Ωτίτιδες του καλοκαιριού: Πως να τις προλάβεις και πως αντιμετωπίζονται

Οι ωτίτιδες είναι από τις παθήσεις που ταλαιπωρούν χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο και μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επώδυνες. Δεν είναι όμως, μόνο μια χειμωνιάτικη πάθηση, καθώς πολλά παιδιά την παθαίνουν και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου έχει στο παρακάτω άθρο, όλες τις απαντήσεις και τις λύσεις για να προστατέψεις το παιδί σου από τις καλοκαιρινές ωτίτιδες.

Τώρα το καλοκαίρι με τα πολλά μπάνια σε θάλασσες και πισίνες, είναι αρκετά εύκολο το ένα ή και τα δυο αυτιά να πάθουν μια λοίμωξη που λέγεται ωτίτιδα.

Και είναι πολύ δυσάρεστο  το να συμβεί αυτό, διότι αφενός πονάει το αυτί του παιδιού και αφετέρου δεν επιτρέπεται για κάποιες μέρες να ξανακάνει μπάνιο, όποτε χαλάνε και οι διακοπές του.

Η κυριότερη αιτία μιας ωτίτιδας είναι τα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο νερό. Όσο και να φαίνεται ότι το νερό εόναι καθαρό, υπάρχει πάντοτε μικροβιακό φορτίο, το οποίο καθώς μπαίνει στο αυτί του παιδιού, εγκαθίσταται, πολλαπλασιάζεται και προκαλεί συγκέντρωση πύου και πρόκληση φλεγμονής.

Είναι και η ανατομία του αυτιού του κάθε [αιδιού που διευκολύνει αυτή την διαδικασία, διότι το μήκος του ακουστικού πόρου είναι πιο κοντό και έτσι έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον πιο εύκολα.

Τα συμπτώματα της ωτίτιδας είναι:

– πόνος στο ένα ή και τα δυο αυτιά

– τραβάει το αυτί του λόγω της ενόχλησης

– δεν αφήνει να του αγγίξουν το πτερύγιο του αυτιού λόγω του πόνου

– μπορεί να κάνει και πυρετό.

– αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως τότε μπορεί να σπάσει το τύμπανο και το υγρό-πύον να τρέχει και να φαίνεται στο πτερύγιο.

Η θεραπεία θα οριστεί μετά απο εξέταση από τον παιδίατρο. Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, τότε μπορεί να ζητήσει και την εξέταση απο παιδοωτορινολαρυγγολόγο.

Η θεραπεία είναι συνήθως με αντιβίωση για 8-10 μέρες, αλλά σε επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες μπορεί να χρειασθεί να γίνει καλλιέργεια του πύου ώστε να εντοπιστεί το μικρόβιο.

Σε επιπλοκές μπορεί να χρειασθεί να γίνει τοποθέτηση σωλιναρίων ώστε να παροχετευθεί το υγρό.

Η εξέταση ώτο-ακουστικών εκπομπών μπορεί να συμπληρώσει τον έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί αν το παιδί ακούει καλά και από τα δύο αυτιά.

Τα μέτρα πρόληψης της ωτίτιδας είναι:

-εννοείται ότι γίνεται όσο είναι δυνατόν επιλογή καθαρών νερών σε θάλασσα και πισίνα.

-μετά το μπάνιο πλένουμε με καθαρό νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο το κεφάλι του παιδιού.

-αν είναι εφικτό στεγνώνουμε το αυτί από μακρυά με ένα σεσουάρ μαλλιών με χλιαρό αέρα.

-η χρήση του κολυμβητικού σκούφου ειναι απαραίτητη σε πισίνες, αλλά και στην θάλασσα για τα παιδιά  που έχουν ευαισθησία στα αυτιά.

Το κολύμπι είναι ευεργετικό για το σώμα και την ψυχή του παιδιού. Πρέπει να παροτρύνουμε τα παιδιά να μαθαίνουν καλό κολύμπι και να κάνουν συχνά μπάνιο σε θάλασσες ή και πισίνες. Τα μέτρα πρόληψης για τις ωτίτιδες είναι στα μέτρα των κανόνων που συνοδεύουν καθε άθλημα ή δραστηριότητα των παιδιών.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164