Αν κάτι σε προβληματίζει, σε απασχολεί ή σε αγχώνει δεν έχεις παρά να στείλεις κι εσύ ένα e-mail στις ειδικές φόρμες του TLIFE και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης θα απαντήσει -πάντα με σειρά προτεραιότητας.
Ερώτηση
“Ο γιος μου 10 μηνών γεννήθηκε με κρυψορχία. Μας είπαν ότι ο αριστερός του βρίσκεται στη βουβωνική περιοχή. Πότε πρέπει να γίνει επέμβαση και τι τυχόν προβλήματα μπορεί να παρουσιάσει σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω του προβλήματος;
Απάντηση
Καταρχήν πρέπει να κάνετε ένα πολύ καλό υπερηχογράφημα στην γεννητική περιοχή για να δείτε σε πιο ύψος βρίσκεται ο όρχεις που είναι κρυμμένος και πιο είναι το μέγεθός του. Από το υπερηχογράφημα θα διαπιστώσει ο παιδοχειρουργός εάν είναι ένας όρχεις ο οποίος είναι πολύ άσχημα εγκλωβισμένους μέσα σε λίπος ή σε μυς και δεν έχει δυνατότητες να κατέβει ή αλλιώς θα σας προτείνει να περιμένετε μέχρι 18 με 20 μηνών ή ακόμα και περισσότερο μήπως κατέβει μόνος του.
Ο κίνδυνος να παραμένει ο όρχεις εγκλωβισμένος και να μην κατεβαίνει στο όσχεο είναι από την υπερθέρμανση που δέχεται από τη σωματική θερμοκρασία να καταστραφεί και να μην μπορεί να λειτουργήσει για την παραγωγή σπερματοζωαρίων και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να μεταλλαχθεί και να γίνει ένας κακοήθης όγκος.
Ερώτηση
“Καλησπέρα έχω μια κόρη 2 μηνών. Το πρόβλημά μας είναι ότι είναι φοβερά ανήσυχη, όλη μέρα θέλει να την κρατώ όρθια για να βλέπει γύρω της, δεν κοιμάται ούτε μισή ώρα. Αφήστε δε τον θηλασμό γιατί θέλει κάθε 1 ώρα γάλα. Μήπως δεν κάνω κάτι σωστά;
Απάντηση
Σε ένα παιδί που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή πεινάει ή πονάει. Το δικό σας το παιδί φαίνεται ότι πεινάει αφού ζητάει κάθε 1 ώρα να τρώει. Η πείνα του δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας, εκνευρισμό και ανησυχία.
Μπορείτε να κάνετε 2 πράγματα. Εάν διαθέτεται μητρικό γάλα, βάλτε το σε μπιμπερό και δοκιμάστε να δείτε εάν το παιδί το φάει, πόση ποσότητα θα φάει και πως θα συμπεριφερθεί μετά από την ποσότητα αυτή που υποτίθεται ότι θα χορτάσει. Εάν δεν έχετε μητρικό γάλα, βάλτε σε ένα μπιμπερό ξένο γάλα και κάντε το ίδιο πείραμα. Εάν το παιδί πραγματικά πεινάει με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιήσει την πείνα του και θα δείτε ότι αμέσως θα αρχίσει να ηρεμεί και να συμπεριφέρεται πιο φυσιολογικά.
Σε περίπτωση που το παιδί δεν πεινάει τότε σημαίνει ότι κάπου πονάει. Θα ψάξετε να δείτε μήπως έχει ουρολοίμωξη ή ωτίτιδα ή γενικότερα κάποιο άλλο νευρολογικό πρόβλημα.
Ερώτηση
“Το παιδί μου 9 χρονών βγάζει άφθα στο στόμα τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα. Πρέπει να ανησυχώ;”
Απάντηση
Οι άφθες είναι μόλυνση η οποία προέρχεται συνήθως από ιούς που μπαίνουν στο στόμα ή από βρομιές που το παιδί βάζει στο στόμα του χρησιμοποιώντας τα χέρια του ή παιχνίδια ή μολύβια στο σχολείο ή διάφορα άλλα αντικείμενα. Ακόμα καμιά φορά όταν είναι πεσμένη η άμυνα του οργανισμού είναι αιτία να αναπτύσσονται κάποιο ιοί στο στόμα και να προκαλούν αυτές τις άφθες ή γενικότερα στοματίτιδες.
Θα πρέπει λοιπόν σε πρώτη φάση να σταματήσει το παιδί να βάζει τα χέρια του μέσα στο στόμα δηλαδή να τηρήσουμε κάποιους κανόνες καθαριότητας και σε δεύτερη φάση να γίνει ένας έλεγχος του ανοσοποιητικού του συστήματος για να δούμε μήπως είναι πεσμένη α άμυνά του. Θα λάβετε υπόψιν σας ότι ακόμα και ένα παιδί που στρεσάρεται, περνάει περιόδους άγχους είναι ένας λόγος που πέφτει η άμυνά του και βγάζει άφθες.
Ερώτηση
“Είναι 14 μηνών το κοριτσάκι μου και δεν περπατάει. Πρέπει να ανησυχώ;”
Απάντηση
Το φυσιολογικό εύρος ποικίλλει πάρα πολύ για την ηλικία που ένα παιδί θα περπατήσει. Σπάνια μερικά παιδάκια και από 9 μηνών μπορούν να περπατήσουν. Άλλα περπατούν μετά τον 1 χρόνο, άλλα στους 15 μήνες και άλλα στους 18 με 20 μηνών.
Εξαρτάται από την κληρονομικότητα, εξαρτάται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και από το αν το παιδί ξεκίνησε κάποια στιγμή να περπατάει, έπεσε, φοβήθηκε και τώρα καθυστερεί. Εκείνο που πρέπει να σας ενδιαφέρει και εσάς και τον γιατρό σας, είναι εάν το παιδί έχει καλό νευρομϋικό τόνο και όλα του τα νευρολογικά αντανακλαστικά είναι φυσιολογικά. Εάν αυτό είναι εντάξει τότε αργά ή γρήγορα θα περπατήσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ