Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης λαμβάνει τις ερωτήσεις σας και απαντά με σειρά προτεραιότητας. Αν και σένα σε απασχολεί ή σε προβληματίζει κάτι στείλε email στην ειδική φόρμα του TLIFE…
Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω αν ένα παιδάκι έχει σκουληκάκια, μπορούμε να το καταλάβουμε από τα κακά του και να τα δούμε;”
Απάντηση
Βεβαίως όταν ένα παιδάκι έχει σκουληκάκια τις περισσότερες φορές τα βλέπουμε μέσα στα κακά του, είναι μικρά άσπρα μακρόστενα σκουληκάκια περίπου 4 με 5 χιλιοστά μήκους τα οποία κινούνται.
Πολλές φορές που δεν τα βλέπουμε μπορούμε να τα υποψιαστούμε όταν το παιδί το βράδυ όταν πάει να κοιμηθεί, έχει φαγούρα στον ποπό του και ξύνεται έντονα. Επίσης αν ένα παιδί αδικαιολόγητα παρουσιάζει πόνο στην κοιλιά, φουσκώματα, δυσπεψία και φαγούρα στα γεννητικά του στην περίπτωση που είναι κορίτσι, τότε μπορούμε να υποψιαστούμε ότι μπορεί να είναι σκουληκάκια.
Ερώτηση
“Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι μόλις 4,5 μηνών. Eδώ και λίγες μέρες βάζει τα χεράκια του στο στόμα. Έχει λίγα σάλια καθώς και λίγη γκρίνια και προφανώς τον τρώνε τα ούλα του. Από τι στάδια θα περάσει αυτή την φάση με τα δοντάκια του; Είναι επίπονο για αυτόν και θα πονάει κάθε φορά που θα βγάζει δόντι; Τέλος υπάρχει κάτι που απαλύνει τον πόνο;”
Απάντηση
Απ’ ότι φαίνεται έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα για το αγοράκι σας, συνήθως τα δόντια βγαίνουν μεταξύ 6 και 9 μηνών, γι’ αυτό βάζει τα χέρια στο στόμα του και προφανώς πονάει. Μπορούμε να κάνουμε τα εξής πράγματα για να το βοηθήσουμε:
1. Με το δάκτυλό σας μόνο ή με μια ειδική δαχτυλήθρα από σιλικόνη που έχει ανώμαλη επιφάνεια που παίρνετε από το φαρμακείο, μπορείτε να τρίβετε τα ούλα 2 ή 3 φορές την μέρα οπότε με τον τρόπο αυτό δημιουργείται υπεραιμία και τα ανακουφίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Επιπλέον υπάρχει μια αλειφούλα η οποία είναι ακριβώς για την οδοντοφυΐα που μπορούμε να την βάλουμε όταν έχει τον έντονο πόνο 1 με 2 φορές την ημέρα όπου μαλακώνει και αναισθητοποιεί λιγάκι τα ούλα.
3. Σε πολύ μεγάλο πόνο μπορούμε κάποια στιγμή να δώσουμε και ένα αναλγητικό όπως το depon.
Όταν το παιδί βγάζει δόντια έχει αυτή την ανησυχία, δεν σημαίνει όμως ότι με όλα τα δόντια πάντοτε θα περνάει αυτό το έντονο στάδιο.
Ερώτηση
“Πότε αρχίζουμε να βουρτσίζουμε τα δοντάκια του μωρού και με τι τρόπο;”
Απάντηση
Μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού που συνήθως είναι μεταξύ 6 και 9 μηνών της ηλικίας του παιδιού, ξεκινάμε να καθαρίζουμε τα δοντάκια του. Στην αρχή χρησιμοποιούμε μία απλή αποστειρωμένη γάζα και με αυτήν προσπαθούμε τουλάχιστον 1 φορά την μέρα να καθαρίζουμε τα δοντάκια από τις τροφές που κάθονται πάνω. Καθώς περνάει η ηλικία του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντόβουρτσα με σκέτο νερό χωρίς οδοντόκρεμα γιατί τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 3 ετών την καταπίνει κι’ αυτό δεν είναι επιθυμητό.
Από την ηλικία των 3 ετών και πάνω χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσα με οδοντόκρεμα κατά προτίμηση με φθόριο, τουλάχιστον 2 φορές την μέρα μετά το φαγητό.
Ερώτηση
“Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε 27/01/2011. Ξυπνάει 2-3 φορές το βράδυ. Μου λένε θα στρώσει! Σε ποια ηλικία κοιμούνται συνεχόμενα; Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Το παιδάκι σας είναι περίπου 6 μηνών, είναι λογικό ακόμα να ξυπνάει το βράδυ και να ζητάει να φάει. Συνήθως τα παιδάκια κοιμούνται 8 έως 10 ώρες το πολύ το 24ωρο. Μπορείτε να ρυθμίσετε τις ώρες του ύπνου του φροντίζοντας κατά την διάρκεια της ημέρας να το ξυπνάτε στις 4 ώρες και να τρώει, ενώ την νύχτα εάν δεν πεινάει ακόμα και για 6 με 7 ώρες να μην το ξυπνάτε. Σιγά σιγά έτσι ρυθμίζετε το βιολογικό του ρολόι, ώστε να μην ξυπνάει την νύχτα.
Από την ηλικία των 7, 8 μηνών και μετά τα παιδιά συνήθως δεν ξυπνάνε το βράδυ να φάνε, παρά μόνο εάν θέλουν να δουν την μαμά τους, γιατί δεν τους φτάνουν τόσες ώρες χωρίς να την βλέπουν. Κι’ αυτό είναι ένα θέμα που εσείς θα συνεργαστείτε με το παιδί και σιγά σιγά θα το μειώσετε ώστε τουλάχιστον 6, 7 ώρες την νύχτα να μην ξυπνάει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ