Site icon TLIFE

20 λόγοι που τα μωρά κλαίνε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί πώς να το αναγνωρίζεις

Πότε κλαίνε τα μωρά, τι θέλουν να μας πουν και πότε μπορεί το κλάμα να γίνει ανησυχητικό; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τις 20 αιτίες που προκαλούν το κλάμα των μωρών:

Γιατί κλαίνε τα μωρά; Οι γιαγιάδες έλεγαν ότι αν δεν ξενυχτίσεις από το κλάμα του μωρού δεν θα καταλάβεις ότι έγινες μητέρα. Τι θέλουν; Τι δεν κάνουμε σωστά; Σε γενικές γραμμές το παιδί όταν κλαίει λέμε ότι “πεινάει ή πονάει”. Το εύκολο είναι να ικανοποιήσουμε την πείνα του. Τι γίνεται, όμως, όταν εξακολουθεί να κλαίει; Ας δούμε, λοιπόν, τι σημαίνει το κλάμα του μωρού και πώς μπορούμε να το ερμηνεύσουμε.

1.Το πρώτο κλάμα του μωρού το ακούμε αμέσως μόλις βγει από την κοιλιά της μαμάς του. Είναι ένας από τους δέκα δείκτες καλής υγείας του. Αν δεν κλάψει, κάτι δεν πηγαίνει καλά. Μέσα σε ένα λεπτό από την έξοδο από την κοιλιά της μαμάς του πρέπει να κλάψει, διότι έτσι με την βαθιά ανάσα του κλάματος θα πάρει οξυγόνο και θα αρχίσουν να λειτουργούν οι πνεύμονές του.

2.Το δεύτερο κλάμα του μωρού έρχεται λίγο μετά. Μπορεί να είναι η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της ζέστης μήτρας και του νέου περιβάλλοντος. Μπορεί να είναι η ενόχληση από τα δυνατά φώτα σε σχέση με το περιβάλλον που ζούσε για εννέα μήνες. Μπορεί να είναι οι φωνές, τα σκεπάσματα και τα κουνήματα με το καροτσάκι.

3.Και κάποια στιγμή έρχεται και η πείνα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό συνεχές και ανήσυχο κλάμα μέχρι να μπει στο στήθος της μαμάς ή να πάρει την πιπίλα του μπιμπερό και να αισθανθεί την ροή του γάλακτος στο στομαχάκι του.

4.Με την επιστροφή στο σπίτι αλλάζει όλη η καθημερινότητα του ζευγαριού. Αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν οι κολικοί του πρώτου τριμήνου. Το μωρό κλαίει ανεξήγητα, γοερά, μαζεύει τα πόδια στην κοιλιά και δεν ησυχάζει, ούτε με φαγητό, ούτε με κουνήματα. Αυτό συνήθως συμβαίνει την ίδια ώρα του εικοσιτετραώρου και διαρκεί από μία έως τέσσερις ώρες. Η επιστήμη ακόμα δεν έχει αποφανθεί με σαφήνεια τι είναι εκείνο που προκαλεί τους κολικούς.

5.Ένας σοβαρός λόγος που το μωρό κλαίει είναι και η πιθανή δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα της αγελάδας που πίνει ή σε γαλακτοκομικά που πίνει ή τρώει η μητέρα του.

6.Κοντά στους έξι μήνες αρχίζουν οι ενοχλήσεις από την έναρξη της οδοντοφυΐας. Τα δοντάκια δεν ανατέλλουν ανώδυνα. Ξεκινάει μια διαδικασία σιελόρροιας και ενόχλησης μέχρι να βγουν. Και συνολικά είναι είκοσι δόντια.

7.Γύρω στους έξι μήνες αρχίζει και η εισαγωγή στερεών τροφών. Άλλη μια αιτία που μπορεί να νιώθει πόνο στην κοιλιά του είναι λόγω δυσανεξίας σε κάποια τροφή και να κλαίει.

8.Άλλος ένας σοβαρός λόγος είναι και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση η οποία μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και να διαρκέσει για έξι- επτά μήνες. Το γάλα που παλινδρομεί από το στομάχι στον οισοφάγο προκαλεί καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό κλαίει.

9.Μετά τους έξι μήνες, το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται την απουσία της μητέρας του. Δηλαδή, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ενώ η μαμά του υπάρχει, εντούτοις δεν είναι δίπλα του όπως θα ήθελε. Γι’ αυτό κλαίει προς αναζήτησή της.

10.Το υπερβολικό ντύσιμο προκαλεί δυσφορία και κλάμα. Πολλές μαμάδες φοβούνται μήπως κρυώσει και το ντύνουν σαν “κρεμμύδι”. Τα παιδιά ζεσταίνονται πολύ και γι’ αυτό δεν χρειάζονται υπερβολές.

11.Ο ερεθισμός της περιγεννητικής περιοχής είναι ένας ακόμη λόγος για κλάμα. Δηλαδή, το σύγγαμα προκαλεί ενόχληση και τσούξιμο και πρέπει να θεραπευτεί εγκαίρως. Τα περισσότερα μωρά δεν θέλουν να αισθάνονται τα κακά τους πολύ ώρα πάνω τους. Κλαίνε, λοιπόν, για να ειδοποιήσουν την μαμά τους να τα αλλάξει και να τα καθαρίσει.

12.Συνάχι. Τα μωρά στην αρχή της ζωής τους δεν ξέρουν να αναπνέουν με το στόμα, αλλά μόνο με την μύτη. Αν, λοιπόν, η μυτούλα τους είναι βουλωμένη, έχουν δυσφορία και κλαίνε. Γι’ αυτό πρέπει πολύ συχνά να καθαρίζουμε την μύτη τους με φυσιολογικό όρο. Η βουλωμένη μύτη, επίσης, τα δυσκολεύει να φάνε με άνεση.

13.Αν δυσκολεύονται να κάνουν τα κακά τους μπορεί να κλαίνε. Ακόμη και χωρίς να έχουν δυσκοιλιότητα, η διαδικασία της αφόδευσης μπορεί να είναι λίγο δύσκολη.

14.Πολλά μωράκια έχουν αέρια στην κοιλίτσα τους λόγω ανωριμότητας του εντέρου τους. Καμιά φορά μέχρι να βγάλουν τα αέρια και να ελευθερωθούν κλαίνε.

15.Ο πόνος στα αυτιά είναι ένδειξη κάποιας ωτίτιδας ή αντανακλαστικού πόνου από τα δόντια. Το μωρό κλαίει ανεξήγητα για πολλή ώρα. Μπορεί να τραβάει το πονεμένο αυτί ή να κλαίει όταν το αγγίζουμε.

16.Αν κλαίει πολύ δυνατά και η κοιλιά του είναι σφιχτή και πετρωμένη, όπως λέμε, μπορεί να είναι εγκολεασμός του εντέρου. Είναι οξύ χειρουργικό περιστατικό και πρέπει να το δει αμέσως γιατρός.

17.Ένας πυρετός από λοίμωξη μπορεί να είναι ένδειξη μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας ή σκωληκοειδίτιδας ή άλλης σοβαρής ασθένειας η οποία προκαλεί και κλάμα.

18.Τα μωρά έχουν ανάγκη να κοιμούνται αρκετές ώρες και να έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Αν για κάποιο λόγο χάσουν την σειρά τους, τότε διεγείρονται και κλαίνε.

19.Πολλες νέες μαμάδες περνούν μια περίοδο ψυχολογικής αταξίας, όπως κατάθλιψη, ή διέγερσης και εκνευρισμού. Το μωρό αντιλαμβάνεται κάθε άσχημη ψυχολογική κατάσταση της μητέρας του και κλαίει.

20.Τα μωρά συνηθίζουν και προσαρμόζονται στην φροντίδα ενός προσώπου. Δεν τους αρέσει κάθε τόσο να αλλάζουν χέρια. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει σταθερότητα στα πρόσωπα που ασχολούνται μαζί του, διότι διαφορετικά εκνευρίζονται, αισθάνονται ανασφάλεια και κλαίνε.

Το κλάμα, λοιπόν, είναι η φωνή, η ομιλία του μωρού. Με το κλάμα θέλει να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι το ενοχλεί και ζητάει την βοήθειά μας. Από την αρχή, λοιπόν, θα πρέπει η μαμά να προσπαθεί να ερμηνεύσει το κλάμα του μωρού της, ώστε να το βοηθάει να ησυχάζει.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

© 2024 tlife.gr