοκρασία της να διαπιστώσει ότι την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία της ανεβαίνει από μισό έως 1 βαθμό. Καλή επιτυχία!
Ερώτηση
Το παιδί μου έκανε επέμβαση ωριλά την Τρίτη και έχει 38,5 πυρετό και παίρνει αντιβίωση. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Δεν μας γράφετε τι επέμβαση ωριλά έχει κάνει, αν είναι δηλαδή στα αυτιά ή στη μύτη ή αμυγδαλές. Πολλές φορές οι επεμβάσεις αυτές μπορεί να έχουν μια επιπλοκή και να εμφανίζεται η επιπλοκή αυτή με την παρουσία πυρετού. Το γεγονός ότι ήδη παίρνει αντιβίωση μάλλον δείχνει ότι πρόκειται για κάποια ίωση γιατί γενικά ξέρουμε ότι μόνο τις ιώσεις δεν καλύπτουν οι αντιβιώσεις.
Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να δει το παιδί ο παιδο-ωτορινολαρυγγολόγος που το χειρούργησε για να διαγνώσει εάν ο πυρετός είναι επιπλοκή της επέμβασης ή εάν όχι τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στον παιδίατρό της.
Ερώτηση
Το παιδί μου κάνει συνέχεια αμυγδαλίτιδες. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Εάν πραγματικά ένα παιδί κάνει αυτό που λέμε γνήσιες αμυγδαλίτιδες, δηλαδή την διάγνωση την κάνει ο παιδίατρος και κάθε φορά που το εξετάζει λέει ότι το παιδί έχει αμυγδαλίτιδα, τότε αν υπερβαίνει τις 5 αμυγδαλίτιδες τον χρόνο θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε μήπως πρέπει να τις αφαιρέσουμε αφού φυσικά προηγηθούν και κάποιες ειδικές εξετάσεις που δείχνουν τον βαθμό της σοβαρότητας. Αυτό θα βοηθήσει την απόφαση του παιδιάτρου και του ωριλά να προβούν στην επέμβαση.
Ερώτηση
Είμαι στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου και έκανα το τεστ β’επιπέδου μέσα στην σιγουριά ότι όλα θα είναι τέλεια… (Είμαι 30 χρονών). Οι προηγούμενες εξετάσεις μου είχαν βγει πάρα πολύ καλές… Ο μπέμπης μας όμως έχει ραιβοποδία και στα δυο ποδαράκια του! Δεν μπορεί να μου απαντήσει ο γιατρός για τον βαθμό της δυσμορφίας αυτής. Δεν ξέρω εάν στα επόμενα υπερηχογραφήματα αναπτύξεως μπορεί να καθοριστεί εάν είναι μικρού ή μεγάλου βαθμού. Το θέμα είναι ότι… έπεσα με τα μούτρα στα forum… Διάβασα πολλές ιστορίες από πολλές μανούλες… Γεννάω μέχρι μέσα Ιουλίου στο Ιασώ. Σκέφτομαι συνέχεια έναν μικροσκοπικό μπέμπη γυψομένο μέσα στο κατακαλόκαιρο, το ευαίσθητο δερματάκι του να σκάει από την ασφυξία και τον ιδρώτα και κλάματα από την δυσανασχέτησή του…
Πως να το διαχειριστώ; Πως να προετοιμαστώ καλύτερα για τον Γολγοθά που με περιμένει; Θα έχω από την στιγμή της γέννησής του στο νοσοκομείο ειδικό παιδο-ορθοπεδικό; Έπιτρέπεται ο γύψος σε τόσο μικροσκοπικά πλάσματα με τόσο ευαίσθητο δερματάκι;”
Απάντηση
Όπως μας περιγράφετε την ιστορία σας φαίνεται ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Συνήθως τα πολύ σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα έχουν μεγαλύτερη ένδειξη στα υπερηχογραφήματα που κάνετε.
Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι τα περισσότερα παιδάκια που γεννιούνται έχουν λίγο στραβά τα ποδαράκια τους κι αυτό λόγω της θέσης που έχουν μέσα στην κοιλιά επειδή πολλές φορές πιέζονται και μετά όμως από την γέννα αυτό σιγά σιγά αποκαθίσταται. Θα σας έλεγα να σταματήσετε να ανησυχείτε και να φτάσει η στιγμή να γεννήσετε ευτυχισμένα ώστε να χαρείτε όλη την διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Μετά τον τοκετό στο Ιασώ θα το εξετάσει αμέσως ο παιδίατρος και αμέσως ειδικός παιδο-ορθοπεδικός. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα το πιθανότερο είναι να σας δείξουνε να κάνετε κάποιες ασκησούλες με το χέρι σας όταν θα πάτε στο σπίτι και με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα αποκαθίσταται. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εκείνες που θα χρειαστεί να μπει ένας νάρθηκας ή στη χειρότερη περίπτωση κάποιος γύψος για 1 με 2 μήνες. Επειδή λοιπόν το πιθανότερο από όλα είναι το παιδί σας να γεννηθεί χωρίς πρόβλημα μην ανησυχείτε γιατί στο κάτω κάτω όλα διορθώνονται.
Ερώτηση
Το μωρό μου είναι 7,5 μηνών και ενώ τρώει με σχετική ευκολία τα φρούτα της και την απογευματινή της κρέμα, δεν τρώει με τίποτα το μεσημεριανό της φαγητό (είτε αυτό είναι χορτόσουπα, κοτόπουλο ή μοσχάρι) και βάζει τα κλάματα. Τι πρέπει να κάνω σε τέτοια περίπτωση; Να της δίνω γάλα; Κεφαλονιά, Σπυρατου Ααπασία”
Απάντηση
Καλή μου Ασπασία, θα έλεγα χαριτολογώντας ότι μάλλον δεν μαγειρεύετε καλά, είναι μάλλον θέμα γεύσης. Δεν μιλάμε για ανορεξία διότι το παιδί προτιμάει να τρώει φρούτα, γάλα και ίσως κάποια άλλα πράγματα εκτός από το φαγητό που μαγειρεύετε.
Ο παιδίατρός σας θα μπορούσε να επέμβει στην περίπτωση που το παιδί εμφανίζει ανορεξία για να διαπιστώσει που οφείλεται το πρόβλημα. Εδώ, στο δικό σας το παιδί μάλλον πρόκειται περί γεύσης. Προσπαθήστε λοιπόν με διάφορους τρόπους να αλλάξετε την συνταγή του μαγειρέματός σας και έχετε υπόψιν σας ότι μπορεί ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να θέλει να τρώει σουποειδή όπως λέμε, αλλά θέλει να τρώει κάτι λίγο πιο χοντρό στην υφή του.
Ερώτηση
Ο μόλις 4 μηνών γιος μου έχει για συνεχόμενη εβδομάδα καθημερινά διάρροια. Κάναμε καλλιέργεια κοπράνων και ούρων και ήταν φυσιολογικές. Σημειώστε ότι θηλάζω. Τι μπορεί να έχει και τι πρέπει να κάνω;”
Απάντηση
Τα παιδιά που θηλάζουν έτσι κι αλλιώς κάνουν πολλές κενώσεις καθημερινά και οι κενώσεις τους φαίνονται σαν διάρροια αλλά δεν είναι. Πρέπει λοιπόν με τον παιδίατρό σας να καταλήξετε εάν πραγματικά πρόκειται για διάρροιες ή είναι οι κενώσεις του μητρικού θηλασμού.
Εάν πρόκειται για διαρροϊκές κενώσεις τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε έλεγχο δυσανεξίας σε διάφορες τροφές, γιατί αφού θηλάζει, όλα όσα τρώει η μαμά περνούν μέσω του μητρικού γάλατος στο παιδί και μπορεί να είναι η αιτία που κάνει διάρροιες.

© 2025 tlife.gr