Είχε πάει 8 το βράδυ και τα τρία μου ανίψια, ηλικίας 7 και 10 ετών, ήταν καθηλωμένα μπροστά στις οθόνες των tablet τους. Καθώς μένουν μόνιμα στη Νέα Υόρκη, θα περίμενε κανείς πως μετά από μια 10ωρη πτήση θα ήταν τουλάχιστον γλαρωμένα, αφού όπως μου είπαν δεν κοιμήθηκαν καθόλου στο αεροπλάνο. Ωστόσο δεν φαινόταν κανένα σημάδι νύστας. Ούτε τρίψιμο των ματιών ούτε χασμουρητό. Η μαμά τους από την άλλη ήταν ένα πτώμα, το ίδιο και ο μπαμπάς τους και περίμεναν πως και πως να έρθει η ώρα που θα έπεφταν λιπόθυμοι στο κρεβάτι.
Κάποια στιγμή, η μαμά τους έβγαλε από τη τσάντα της ένα πλαστικό κουτί και τους ρώτησε, “ποιος θέλει ζελεδάκι;”. Αμέσως και τα τρία ενθουσιάστηκαν, έφαγαν το πολύχρωμο ζελαδάκι τους και μετά από λίγο ξεκίνησε η διαδικασία του ύπνου. Αυτό που δεν είχα καταλάβει είναι πως το ζελεδάκι δεν ήταν λιχουδιά, αλλά ζελεδάκι μελατονίνης που βοηθά στον ύπνο. Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να πείσεις τρία παιδιά να πάνε για ύπνο ταυτόχρονα, χωρίς γκρίνιες, κλάματα, φωνές, κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μελατονίνη λοιπόν είναι μια ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο φυσικά προκειμένου να ρυθμίσει τον κύκλο του ύπνου. Σαν ‘συμπλήρωμα’ είναι διαθέσιμο στην αγορά του εξωτερικού από τη δεκαετία του ’90, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα του 2023, τουλάχιστο ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών έχει πάρει μελατονίνη για ένα χρονικό διάστημα. Και ενώ οι γονείς φαίνεται να μην ανησυχούν καθόλου για τις παρενέργειες και τις συνέπειες- ιδίως αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει εκδώσει ποτέ προειδοποίηση για το συγκεκριμένο θέμα- όσο ίο πολύ το ψάχνει κανείς τόσο αρχίζουν και φαίνονται τα μελανά σημεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενώ δεν υπάρχει επίσημα ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη έρευνα πάνω στην χρήση μελατονίνης σε ενηλίκους και παιδιά, κάποιες ανεξάρτητες έρευνες που έγιναν κυρίως στις ΗΠΑ δείχνουν πως η χρόνια ή και συχνή χρήση μελατονίνης σε παιδιά μπορεί να καθυστερήσει την εφηβεία αλλά και την σεξουαλική ανάπτυξη, ενώ σε ενήλικες μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στο νευρικό σύστημα.
Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν από επιστημονικής πλευράς, ωστόσο τα οφέλη- τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- είναι εμφανή. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πως παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η προσέλευση στα επείγοντα από τρομαγμένους γονείς που φοβήθηκαν ότι το παιδί τους δηλητηριάστηκε, τα στοιχεία δείχνουν πως τα περιστατικά αυτά δεν είχαν κανένα ανησυχητικό οργανικό σύμπτωμα. Τα υπέρ και τα κατά θα φανούν με το καιρό, εν τω μεταξύ ισχύει το παν μέτρον άριστον.
Φωτογραφίες: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ