Στην παιδική χαρά, από την αγωνία του να παίξει το μικρό σου, είναι πολύ εύκολο και καθόλου σπάνιο φαινόμενο το να τραυματιστεί. Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου σου δίνει συμβουλές ώστε να προφυλάξεις και να προστατέψεις το παιδί σου από τους σοβαρούς τραυματισμούς στις κούνιες!
Παιδική χαρά! Χαρά για το παιδί σου… άγχος για σένα. «Θα πέσει!», «θα χτυπήσει!», «θα το σπρώξουν!»…ΚΙΝΔΥΝΟΣ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ναι, ομολογώ ότι όταν μου το έλεγαν γονείς χρόνια πριν, μου φαινόταν υπερβολικό όλο αυτό, αλλά τελικά τώρα πια τους καταλαβαίνω, τους νιώθω!
Όταν πας το μικρό σου στην παιδική χαρά, όσο κι αν γνωρίζεις τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το παιδάκι σου, είσαι στην πρίζα μήπως και χτυπήσει. Παρόλα αυτά, οι δύο πιο συχνές αιτίες τραυματισμού ενός παιδιού είναι οι κακοσυντηρημένες παιδικές χαρές και η παιδική συμπεριφορά κατά την ώρα του παιχνιδιού.
Τι μπορεί να κάνεις εσύ ο γονιός…
– Απόφυγε παιδικές χαρές που έχουν τσιμέντο, πλακόστρωτα, ή χοντρά χαλίκια στο έδαφος. Προτίμησε αυτές που έχουν ειδικό λάστιχο ή χώμα ή γρασίδι. Επίσης απόφυγε επιφάνειες που είναι σιδερένιες, σκουριασμένες ή και ξύλινες. Οι πλαστικές επιφάνειες είναι προτιμότερες.
– Βοήθησε το παιδί σου να πάει σε δραστηριότητες που είναι την ηλικίας του…π.χ. εάν είναι 3 χρονών, μην το αφήσεις να προσπαθήσει να ανέβει στη ρόδα εν κινήσει, ούτε να πάει στις κούνιες για τα μεγάλα παιδιά που είναι χωρίς ασφάλεια.
– Καλό είναι να αποφεύγετε τις παιδικές χαρές που προσελκύουν υπερβολικά πολύ κόσμο. Είναι προτιμότερο να βρίσκεστε σε έναν χώρο όπου μπορείτε εύκολα να παρακολουθείτε το παιδί σας, αλλά και για το ίδιο να μπορεί αν κινηθεί με άνεση ανάμεσα στα άλλα παιδάκια. Το να συγκρουστεί με ένα άλλο παιδάκι είναι το πιο επίφοβο σε χώρο με πολύ συνωστισμό.
– Προσέξτε το ντύσιμο του παιδιού σας. Oτιδήποτε μπορεί να πιαστεί κάπου και να το παρασύρει είναι απαγορευτικό! Άλυτα κορδόνια, κουκούλα, κορδέλες και διάφορα άλλα, όσο χαριτωμένα και περιποιημένα κι αν κάνουν ένα παιδί, κρύβουν κινδύνους σε έναν χώρο ελεύθερου παιχνιδιού.
– Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να παρακολουθείτε το παιδί σας ανά πάσα στιγμή και να το ξεχωρίζετε από τα άλλα, φορέστε του μία μπλούζα μονόχρωμη με έντονο χρώμα ώστε να διαχωρίζεται οπτικά πολύ εύκολα ανάμεσα στα άλλα παιδιά.
– Εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα παρορμητικό ή υπερκινητικό, αναγκαστικά θα είστε σε εγρήγορση. Καλύτερα θα ήταν να το πάτε σε ένα παιδότοπο ή στις κούνιες σε ώρες που είναι πιο ήρεμες και με πολύ λίγα παιδάκια ώστε να έχετε τη δυνατότητα καθοδήγησης του τρόπου που παίζει και αλληλεπιδρά με τα άλλα παιδιά.
Επίσης… μπορείς λοιπόν, να μάθεις στο παιδί σου τι να κάνει για να προστατευτεί από επιπόλαια, αλλά κυρίως από σοβαρά ατυχήματα!
– Εξηγήστε του ότι είναι καλύτερα στην τσουλήθρα να μην τρέχει και να μην στριμώχνεται με τα άλλα παιδάκια. Βοηθήστε το να περιμένει υπομονετικά μέχρι να έρθει η σειρά του, προκειμένου να χαρεί περισσότερο την δραστηριότητα αυτή!
– Βοηθήστε το να περιορίσει λιγάκι την παρορμητικότητά του μέσα από παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε οι ίδιοι μαζί του στο σπίτι ή και στην παιδική χαρά!
– Εξηγήστε του ότι «Μπορείς να τρέξεις στην παιδική χαρά, αλλά όχι κοντά στις κούνιες ή ανάμεσα σε πολύ μεγαλύτερα παιδιά, που μπορεί να σε παρασύρουν πάνω στο παιχνίδι τους».
Γενικά, θα έχετε πάντα στο νου ότι το παιδί και θα πέσει, και θα χτυπήσει. Αυτή είναι η διαδικασία μάθησης και ενίσχυσης σωματικών δεξιοτήτων. Αυτό που θέλουμε όλοι να αποφύγουμε είναι ένα σοβαρό ατύχημα, ένα μοιραίο ατύχημα χωρίς όμως να γινόμαστε καταπιεστικοί, αλλά και χωρίς να πνίγουμε την ανάγκη του για αυτονομία κινήσεων. Επιθυμούμε να γίνει το παιδί μας με αυτοπεποίθηση, προσεκτικό ως προς τη σωματική του κατάσταση, αλλά και ευτυχισμένο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ