Site icon TLIFE

Όταν κάνει εμετό…

Όταν κάνει εμετό…

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζουν τα παιδιά ειδικότερα το καλοκαίρι είναι οι εμετοί. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της ζέστης αλλοιώνονται ευκολότερα τα τρόφιμα στο σπίτι, στο εστιατόριο, στο περίπτερο κτλ και έτσι προκαλούνται τροφικές δηλητηριάσεις. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει και η παρουσία των εντόμων της εποχής που κάθονται πάνω στα τρόφιμα μεταφέροντας μικρόβια.

Τι είναι ο εμετός, τι τον προκαλεί και τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις το ενδεχόμενο αφυδάτωσης;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Ο εμετός είναι η βίαιη εκτόξευση του περιεχόμενου του στομάχου και είναι αποτέλεσμα μιας έντονης σύσπασης κοιλιακών μυών του διαφράγματος και των λείων μυικών ινών του στομάχου.
Οι μητέρες μπερδεύουν πολλές φορές τον εμετό με την αναγωγή, τις “γουλίτσες” δηλαδή που βγάζουν τα παιδιά κάτω των 6 μηνών όταν ρεύονται.
Ο εμετός μπορεί να οφείλεται:
– στην κακή χώνεψη λόγω λαιμαργίας ή όταν το παιδί τρώει ακατάστατα.
– σε κάποια λοίμωξη, όταν το παιδί έχει πυρετό ή ερεθισμένο λαιμό ή μια ίωση της εποχής, ή ωτίτιδα ή δυνατό βήχα.
– στην ανατολή των πρώτων δοντιών
– σε ύπαρξη σκωληκοειδίτιδας της οποίας μπορεί να είναι σύμπτωμα μαζί με πυρετό και έντονο πόνο
– σε έντονη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (όταν δηλαδή η βαλβίδα μεταξύ οισοφάγου και στομάχου δεν κλείνει πολύ καλά)
– σε υπερτροφία ή στένωση του πυλωρού που εμφανίζεται στο νεογέννητο μεταξύ 14 και 30 ημερών. Αυτή η περίπτωση αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
Η έλλειψη σάλιου, τα ξηρά χείλη τα βαθουλωμένα μάτια είναι τα πρώτα συμπτώματα που θα οδηγήσουν το παιδί σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους.
Αντιμετώπιση
Μόλις το παιδί κάνει εμετό σταματάμε τη σίτιση για 4 ολόκληρες ώρες. Δεν του δίνουμε απολύτως τίποτα όσο και αν διαμαρτύρεται. Του βρέχουμε μόνο τα χείλη με ένα υγρό βαμβάκι ή πανί. Αφού παρέλθει το τετράωρο αρχίζουμε να του δίνουμε ένα κουταλάκι νερό ή χαμομήλι κάθε 5 έως 10 λεπτά για να δοκιμάσουμε τις αντοχές του στομάχου.
– Αν δεν ξανακάνει εμετό τις επόμενες 2-3 ώρες αυξάνουμε την ποσότητα και αργότερα του δίνουμε λίγο γάλα ή ελαφρύ φαγητό (ρύζι,φιδέ, κοτόπουλο στον ατμό κτλ)
Προσοχή στα αντιεμετικά φάρμακα γιατί περιέχουν κάποιες ουσίες που ενδέχεται να κάνουν κακό στο παιδί. Για όλα τα φάρμακα μην ξεχνάτε πως είναι απαραίτητη η συνταγή του γιατρού.
– Αν το παιδί εξακολουθεί να κάνει εμετούς απαιτείται η εισαγωγή στο νοσοκομείο για να του χορηγηθεί ορός για λίγες ημέρες.
© 2024 tlife.gr