Ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας για ένα παιδί που επιβαίνει στο αυτοκίνητο;
Με αφορμή το τραγικό συμβάν κατά το οποίο βρέφος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Κω, επικοινωνήσαμε με τον Αντρέα Λάτσινο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας για να μας ενημερώσει σχετικά με την ασφαλή μεταφορά των παιδιών.
Σύμφωνα με ισχύουσα υπουργική απόφαση κατ’ εφαρμογή οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα παιδιά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικό κάθισμα κατά τη μεταφορά τους.
Επιλέγουμε το κάθισμα με κριτήριο το βάρος ή το ύψος του παιδιού και ελέγχουμε αν ο τύπος του καθίσματος είναι συμβατός με το αυτοκίνητό μας.
Κανόνες ασφαλείας
Τα ειδικά καθίσματα για τη μεταφορά των παιδιών τοποθετούνται είτε στο πίσω κάθισμα είτε στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ειδικά αυτά καθίσματα τοποθετούνται λάθος από τους γονείς, οπότε φροντίστε να ακολουθήσετε σχολαστικά τις οδηγίες.
Αν το παιδικό κάθισμα τοποθετηθεί στη θέση του συνοδηγού, θα πρέπει να “βλέπει” προς τα πίσω και να έχει απενεργοποιηθεί ο αερόσακος. Αν το κάθισμα τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ο αερόσακος θα πρέπει να απενεργοποιηθεί επίσης εφόσον υπάρχει.
Η επιλογή του ειδικού καθίσματος για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας γίνεται με κριτήριο το βάρος και το σύστημα συγκράτησης περιλαμβάνει ζώνη ασφαλείας. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες καθισμάτων που αφορούν σε παιδιά μέχρι 26 κιλά.
Στα μεγαλύτερα παιδιά το κάθισμα επιλέγεται με βάση το ύψος και είναι υπερυψωμένο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού από τη ζώνη. Τα καθίσματα αυτά απευθύνονται σε παιδιά ύψους μέχρι 1μισι μέτρο.
Τα παιδιά μεγαλύτερου ύψους θα πρέπει να φορούν κανονικά τη ζώνη ασφαλείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ