Παίξατε, γελάσατε, περάσατε καλά, φάγατε, ξαναπαίξατε, πήγατε τη βόλτα σας και τώρα έφθασε η στιγμή το παιδάκι σου να ξαπλώσει στο κρεβάτι του και να πέσει για ύπνο. Όλα καλά και προγραμματισμένα. Μπορεί και όχι. Μόλις πήγες να κλείσεις την πόρτα του δωματίου του και πριν καν προλάβεις να του πεις “Καληνύχτα”, το μικρό σου πήρε αυτό το λόγο και μοιράστηκε κάτι μαζί σου. Κάτι που θα καθυστερήσει τον υπνάκο του. Τόσο τον δικό του, όσο και τον δικό σου. Είναι αυτές οι γλυκιές δικαιολογίες που επιστρατεύεται ένα παιδάκι, όταν δεν νυστάζει και τόσο. Τι θα έλεγες να δούμε τις συχνότερες, για να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαμά, να σε κάνω μία ακόμα αγκαλιά; Δεν είναι ότι δεν σε αγαπάει – κάθε άλλο -, απλά το μικρό σου γνωρίζει ότι μετά την αγκαλιά, θα κάτσεις στο κρεβάτι και θα μιλήσετε για λίγα λεπτά, κάτι που θα καθυστερήσει τον ύπνο του λίγο πιο πολύ.
Έχεις δει το αρκουδάκι μου; Το φως ανάβει, το μικρό σου απελευθερώνεται από το σεντονάκι του και μαζί αρχίζετε να ψάχνετε το λούτρινο που θέλει να κρατήσει, πριν ξεκουραστεί. Και ο χρόνος περνά…
Κάτι με ενοχλεί στο μαξιλάρι. Μήπως στην μαξιλαροθήκη; Μήπως δεν το έχεις απλώσει τόσο σωστά; Μμμ, πάρε το χρόνο σου να ψάξεις, όσο το μικρό σου παίρνει τη δική του παράταση στη βραδινή του ρουτίνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαμά, διψάω. Θα του φέρεις ένα ποτηράκι με δροσερό νερό; Θα περιμένεις μέχρι να το πιει; Και οι δείκτες του ρολογιού προχωρούν…
Το νερό είναι πολύ κρύο. Θα μου βάλεις πιο ζεστό; Η φράση που θα ακούσεις αμέσως μετά την προηγούμενη, αν το άτακτο μικρό σου δεν θέλει καθόλου να κοιμηθεί.
Θέλω να πάω στην τουαλέτα ξανά. Μήπως θέλεις να πάμε μαζί; Μην ανησυχήσεις, αν δεις ότι καθυστερεί και δεν ζητήσει τη βοήθεια σου. Το πιο πιθανόν είναι απλά να περιμένει να περάσει η ώρα.
Κάπως πείνασα, μαμά. Ακόμα και δεν του ετοιμάσεις ένα μικρό σνακ, η συζήτηση για το θέμα αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 λεπτά.
Μαμά, φοβάμαι πολύ το σκοτάδι. Είναι πράγματι από τις πιο συχνές φοβίες ενός νηπίου. Μήπως, όμως, τελευταία το επαναλαμβάνει πολλές φορές;
Θέλω να βουρτσίσω ξανά τα δόντια μου. Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά. Γιατί, ενώ τόσο καιρό προσπαθούσες να κάνεις τη διαδικασία πιο ευχάριστη και το παιδί σου αρνιόταν να μάθει μόνο του, ξαφνικά έχει όρεξη να το κάνει.
Εσύ μαμά, γιατί δεν πας για ύπνο; Εδώ σε θέλω μαμά…
Γιατί θα κοιμηθούμε; Αφού αύριο δεν έχω σχολείο… Μπορεί να είναι Σαββατοκύριακο ή απλά μία αργία. Επειδή, όμως, δύο φορές αρκούν, για να αρχίσει η ρουτίνα ύπνου του μικρού σου να χαλάει, καλύτερα να αποφύγεις τις αλλαγές και τον ύπνο μία ώρα μετά το συνηθισμένο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ