Site icon TLIFE

Ο ρόλος του αθλητισμού στην παιδική ηλικία!

Ο αθλητισμός όχι μόνο είναι μαι διασκέδαση για το παιδί, αλλά βελτιώνει και την φυσική του κατάσταση και μειώνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αν όμως δεν έχεις ενημερωθεί πρώτα για ποια γυμναστική είναι κατάλληλη για το μικρό σου, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Βάσω Δημητροπούλου σε βοηθάει πως να επιλέξεις το άθλημα που ταιριάζει στο παιδί σου, αλλά και σε συμβουλεύει ποια είναι τα επικίνδυνα αλλά και τα ακίνδυνα αθλήματα…
Γιατί πρέπει ένα παιδί να αθλείται;
Η οργανωμένη άθληση δίνει την ευκαιρία στο παιδί να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και να υιοθετήσει υγιεινά πρότυπα διαβίωσης. Ο αθλητισμός μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας (τόσο κατά την παιδική ηλικία, όσο και κατά τη μετέπειτα ενήλικο ζωή) όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και ποικίλες αναπτυξιακές διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και του νευρομυϊκού συντονισμού.
Επιπλέον, με τη συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες, να συμμετέχει σε μια προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο.

Είναι όλα τα αθλήματα κατάλληλα για όλα τα παιδιά;
Είναι μεγάλης σημασίας η επιλογή ενός αθλήματος που να ταιριάζει στην ηλικία, τις επιθυμίες και τις δεξιότητες του εκάστοτε παιδιού. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν ακόμη τις κινητικές δεξιότητες και την απαραίτητη αυτοσυγκέντρωση για να ασχοληθούν με τα περισσότερα από τα οργανωμένα ομαδικά αθλήματα. Παράλληλα, σε ένα παιδί που δε συμπαθεί την άθληση, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συζήτηση για τα οφέλη του αθλητισμού, αλλά και η διερεύνηση των ανησυχιών του και η προσφορά εναλλακτικών επιλογών άθλησης μέχρι να βρεθεί αυτό που του ταιριάζει.

Αρκετά συχνά, πάντως, η λάθος επιλογή αθλήματος, οι πιεστικοί γονείς ή οι φιλόδοξοι προπονητές μπορεί να μετατρέψουν τη χαρά του μικρού αθλητή σε απογοήτευση. Το παιδί και ειδικά το παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να μην είναι ακόμα αναπτυξιακά έτοιμο να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, ενώ άλλες φορές ίσως να πιεστεί να ακολουθήσει κάτι που δεν του ταιριάζει. Ακόμη όμως και οι προικισμένοι μικροί αθλητές, δυσκολεύονται συχνά να συνδυάσουν τις αυξημένες απαιτήσεις του αθλήματος με τις υπόλοιπες σχολικές και κοινωνικές υποχρεώσεις τους και συχνά καταπονούνται ψυχικά και σωματικά στην προσπάθεια να επιτύχουν τη νίκη με κάθε κόστος.

Πως να επιλέξετε το άθλημα που ταιριάζει στο παιδί σας;
Η επιλογή του αθλήματος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Αυτό γιατί μπορεί η λάθος επιλογή να αποθαρρύνει και να απομακρύνει το παιδί από την θέληση να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Η επιλογή και η απόφαση φυσικά δεν είναι κάτι που θα κάνουνε μόνοι τους οι γονείς, αλλά θα πρέπει να έρθει μετά από συζήτηση με το παιδί.

Καλό είναι οι γονείς να μην υποτιμούν την άποψη και τη γνώμη του παιδιού σχετικά με τα αθλήματα. Μέσα από τη συζήτηση θα καταλάβει ο γονιός ότι το παιδί του έχει προτίμηση και ξέρει πολλά πράγματα σχετικά με το άθλημα που πραγματικά προτιμά. Επίσης θα πρέπει να παρατηρήσουν εάν το παιδί τους έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο π.χ. ρίχνει πολύ καλά καλάθια στο μπάσκετ, έτσι θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον του παιδιού στο συγκεκριμένο άθλημα. Επιπλέον θα μπορούσαν να συζητήσουν σχετικά με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του παιδιού τους, ο οποίος είναι αρμόδιος να λύσει κάθε απορία και να δώσει κάποια σωστή καθοδήγηση σχετικά με την επιλογή του αθλήματος.

Υπάρχουν επικίνδυνα και ακίνδυνα αθλήματα;
Όλα τα αθλήματα είναι ωφέλιμα, υπό την προϋπόθεση να διεξάγονται υπό την επίβλεψη κατάλληλα εκπαιδευμένου γυμναστή-προπονητή, μετά από σωστή προετοιμασία και εφόσον τηρούνται με αυστηρά οι κανονισμοί ασφαλείας.

Υπάρχουν αθλήματα όπως η κολύμβηση όπου γυμνάζεται αρμονικά όλο το σώμα και ευνοείται η ομαλή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος με ισομετρικό τρόπο, χωρίς κραδασμούς και ακραίες καταπονήσεις των αρθρώσεων, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα ορθοπεδικών προβλημάτων, ενώ σε άλλα όπως η άρση βαρών ή η κωπηλασία χρειάζεται ειδική προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί και μόνιμα προβλήματα κατά την ενήλικο ζωή. Τα δε ομαδικά αθλήματα συνδέονται με μεγαλύτερο ποσοστό οξέων τραυματισμών σε σχέση με τα ατομικά.
Αυτό πάντως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλα τα αθλήματα είναι σχετικά ασφαλή εφόσον αποφεύγονται οι υπερβολές. Ο πρωταθλητισμός αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και προϋποθέτει συνεχή επίβλεψη από εξειδικευμένο προπονητή και ιατρική ομάδα προκειμένου να εξασφαλιστεί πάνω από όλα η υγεία του παιδιού.

© 2025 tlife.gr