Ντριν. Το πρώτο κουδούνι “χτύπησε” και πλέον, το μικρό σου, επέστρεψε και επίσημα στην καθημερινότητα του. Σχολείο, (πιθανόν) φροντιστήριο ξένων γλωσσών και μετά στο σπίτι, σε έναν Σεπτέμβριο ιδιαίτερο που θέλει το παιδί σου να προσέχει περισσότερο, προκειμένου να προστατευτεί τόσο από τον κορονοϊό, όσο και από μερικές ασθένειες της εποχής. Τι πρέπει να γνωρίζεις; Ποια σημεία πρέπει να προσέξεις; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον ίδιο…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πιο δημοφιλής ερώτηση, με διαφορά, των γονιών είναι: γιατρέ μου τι μπορώ να κάνω για να αρρωσταίνει λιγότερο συχνά το παιδί μου; Ειδικά αυτή την περίοδο με την πανδημία, το ερώτημα είναι πιο έντονο και πιο αγωνιώδες σαν να ψάχνουν να βρουν την μαγική συνταγή. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά απο τα πιο σημαντικά που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να προφυλάξουμε το παιδί απο τον κορονοϊό, αλλά και απο μερικές ακόμη λοιμώξεις του χειμώνα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Μάσκα προσώπου: Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και για την προφύλαξη απο την εποχική γρίπη, μιλάγαμε για την προστασία που προσφέρει η μάσκα προσώπου. Ειδικά, τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού είναι απαραίτητο να φορούν την μάσκα όσο μπορούν περισσότερο και οι μικροί μας φίλοι, τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους.
– Αποστάσεις: Ξέρουμε ότι μία αγκαλιά που διαρκεί 20 δευτερόλεπτα προσφέρει στον οργανισμό πολλά θετικά και θεραπεύει μικρές μελαγχολικές στιγμές. Τώρα, όμως, με την πανδημία, αλλά και γενικά σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος θα πρέπει να περιορίζουν τις αγκαλιές και γενικά την κοντινή σωματική επαφή, μέχρι να περάσει αυτός ο κίνδυνος με την έλευση του κατάλληλου εμβολίου.
– Προσωπική υγιεινή: Την λέξη αυτή την ακούμε πλέον πολύ συχνά, θέλοντας να δείξουμε ότι η καθαριότητα του σώματος προφυλάσσει απο πολλές μολύνσεις. Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, το κόψιμο των νυχιών, η συχνή αλλαγή των ρούχων και το καλό σιδέρωμα τους, η συνειδητοποίηση του να μην βάζουν τα δάχτυλα στη μύτη, να μην ανεβαίνουν με τα παπούτσια στα έπιπλα και άλλα, είναι μερικά απο τα πιο αποτελεσματικά μέσα της προσωπικής υγιεινής.
– Αερισμός χώρου: Στο δωμάτιο, στην τάξη. Γενικά, ο χώρος που ζει και κινείται το παιδί θα πρέπει να είναι καθαρός και να αερίζεται επαρκώς, ώστε να μην “λιμνάζουν” τα μικρόβια.
– Εμβόλιο (ειδικά κατά της γρίπης, τη φετινή χρονιά): Τα εμβόλια θεωρούνται η δεύτερη μεγαλύτερη ανακάλυψη της επιστήμης μετά την ανεύρεση τρόπου καθαριότητας του πόσιμου νερού. Θωρακίζουν τον οργανισμό του παιδιού από πολυ σοβαρές αρρώστιες από τις οποίες μπορεί να απειληθεί ακόμη και η ζωή του. Για αυτό, το παιδί θα πρέπει να κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια για την ηλικία του, αλλά και τις απαιτούμενες αναμνηστικές δόσεις, ώστε να είναι προφυλαγμένο για όλη την ζωή του.
– Διατροφή: Συνηθίζουμε να λέμε ότι είμαστε αυτό απο το οποίο έχουμε τραφεί. Με απλά λόγια, ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα την σωματική και ψυχική υγεία. Θα πρέπει, λοιπόν, στην διατροφή του παιδιού να υπάρχουν τα χρώματα του ουρανίου τόξου, δηλαδή, να είναι κατά προτίμηση, έγχρωμη. Πολλά και διάφορα φρούτα, χόρτα, κρέας, γαλακτοκομικα. Επίσης, να αποφεύγει την ζάχαρη, τα λίπη, τα συντηρητικά, τα τηγανητά.
– Ύπνος: Όλοι έχουμε ακούσει την φράση ότι ο ύπνος τρέφει τα παιδιά. Και ισχύει. Πράγματι, ένας καλός και σωστός ύπνος ξεκουράζει και ενισχύει το αμυντικό και ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
– Σωστό ντύσιμο: Οι περισσότεροι γίνεις ντύνουν ή σκεπάζουν υπερβολικά το παιδί τους, νομίζοντας ότι έτσι το προστατεύουν από το κρύωμα. Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη, διότι η υπερβολή του ντυσίματος μειώνει το αμυντικό σύστημα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αρρωσταίνει περισσότερο, πιο εύκολα και ανεξήγητα. Χρειάζεται, λοιπόν, να τηρούμε την έκφραση: “παν μέτρον άριστον”.
– Σωματική άσκηση: Η γυμναστική και, γενικά η σωματική άσκηση, που δημιουργεί αερόβιες συνθήκες στον οργανισμό του παιδιού, αυξάνει το ανοσοποιητικό του σύστημα και αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις αρρώστιες. Ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια της άσκησης, εκκρίνονται κάποιες ορμόνες, οι οποίες δημιουργούν ευεξία και ψυχική ηρεμία και αντοχή.
– Παιχνίδι: Το παιχνίδι είναι απαραίτητο και πολύ σημαντικό για την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του παιδιού. Πρέπει, λοιπόν, οπωσδήποτε μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα να υπάρχει χρόνος για παιχνίδι εις βάρος της παραμονής τους στο σπίτι, σε κλειστούς χώρους και μπροστά στις διάφορες οθόνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ