Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κέριε Μαζάνη. Ο μικρός μου είναι 12 μηνών θηλάζει αποκλειστικά. Τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά, 5 φορές τη βδομάδα αυγό και 2 φορές μοσχάρι, 2 ψάρι, 2 κοτόπουλο και μια μέρα ελεύθερο. Του δίνω τραχανά με κατσικισιο γάλα και κατσικίσιο γιαούρτι, παρόλα αυτά έχει χοληστερίνη 272. Τί μου προτείνετε;
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η χοληστερίνη δεν “ανεβαίνει” μόνο απο διατροφικές αιτίες. Μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί και να υπάρχει ορμονολογική διαταραχή όπως τις θυροειδή και άλλες αιτίες. Αφού παρά την προσεχτική διατροφή η τιμή της παραμένει ψηλή, χρειάζεται να σας δει ενας ενδοκρινολόγος για παιδιά, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να γίνουν και άλλες εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές και θα σας προτείνει την σωστή αντιμετώπιση.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Η μεγάλη μου κόρη πιπιλίζει από 2 μηνών. Τώρα είναι έξι ετών. Τον τελευταίο καιρό (περίπου 6 μήνες) με το άλλο χέρι το βάζει μέσα από το βρακάκι της και χαϊδεύεται. Όταν με βλέπει το βγάζει. Δεν την έχω μαλώσει απλώς το μόνο που της έχω πει είναι ότι καταλαβαίνω ότι θέλει να μάθει το σώμα της και ότι πρέπει να απλά να έχει το χέρι της καθαρό. Εννοείτε ότι δεν μου αρέσει αλλά δεν ξέρω τι να κάνω . Τι με συμβουλεύεται;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇐ Απάντηση:
Αγάπητη φίλη, ο αυνανισμός στα παιδιά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Μέχρι ενός σημείου θεωρείται και φυσιολογικό. Αν όμως γίνεται σε υπερβολικό βαθμό εγκυμονεί και κινδύνους. Η αντιμετώπιση είναι περίπου όπως και αυτή που κάνεις εσύ. Δηλαδή δεν είμαστε αυστηροί και εξηγούμε στο παιδί την σημασία της καθαριότητας. Παράλληλα όμως προσπαθούμε πολύ διακριτικά να του αποσπάμε την προσοχή μήπως και σιγά-σιγά μειώσει αυτή την συνήθεια.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα. Η κόρη μου είναι 8,5 χρονών. Πριν 1 μήνα πέρασε ίωση του ανωτέρου αναπνευστικού και χρειάστηκε να πάρει amoxil 500 (ανα 8/ ώρες). Όλα καλά με την ίωση, σε 6 ημέρες ήταν μια χαρά αλλά συνεχίσαμε την αντιβίωση για 10 ημέρες. Εν τω μεταξύ μας είχε γράψει η παιδίατρος γενικές εξετάσεις αίματος που θα έληγαν (ΕΟΠΥ) οπότε 9 ημέρες μετά κάναμε εξετάσεις που μας ανησυχήσαν λίγο. Οι τιμές που ήταν εκτός ορίων είναι λευκά αιμοσφαίρια 3,6 Κ/ΜΛ – μεγάλα μονοπυρήνα 10,7 % – ηωνισόφιλα 9,0 %, σίδηρο 27. Η γιατρός μας είπε να μην ανησυχούμε και να ξεκινήσουμε σίδηρο. 1 ημέρα μετά μας έβγαλε σπυράκια κνίδωσης (ακανόνιστα σχήματα και με φαγούρα στο χέρι και στο πόδι όχι σε μεγάλη έκταση). Βάλαμε αλοιφή (χωρίς κορτιζόνη) και σε 30 λεπτά είχαν φύγει. Την επόμενη ημέρα πάλι στο χέρι και στο σβέρκο, η γιατρός μας έδωσε xozal. Μετά από 5 ημέρες ηρεμίας με το xozal το σταματήσαμε και ξαφνικά εχθές 7 ημέρες μετά το σταμάτημα του xozal πάλι τα ίδια με τα σπυράκια. Μας είπε η παιδίατρος ότι κάποιος εξωτερικός παράγοντας την επηρεάζει (απορρυπαντικό ρούχων, φυτά στον κήπο, χαλιά). Εντωμεταξύ ζούμε σε εξοχή με κήπο αρκετά χρόνια χωρίς θέμα, το απορρυπαντικό όντως το είχαμε αλλάξει 10 ημέρες πρίν το συμβάν. Θα ήθελα την άποψή σας καθώς και για το πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να δίνουμε xozal.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη,τα φαρμακα τα χορηγούμε μόνο οταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και σαφής ένδειξη για το τι θεραπεύουμε. Στην προκειμένη περίπτωση αν δεν βρεθεί η αιτία του προβλήματος, προκειμένου να μην έχει τα σοβαρά συμπτώματα των εξανθημάτων, πιθανόν να χρειάζεται και xozal αλλά και πολλά άλλα φάρμακα. Επομένως από τα δυο κακά διαλέγουμε το λιγότερο κακό ( που είναι τα φάρμακα). Όμως επείγει να βρεθεί η αιτία της πάθησης προκειμνου να θεραπευτεό το παιδί και να σταματήσει να παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ γειά σας. Έχω ένα αγοράκι 2 χρονών και αναρωτιόμουν αν αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να πλένει τα δοντάκια του και με ποιον τρόπο μπορώ να του συστήσω το βούρτσισμα; Ευχαριστώ πολύ.
⇐ Απάντηση:
Η σύγχρονη παιδοδοντιατρική λέει ότι η περιποίηση των δοντιών ξεκινάει αμέσως μετά την ανατολή του πρώτου νεογίλου το οποίο γενικά βγαίνει μετά τους πρώτους έξι μήνες. Ξεκινάμε με το βούρτσισμα με μικρή γάζα ή με μια μαλάκια οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα. Μετά τα τρία χρονια μπορεί να χρησιμοποιήσει και οδοντόκρεμα αρκεί να μην την καταπίνει αν και υπάρχουν και οδοντόκρεμες ακίνδυνες για την κατάποση. Γενικά αρκεί το βούρτσισμα και η οδοντόκρεμα είναι μόνο για την γεύση και την μυρωδιά.
⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Η κόρη μου είναι τεσσάρων ετών και πολύ συχνά δαγκώνει επίμονα το χέρι της. Έχω αρχίσει και ανησυχώ. Πώς μπορώ να την κάνω να το σταματήσει; Σας ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, χρειάζεται να παρατηρήσεις για ποιο λόγο το κάνει. Μήπως όταν αγχώνεται; Μήπως έχει συμβεί κάτι στο σπίτι; Μήπως ειναι απλά ένα τικ; Αν το προσδιορίσεις τότε θα μπορείς πιο εύκολα να την βοηθήσεις να κόψει αυτή την συνήθεια.
⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι μητέρα ενός αγοριού 4 χρονών, ο οποίος ακόμα και τώρα επιμένει να πίνει με το γάλα του με μπιμπερό. Μπορείτε να με συμβουλεύσετε πώς να τον κάνω να κόψει το μπιμπερό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
⇐ Απάντηση:
Σε γενικές γραμμές δεν θα ήταν και τόσο κακό και να συνεχίσει να χρεισιμοποιεί το μπιμπερό, καθώς το κάνουν πολλά παιδιά. Όμως εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης και ορθοδοντικών ανωμαλιών. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του τρόπο για να σταματήσει αυτή την συνήθεια. Φαντάζομαι ότι θα έχεις δοκιμάσει με καλαμάκι, κουτάλι ή τα ειδικά ποτηράκια με το στόμιο. Ακόμη και αν το βάλεις σε πιάτο με λίγο παξιμάδι ή κάποιο μπισκότο στην αρχή ώστε να ξεφύγει από την συνήθεια ότι το γάλα θα το πίνει μόνο με μπιμπερό πάντως αν επιμείνεις έστω και διακριτικά κάποια στιγμή θα το πετύχεις. Πολλές φορές η επαφή με άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή στην κατασκήνωση είναι η αφορμή ώστε να προσαρμοστεί με αυτό που κάνουν τα άλλα παιδιά.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ