Site icon TLIFE

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το καλοκαίρι!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το καλοκαίρι!
Υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το καλοκαίρι όσον αφορά τα παιδιά. Πολλοί θεωρούν ότι ο καλοκαίρι απαγορεύεται τα παιδιά να κάνουν εμβόλια. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με τον παιδίατρο.Πως πρέπει να ντύνεις το μικρό σου το καλοκαίρι; Σε πόσους βαθμούς πρέπει να έχεις το κλιματιστικό; Από πόσο μηνών μπορεί να μπει στη θάλασσα; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου λύνει όλες τις απορίες σου…
Τσιμπήματα και Εντομοαπωθητικά
-Το καλοκαίρι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων γι’ αυτό μην παραλείπετε να έχετε πάντα μαζί σας στικ αμμωνίας, αντισταμινικά φάρμακα και κάποια κορτιζονούχα αλοιφή.
-Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα πρέπει να εφαρμόζετε ένα φυτικό εντομοαπωθητικό προϊόν στο δέρμα του παιδιού στα σημεία που δεν θα το πάρει με τα χέρια του να το βάλει στο στόμα του, όπως είναι πίσω στον αυχένα, πίσω στους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα.
-Επίσης, μπορείτε με ένα βαμβάκι να αλείψετε με την εντομοαπωθητική αλοιφή το κρεβατάκι του παιδιού και το καροτσάκι του. Εάν το εντομοαπωθητικό είναι σε μορφή σπρέι μπορείτε να ψεκάσετε με αυτό και τα ρούχα του. Υπάρχουν επίσης και εντομοαπωθητικά αυτοκόλλητα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά ταμπλέτες για εσωτερικούς χώρους, αλλά καλό θα είναι να βρίσκεται έξω από το δωμάτιο του παιδιού, φροντίζοντας και ο χώρος να αερίζεται.
Κλιματιστικά
-Η σωστή χρήση των κλιματιστικών και των ανεμιστήρων θα βοηθήσουν το παιδί να απαλλαγεί από την υπερβολική ζέστη, από την κακουχία και την θερμοπληξία που μπορεί να προκαλέσει η αύξηση της θερμοκρασίας και μπορεί μετά να κρυώσει κατά την διάρκεια του στεγνώματος του ιδρώτα.
-Τα κλιματιστικά μπορούμε να τα βάζουμε στους 27 βαθμούς, δηλαδή να σπάμε απλώς τη ζέστη, όταν μπαίνουμε μέσα στο δωμάτιο να μην αισθανόμαστε ότι υπάρχει ψύχρα, να μην πέφτει ο αέρας κατευθείαν στο κρεβάτι του παιδιού και επίσης να έχουμε ανοιχτό λίγο το παράθυρο ή κάποια πόρτα ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας της ατμόσφαιρας.

-Επίσης να φροντίζουμε συχνά να καθαρίζουμε προσεχτικά τα φίλτρα των κλιματιστικών διότι εκεί μέσα εγκλωβίζεται πολύ σκόνη και μικρόβια τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν με τον αέρα και να δημιουργήσουν ακόμα και πνευμονίες.

Τα εμβόλια
Πολλοί γονείς νομίζουν λόγω του καλοκαιριού και της ζέστης, δεν πρέπει να γίνονται εμβόλια. Αυτό είναι λάθος. Φανταστείτε τι θα έκαναν στην Αφρική και στις άλλες ζεστές χώρες που όλη την διάρκεια του χρόνου έχουν ζέστη. Τα εμβόλια συνεχίζονται κανονικά και τους μήνες του καλοκαιριού και μόνο σε περίπτωση που ο παιδίατρος θεωρεί ότι δεν θα πρέπει για κάποιες μέρες να γίνει ένα εμβόλιο επειδή το παιδί μπορεί να έχει ξεκινήσει κάποιο λοιμώδες νόσημα, τότε μπορούμε να αναβάλλουμε τον εμβολιασμό.
Διατροφή
-Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην λήψη αρκετών υγρών διότι με την αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος τα παιδιά αποβάλλουν από τον οργανισμό τους πολύ νερό, αλλά και ηλεκτρολύτες οι οποίοι είναι πολύτιμες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Θα πρέπει λοιπόν τα παιδιά να πίνουν πολύ νερό, άφθονα φρούτα και η διατροφή τους να είναι ελαφριά δηλαδή να περιορίσουμε στο ελάχιστο το λίπος και τα τηγανιτά τρόφιμα.

-Επίσης επειδή πολλοί γονείς νομίζουν ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν πρέπει τα παιδιά να τρώνε αυγό, αυτό πάλι είναι λάθος. Μπορούν άφοβα να φάνε το αυγό τους σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο γιατρός τους.

Ντύσιμο
Το ντύσιμο των παιδιών θα πρέπει να είναι ανάλογο με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Γενικά έχουμε την τάση να ντύνουμε όσο πιο ελαφριά τα παιδιά, σχεδόν ακόμα και μόνο με το βρακάκι τους μέσα στο σπίτι εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.
Προσέχουμε βέβαια κατά τις πρωινές ώρες μήπως και ο καιρός είναι πιο ψυχρός και εκεί θα πρέπει να τους βάλουμε κάποιο ρουχαλάκι παραπάνω ή ένα ελαφρό κουβερτάκι.
Συντήρηση τροφίμων
Θέλει μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του καλοκαιριού η συντήρηση των τροφίμων είτε αυτά είναι ωμά είτε είναι μαγειρεμένα. Οι υψηλές θερμοκρασίες διευκολύνουν την ανάπτυξη των μικροβίων και γι’ αυτό θα πρέπει να αφήνουμε σχεδόν ελάχιστα τα τρόφιμα έξω από το ψυγείο και είτε ωμά είτε μαγειρεμένα θα πρέπει να τα διατηρούμε σε σωστές θερμοκρασίες μέσα στο ψυγείο διότι υπάρχει ο κίνδυνος των γαστρεντερίτιδων και άλλων λοιμώξεων.
Μπάνιο
-Τα παιδιά τα οποία ζουν συνήθως σε διαμερίσματα θα πρέπει να κάνουν περισσότερες φορές την ημέρα μπάνιο ώστε να δροσίζεται ο οργανισμός τους.
-Στην θάλασσα και στην πισίνα μπορούν να ξεκινούν από 2 μηνών εφόσον το νερό είναι καθαρό και τηρούνται οι κανόνες προστασίας από την ακτινοβολία του ήλιου, δηλαδή δεν επιτρέπεται ούτε σε μικρή ηλικία ούτε σε μεγαλύτερη για ένα παιδί να είναι εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, χωρίς ρούχα λευκά και χωρίς καπέλο.

© 2024 tlife.gr