Site icon TLIFE

6 τρόποι να κάνεις το παιδί σου συνεργάσιμο

Και εκεί που το παιδί σου ήταν ο καλύτερος σύμμαχος σου και με κάθε αφορμή σε βοηθούσε, σε αγκάλιαζε και σε επαινούσε, ξαφνικά μεταμορφώθηκε σε έναν μικρό επαναστάτη,  με αιτία που δύσκολα βρίσκεις. Ειδικά αν έχει μικρότερο αδερφάκι και νιώθει πως πρέπει να εκφράσει ακόμη πιο δυναμικά την αντίδρασή του. Ώρα να του μάθεις τι εστί πειθαρχία, αλλά με τρόπο γλυκό, που στο τέλος να καταλήγει σε συνεργασία, και όχι αψιμαχία. Πώς θα τα καταφέρεις;

 

 

Η παραδοχή είναι το ήμισυ του παντός… Ναι, θα υπάρξουν φορές που το παιδάκι σου δεν θα συμφωνεί με όσα του προτείνεις. Θα δείχνει την αντίδραση του με το δικό του τρόπο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσαρμόσεις τα “θέλω”. Για παράδειγμα, αν επιθυμείς να σε βοηθήσει σε τρία πράγματα, προτίμησε τη μέθοδο του ενός ανά ημέρα. Έτσι, οι πιθανότητες να συνεργαστείτε ομαλά – και πετυχημένα – αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

 

Η υπομονή, μεγάλη αρετή. Ένας λόγος που το μικρό σου κάνει την επανάσταση του είναι γιατί βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι η μητρική αγάπη θα σε κάνει να υποχωρήσεις και να αναθεωρήσεις τις απαιτήσεις σου. Όσο δύσκολο και αν είναι (γιατί είναι το παιδάκι σου και αυτό δεν αλλάζει), μείνε πιστή σε αυτά που ζητάς και στο τέλος μόνο χαμένη δε θα βγεις.

 

Καλύτερη η επιλογή από την προσταγή. Παίξε με τον τόνο και το χρώμα της φωνής σου. Παιδάκι είναι και όπως κάθε άνθρωπος στην ηλικία του έτσι και εκείνο δε θέλει να αισθάνεται ότι η μαμά του θα το βάλει τιμωρία ή θα του στερήσει – ακόμα και για μισή ώρα – το κινητό του ή το αγαπημένο του παιχνίδι. Για παράδειγμα, αντί του “Μπες στο αυτοκίνητο τώρα” μπορείς να πεις “Αγάπη μου, μήπως να μπεις στο αυτοκίνητο, για να κάνουμε τη βόλτα μας;“.

 

 

Το παιχνίδι είναι η καλύτερη μέθοδος. Και η πιο πετυχημένη. Διαχρονικά… Διπλός ο τρόπος που μπορείς να εφαρμόσεις τη συμβουλή αυτή, διπλή (ευελπιστώ) και η επιτυχία. Από τη μία, όταν παίζετε μαζί, δείξε του ότι, παρά το γεγονός ότι είστε “αντίπαλοι”, σε κάποια σημεία πρέπει να συνεργαστείτε (αν είστε πολλά άτομα, απλά μπείτε στην ίδια ομάδα). Από την άλλη, ζήτησε του αυτό που θες με έναν πιο παιχνιδιάρικο τρόπο. Αποκλείεται να αντισταθεί στην τρυφεράδα σου και να απαντήσει αρνητικά…

 

Τι θα έλεγες για μερικές ομαδικές δραστηριότητες; Ίσως, η εποχή σου δημιουργεί αμφιβολίες και κάνεις “πίσω”. Το καταλαβαίνω απόλυτα και το σέβομαι. Δεν θα σου κρυφτώ. Αν δεν είσαι και πολύ θετική να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες ένα ομαδικό άθλημα, μπορείς να κανονίσεις μερικές ημέρες μέσα στην εβδομάδα να βρίσκεται με τους καλύτερους του φίλους και να παίζουν στην παιδική χαρά.

 

Μην αφήνεις τίποτα για αργότερα… Μήπως η δουλειά σου καταναλώνει περισσότερο χρόνο από ότι πρέπει και το παιδάκι σου ακόμα παραπάνω “σε 10 λεπτά, αγάπη μου” από όσα θέλει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να αφήσεις τις αναβολές και να βοηθήσεις το μικρό σου τη στιγμή που σε φωνάζει. Γιατί, μία συνεργασία, για να είναι πετυχημένη, χρειάζεται να είναι και αμοιβαία…

© 2024 tlife.gr