Ο παιδίατρος απαντάει στις ερωτήσεις σας!

Πως μπορώ να κόψω στην μικρή μου να βάζει το δάχτυλο στο στόμα; Το κοριτσάκι μου έχει βρογχόσπασμο, τι να κάνω; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει κάθε εβδομάδα στα email που στέλνετε στις ειδικές φόρμες του TLIFE!
Ερώτηση
Γεια σας κύριε Μαζάνη. Η μικρή μου είναι 6 μηνών και από 3 μηνών βάζει το δάκτυλο στο στόμα κυρίως όταν θέλει να κοιμηθεί. Πως μπορώ να της το κόψω, τι να κάνω;”
Απάντηση
Είναι πολύ μικρή ακόμα για να σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλο ή γενικά αν είχε και κάποια πιπίλα. Μπορείτε όμως να προσπαθήσετε σε πρώτη φάση να μάθει την ξένη πιπίλα και όχι το δάχτυλο. Όταν συμβεί αυτό θα αρχίσετε σιγά σιγά να την τραβάτε την πιπίλα ώστε να μην την έχει συνέχεια και με αυτό τον τρόπο να της προκαλείτε μία δυσαρέσκεια και σιγά σιγά θα κόψει την πιπίλα. Ο άλλος τρόπος είναι να την ενοχλείτε συνεχώς ακόμα και τώρα που βάζει το δάχτυλο, δηλαδή να της το βγάζετε, να της δημιουργείτε έτσι μία δυσαρέσκεια, να μειώνεται η ευχαρίστησή της και σιγά σιγά θα υπάρξει μία “αποτοξίνωση”.
Ερώτηση
Το κοριτσάκι μου που είναι 7 ετών κάνει συνέχεια βρογχόσπασμο. Έχει κάνει 5 φορές έως τώρα μέσα στο 2011. Τι πρέπει να κάνω; Συνεχώς παίρνει aerolyn, flixotide. Eυχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Ο βρογχόσπασμος που λέτε είναι ένδειξη ότι το παιδί έχει κάποια αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να είναι ασθματική βρογχίτιδα, μπορεί να είναι άσθμα.
Πρώτον, πρέπει να κάνετε έναν παιδο – πνευμονιολογικό έλεγχο που να εμπεριέχει και σπειρομέτρηση ώστε να δούμε πόσος αέρας μπαίνει στα πνευμόνια του, πόσος αέρας βγαίνει, αν αυτό είναι άσθμα και αν θα είναι χρόνιο ή όχι.
Δεύτερον, ανάλογα με την σπειρομέτρηση θα αποφασιστεί εάν θα χορηγηθεί χρόνια θεραπεία με ειδικά φάρμακα προληπτικά όχι αυτά τα οποία παίρνει τα οποία είναι μόνο για περίοδο κρίσης.
Ερώτηση
Το μωρό μου είναι σχεδόν 5 μηνών και παρουσιάζει βράχνιασμα στην φωνούλα του όταν πάει να βγάλει ήχους και μπουκωμένη μυτούλα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Τι μπορεί να προκάλεσε το βράχνιασμα αυτό, αφού όταν έχει κρύο δεν τον βγάζω έξω και όταν το κάνω τον προσέχω πολύ; Όταν κοιμάται δεν φαίνεται ότι είναι μπουκωμένη η μυτούλα του, αλλά όταν είναι ξύπνιος, π.χ όταν τρώει ακούγεται έντονα το μπούκωμα. Πρέπει να ανησυχώ; Τι πρέπει να κάνω για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα αυτά; Οφείλεται σε κρύωμα ή σε κάποια άλλη αιτία; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι περνάει κάποιες ιώσεις οι οποίες οφείλονται και στην μεταβολή των καιρικών συνθηκών και στο γεγονός ότι αυτή την εποχή αρχίζει η οδοντοφυΐα του και κατά κάποιο τρόπο πέφτει η άμυνα του οργανισμού του. Εάν βγάζει ήχους από το στόμα, το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι προέρχονται από το μπούκωμα της μύτης, αλλά εσείς το αντιλαμβάνεστε ότι προέρχεται από την περιοχή του λαιμού.
Μία άλλη περίπτωση είναι ο λάρυγγας να είναι ακόμα μαλακός σε κάποιο σημείο και όπως περνάει ο αέρας, καθώς η μύτη είναι βουλωμένη και δεν μπορεί να αναπνεύσει από εκεί, να δημιουργούνται παλμικές κινήσεις του λάρυγγα και γι’ αυτό να κάνει αυτούς τους ήχους.
Ερώτηση
Η μικρή μου είναι 16 μηνών. Ο παιδίατρός της μέχρι τώρα της δίνει αλεσμένες τροφές και μόνο μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά (πατάτα, καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκύθι). Όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου λένε ότι πρέπει να τρώει κανονικές τροφές, όχι αλεσμένες. Επισημαίνω ότι έχει 8 δόντια (4 πάνω μπροστινά και 4 κάτω μπροστινά). Ποιο είναι το σωστό; Έχω μπερδευτεί.”
Απάντηση
Στην ηλικία αυτή το παιδί σας μπορεί να φάει όλες τις τροφές που τρώτε στο σπίτι αρκεί να είναι μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο, δηλαδή δεν χρειάζονται αλάτι και πολλά μπαχαρικά. Επιπλέον σε αυτή την ηλικία πρέπει να αρχίσετε να της δίνετε τις τροφές λιγότερο αλεσμένες είτε λιώνοντάς τες με το πιρούνι, είτε με το χέρι σας, είτε στον χειροκίνητο μύλο που βγαίνουν πιο μεγάλα κομμάτια. Επιπλέον μπορείτε να της δίνετε ένα κόκκαλο από μπριζόλα να το γλείφει ώστε να μάθει ότι υπάρχει νοστιμιά και στο σκληρό και σταδιακά το παιδί να περάσει στις πιο στερεές τροφές.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 27 μηνών και είναι 84εκ και μόλις 10 κιλά. Του έκανα κάποιες εξετάσεις όπως τεστ ίδρωτα, για κοιλιοκάκη, θυρεοειδή κτλ αλλά βγήκαν όλες πολύ καλές. Ανησυχώ πολύ για την ανάπτυξή του, άλλα από όταν γεννήθηκε ήταν λιγόφαγος και πολύ δύσκολος στο φαγητό παρότι τρώει σχεδόν όλα τα φαγητά. Μήπως πρέπει να κάνω πιο ειδικές εξετάσεις; Να το πιέσω με το φαγητό; Νομίζω ότι έχω χάσει τον έλεγχο. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Εάν έχετε κάνει όλο αυτό τον έλεγχο και είναι φυσιολογικός, το μόνο που σας μένει είναι να κάνετε μία ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία για να δείτε εάν η οστική ηλικία του παιδιού συμβαδίζει με την χρονολογική του ηλικία. Από εκεί θα βγούνε κάποια συμπεράσματα.
Δεύτερον θα πρέπει να κοιτάξετε και την κληρονομικότητα, δηλαδή το ύψος και το βάρος των παιδιών αλλά και των αδελφών σας, διότι στην περίπτωση αυτή που υπάρχει κληρονομικότητα θα δικαιολογήσουμε και την συγκεκριμένη ανάπτυξη του παιδιού σας.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164