Το παιδί σου δεν είναι πια μωρό, έχει πλέον στην φάση που αρχίζει και θέλει να επικοινωνεί μαζί και με λόγια. Τώρα είναι εκείνη η στιγμή που αρχίζει και μαθαίνει να μιλάει και αυτό θα το καταφέρει κυρίως, κάνοντας ό, τι κάνει κι εσύ. Είναι σημαντικό λοιπόν, να προσπαθήσεις να του δώσεις τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε, να αναπτυχθεί καλύτερα η ομιλία του και να μπορέσετε γρήγορα να κάνετε μικρές συζητήσεις οι δυο σας.
Παρακάτω ακολουθούν 6 tips για να βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτύξει την ομιλία του…
1. Διαβάστε μαζί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Να διαβάζεις στο παιδί σου αρκετές φορές την ημέρα, κάθε μέρα. Να κοιτάτε μαζί τις εικόνες στα βιβλία και να μιλάτε μαζί γι’ αυτές. Ρώτα το παιδί σου να σου πει τι βλέπει και ζήτα του να σου δείξει συγκεκριμένα σημεία στις εικόνες. Θα μπορούσες επίσης, να διαβάσεις στο παιδί σου βιβλία με την αλφάβητο για να αρχίζει σιγά-σιγά να εξοικειώνεται μαζί της.
2. Το παιδί σου είναι έξυπνο
Να αντιμετωπίζεις το παιδί σου σαν ένα έξυπνο άτομο, γιατί είναι ένα έξυπνο άτομο. Ξεκίνα συζητήσεις μαζί του, ζήτα την γνώμη του, ρώτα το τι του αρέσει και τι όχι. Να ακού προσεκτικά τι σου λέει και να απαντάς με τρόπο που να δείχνει ότι καταλαβαίνεις τι σου λέει. Να επαναλαμβάνεις αυτά που σου λέει, για να μπορεί να ακούει την σωστή προφορά των λέξεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Να ενθαρρύνεις τις λεπτομέρειες
Να προσθέτεις λεπτομέρειες σε αυτά που λέει το παιδί σου. “Ναι, αυτό είναι ένα μπλε λεωφορείο. Ένα μπλε και άσπρο λεωφορείο. Είναι πολύ μεγάλο”.
4. Σωστή γραμματική
Να χρησιμοποιείς σωστή γραμματική για να μπορεί να σε μιμηθεί το παιδί σου. Από σένα μαθαίνει να μιλάει.
5. Να μιλάς με πλήρεις προτάσεις
Αν μιλάς στο νήπιό σου χρησιμοποιώντας πλήρεις προτάσεις, το βοηθάς να αναπτύξει την ικανότητα ομιλίας του. Αν για παράδειγμα σου πει, “Κι άλλη μπανάνα”, εσύ μπορείς να απαντήσεις, “Θα ήθελα κι άλλη μπανάνα;”. Μίλα με καθαρή προφορά και βάλε τις λέξεις στη σωστή σειρά.
6. Να ενθαρρύνεις την φαντασία του
Δώσε στο νήπιό σου μαριονέτες, κούκλες, λούτρινα ζωάκια και υλικά για παιχίδν όπως κασκόλ, καπέλα, παλιά ρούχα, παπούτσια, ανακυκλώσιμα υλικά για κοστούμια και σκηνικά, κουβέρτες για να φτιάξετε φρούρια κλπ. Φτιάξτε μαριονέτες χεριών από χάρτινες σακούλες και χρησιμοποιήστε μαρκαδόρους και άλλα χαρτιά για να τις διακοσμήσεις. Μαριονέτες μπορείς να φτιάξεις και από παλιές κάλτσες και να τις διακοσμήσεις με κουμπιά, νήμα και μαλλί για πλέξιμο. Φτιάξε μια παράσταση με μαριονέτες και δείξτε στο παιδί σου πως οι μαριονέτες συζητάνε μεταξύ τους ή ακόμα και με το ίδιο το παιδί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ