Είναι η δική σου αγάπη για τη μόδα, είναι το φιλικό του περιβάλλον, είναι η καταναλωτική κοινωνία που ζούμε… και το μωρό σου ντύνεται ή θέλει να ντύνεται trendy ή επώνυμα. Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σε συμβουλεύει…
Το παιδί από τη φύση του δεν ενδιαφέρεται για τη μόδα. Τα κριτήριά του για το αν θα συμπαθήσει κάποιον ή όχι έχουν να κάνουν με το πώς περνάει μαζί του, αν είναι ευχάριστος, γελαστός, του δίνει σημασία κτλ.
Οι αντιλήψεις περί μόδας ξεκινούν από τους γονείς και τον τρόπο ανατροφής, αλλά και από την κοινωνική επιρροή του σχολείου μέσα από την ομάδα των συνομηλίκων. Η υλιστική κοινωνία που μας περιβάλλει έχει σαν συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις, το στιλ να παίζει σημαντικότερο ρόλο από την προσωπικότητα ενός ανθρώπου.
Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας το ντύσιμο αποτελεί άλλη μια ένδειξη της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης μιας οικογένειας. Συνήθως, τα παιδιά που προέρχονται από ευκατάστατες οικογένειες φοράνε καλύτερα και ακριβότερα ρούχα από ότι οι συμμαθητές τους. Κάτι τέτοιο, όσο επιφανειακό κι αν φαίνεται, μπορεί να έχει συνέπειες στις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους, αλλά και στις αντιλήψεις για τον εαυτό και τους άλλους.
Όταν το παιδί ντύνεται με ακριβά ρούχα…
Οι θετικές συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν για ένα παιδί που ντύνεται με ακριβά ρούχα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις κερδίζει το θαυμασμό των συνομηλίκων του, που μιλούν για την προσεγμένη του εμφάνιση. Αυτό μπορεί να το κάνει να νιώσει σημαντικό και να του τονώσει την αυτοπεποίθηση, καθώς εισπράττει αποδοχή και επιδοκιμασία. Παράλληλα, μπορεί τα άλλα παιδιά να του ζητήσουν να δανειστούν κάποιο από τα ρούχα του κι έτσι να ξεκινήσουν να κάνουν παρέα ή να αρχίσουν να μοιράζονται κι άλλα πράγματα.
Η αρνητική πλευρά, είναι ότι ένα ακριβό ρούχο ή παπούτσι μπορεί να αποτελέσει αιτία κοινωνικού στιγματισμού και απομόνωσης. Κάποια παιδιά που δεν θα έχουν την ίδια οικογενειακή οικονομική κατάσταση μπορεί να νιώσουν φθόνο και να τον εκφράσουν μέσα από επιθετικότητα. Αυτό συνήθως οδηγεί στη χρήση λεκτικής ή και σωματικής βίας. Σε τέτοια περιστατικά το παιδί καταλήγει να βιώνει τύψεις και ενοχές που αυτό έχει κάτι που τα άλλα δεν μπορούν να αποκτήσουν.
Όταν το παιδί φοράει παλιά ρούχα… νιώθει κατώτερο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση όπου ένα παιδί, λόγω της χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου των γονιών του φοράει παλιά ή φθηνά ρούχα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να αισθανθεί κατωτερότητα σε σχέση με τα άλλα παιδιά και αυτό να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεικόνα του. Παράλληλα, μπορεί να βιώσει απόρριψη αν δει ότι προτιμούν ένα παιδί με «καλύτερο» ντύσιμο.
Συνήθως αυτά τα συναισθήματα έχουν σαν κατάληξη το θυμό με τους γονείς, που εξαιτίας τους βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση. Ο θυμός αυτός εκδηλώνεται με επιθετικές συμπεριφορές στο σπίτι και τάσεις απομόνωσης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να δημιουργήσει απωθημένα σχετικά με τα χρήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι την ενήλικη ζωή.
Στην περίπτωση της μόδας και του πόσο πολύ θα επηρεάσει ένα παιδί, ο ρόλος των γονέων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο να το καθοδηγήσουν σωστά ώστε να αποκτήσει υγιή πρότυπα.
Συμβουλές…
1. Διδάξτε στο παιδί σας τρόπους ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, μέσα από την επιβράβευση των επιτευγμάτων του και των θετικών στοιχείων του χαρακτήρα του, ώστε να μην δίνει τόση σημασία στην εξωτερική εμφάνιση.
2. Εξηγήστε του ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ότι χρειάζεται να τον αποδεχόμαστε χωρίς να του ασκούμε κριτική. Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι δε χρειάζεται να κρίνουμε κάποιον από τα ρούχα που φοράει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Αν είστε και οι ίδιοι ανοιχτόμυαλοι, αυτό θα αποτελέσει ένα θετικό πρότυπο για να μάθει να μην κρίνει μονοδιάστατα τους συμμαθητές του.
4. Συζητήστε μαζί του για τα κριτήρια που κάνουν ένα καλό φίλο, έναν καλό συμμαθητή και διευκρινίστε του ότι σχετίζονται με στοιχεία του χαρακτήρα και του τρόπου συμπεριφοράς και όχι με την αξία μιας μπλούζας.
5. Προσπαθήστε να μην του στερείτε πράγματα, χωρίς όμως να ξεπερνάτε το μέτρο. Όταν υπάρχει περίσσευμα, μπορείτε να του αγοράσετε μια καλή μπλούζα. Η μια φορά δε σημαίνει ότι το κακομαθαίνετε!
6. Μη χρησιμοποιείτε τα ακριβά ρούχα σαν υποκατάστατο της αγάπης σας ή του χρόνου που τους στερείτε λόγω των υποχρεώσεων σας. Το παιδί χρειάζεται να νιώθει ότι οι σχέσεις στηρίζονται στα συναισθήματα και στις κοινές στιγμές, όχι στα υλικά αγαθά. Αυτό ταιριάζει και στους γονείς που, λόγω δικών τους απωθημένων (παιδική ηλικία με υλικές στερήσεις) προσφέρουν υλικά αγαθά χωρίς όριο στα παιδιά τους.
7. Μην κρίνετε κι εσείς οι ίδιοι τους φίλους ή τους συναδέλφους από την οικονομική τους κατάσταση ή τα ρούχα που φοράνε. Τα παιδιά είναι σίγουρο ότι θα σας μιμηθούν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ