Οι πρώτοι μήνες στη ζωή ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Μαθαίνει και ανακαλύπτει τον κόσμο, εσένα που σε αγαπάει όσον κανέναν, καθώς και τα όρια, τόσο εκείνα που θέτεις εσύ, όσο και αυτά που υπάρχουν στον κόσμο αυτό και θέτει η κοινωνία. Σκέψου, όμως, ότι το μικρό σου, σε αυτή τη φάση, δεν γνωρίζει ακόμα τι εστί κανόνας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εσύ είσαι εκείνη που θα πρέπει να του μάθει μερικούς τρόπους καλής συμπεριφοράς, προκειμένου να υιοθετήσει μία ευγενική στάση απέναντι σε εσένα, αλλά και στους φίλους του. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι βασικοί κανόνες που μπορείς να του καλλιεργήσεις;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Όταν ζητάς κάτι από έναν ενήλικα ή ένα παιδί, στο τέλος της πρότασης βάλε τη λέξη “παρακαλώ”. Έτσι, το μικρό σου, όχι μόνο θα μάθει να ζητάει, αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει και τις πιθανότητες να αποκτήσει αυτό που θέλει, λόγω του γλυκού του τρόπου.
– Όταν κάποιος σου δίνει ένα δώρο, να λες “ευχαριστώ”. Με χαμόγελο και καλή διάθεση, όπως εκείνου που προσφέρει κάτι στο παιδί σου.
– Σε περίπτωση που θέλεις να διακόψεις ή να αποσπάσεις την προσοχή κάποιου τρίτου, πες τη φράση: “Με συγχωρείτε, μπορώ να σας ρωτήσω…” Με τη φράση αυτή, δεν του μαθαίνεις απλά πώς πρέπει να μιλάει, αλλά ταυτόχρονά βοηθάς στην καλλιέργεια μίας πολύ σημαντικής αξίας, αυτού του σεβασμού.
– Προσπάθησε να μην διακόπτεις ενήλικες που μιλούν μεταξύ τους, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Μόλις παρατηρήσεις ότι η συνομιλία έχει ολοκληρωθεί, μπορείς να πάρεις τον λόγο και να ρωτήσεις τους φίλους της μαμάς ή του μπαμπά και να θέσεις τις απορίες σου. Γιατί, το να του διδάξεις ότι καλό είναι να περιμένει, όταν οι ενήλικες μιλούν είναι αρετή, χρήσιμη τόσο στην παιδική ηλικία, όσο και μετέπειτα.
– Όταν μένεις στο σπίτι ενός φίλου για παιχνίδι ή sleepover, μην ξεχάσεις φεύγοντας να ευχαριστήσεις τόσο τον ίδιο αλλά και τους γονείς του για την φιλοξενία. Και να έχει μαζί του ένα μικρό δωράκι…
– Αν συμβεί κάποιο απρόοπτο και κατά λάθος πατήσεις το πόδι ενός συμμαθητή ή φίλο σου, να του ζητήσεις αμέσως “συγγνώμη”. Για να μην αισθάνεσαι άσχημα ούτε εσύ, αλλά ούτε και εκείνος.
– Αν η πόρτα του δωματίου, είναι κλειστή, μην την ανοίξεις αμέσως, αλλά αντίθετα χτύπα πρώτα. Μπορεί η μαμά εκείνη τη στιγμή να αλλάζει ρούχα ή να προετοιμάζει την έκπληξη που θέλει να κάνει στο μικρό της. Το ξέρεις…
– Σε περίπτωση που χρειαστεί να βήξεις ή να φτερνιστείς σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να καλύψεις το στόμα σου με το χέρι ή τον αγκώνα σου. Αν, φυσικά, δεν βρίσκεται στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο, χώροι στους οποίους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Και η συνέχεια γνωστή και απαραίτητη: Αρχικά, χρειάζεται να το μάθεις τον τρόπο, ώστε να καθαρίζει τα χέρια του σωστά και ολοκληρωμένα, προκειμένου τα μικρόβια να εξαφανιστούν. Στη συνέχεια, πώς να τα σκουπίζει με χαρτί και να επιστρέφει μετά στην τάξη.
– Κατά τη διάρκεια του φαγητού, κράτησε μια χαρτοπετσέτα στο ένα χεράκι, ώστε να σκουπίζεσαι στο στόμα όποτε είναι απαραίτητο και φρόντισε να μην μιλάς, όσο τρως, ώστε να αποφύγεις τους λεκέδες. Γιατί, το savoir vivre ξεκινάει από μικρή ηλικία…
– Οτιδήποτε και να έχει συμβεί, μην σχολιάσεις ποτέ την εξωτερική εμφάνιση, τα κιλά και τα συναισθήματα ενός άλλου παιδιού. Δεν είναι σωστό, ούτε επιτρεπτό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ