Site icon TLIFE

8 πρακτικοί τρόποι να αποκτήσει το παιδί σου οικολογική συνείδηση

Εσύ φέτος πού επέλεξες να κάνεις διακοπές; Σε θάλασσα ή σε βουνό; Μπορεί αυτό να μην το γνωρίζω, ξέρω, όμως, ότι όπου και αν βρέθηκες, γύρω σου εκτεινόταν πελώρια η φύση. Φυλλοβόλα δέντρα, καταπράσινοι θάμνοι, πεύκα, βουκαμβίλιες και καταγάλανη θάλασσα. Φυσικό Περιβάλλον. Ελπίζω να το φρόντισες. Να μάζεψες τα πλαστικά, να ανακύκλωσες τα περιττά χαρτιά και τα σκουπίδια σου να βρέθηκαν στους κάδους. Γιατί, η οικολογική συνείδηση είναι δείγμα πολιτισμού. Και κάτι που μπορείς να μάθεις από παιδί, αλλά και στο μικρό σου. Πώς;

 

 

Ανακύκλωση. Πραγμάτων και όχι ιδεών. Αν το καλοσκεφτείς είναι η πιο εύκολη και παιχνιδιάρικη συνήθεια που μπορεί να υιοθετήσει το μικρό σου. Αφού του εξηγήσεις τη σημασία του να μην καταλήγουν όλα τα απορρίμματα στον κάδο με τα σκουπίδια, προμηθεύσου χάρτινες σακούλες ή κουτιά μεσαίου μεγέθους σε διαφορετικά χρώματα. Κάθε χρώμα θα αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό ανακυκλώσιμο υλικό. Για παράδειγμα, μπλε για τα πλαστικά, πράσινο για τα χαρτιά, πορτοκαλί για τα γυαλιά, καφέ για τις μπαταρίες. Έτσι, θα συνειδητοποιήσει έμπρακτα (και από πολύ νωρίς) πόσο εύκολα μπορεί να προστατεύσει το σπίτι όλων μας: τη γη.

Μήπως να αντικαταστήσεις τα πλαστικά με προϊόντα άλλου υλικού; Μία από τις πρώτες ιεροτελεστίες που μαθαίνεις στο παιδί σου είναι εκείνη του να πλένει τα δόντια του. Το πρώτο πράγμα μόλις ξυπνήσει και το τελευταίο πριν κοιμηθεί. Τον τελευταίο χρόνο, αρκετά προϊόντα που χρησιμοποιείς στην οδοντική του φροντίδα ή απλά στο χαλαρωτικό του μπανάκι, έχουν αντικατασταθεί από υλικά που η φύση αγαπά, όπως το μπαμπού ή το ξύλο. Μήπως να τα αγαπήσεις και εσύ λίγο περισσότερο και να τα προτιμήσεις;

Αν δείτε απορρίμματα στην παραλία, φορέστε τα γάντια σας και μεταφέρετε τα στον πλησιέστερο κάδο. Όχι πλαστικά, όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές. Περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας εκεί. Εσύ απολαμβάνεις με προσοχή τον ήλιο και το μικρό σου με ασφάλεια τη θάλασσα. Μέχρι τη στιγμή που μερικά πλαστικά μπουκάλια, που ο αέρας παρασύρει, καταλήγουν κάτω από την ξαπλώστρα. Η λύση; Απλή. Γαντάκια, σακουλάκια και στον διπλανό κάδο τα σκουπιδάκια. Άλλωστε, η θέση τους είναι εκεί.

 

 

Περισσότερες εξορμήσεις στη φύση. Στις καταπράσινες εκτάσεις που ελλοχεύουν γλυκά ακόμα και μέσα στις πόλεις. Σε βουνά που δεν απέχουν και τόσο πολύ τελικά. Η χαρά του θα διογκωθεί και η περιβαλλοντική του ευαισθησία θα καλλιεργηθεί. Γιατί, το πράσινο είναι φίλος μας, ίσως ο καλύτερος.

Παραστάσεις και ταινίες για το περιβάλλον; Ναι, υπάρχουν. Και όσο ο καιρός “περνάει”, τόσο αυξάνονται. Άλλωστε, ακόμα και οι αγαπημένοι ήρωες του μικρού σου μπόμπιρα αντλούν τις υπερδυνάμεις τους από τα στοιχεία της φύσης.

Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει. Και το νεροχύτη να καταβρέχει. Βάλατε νερό στο ποτήρι, πλύνατε τα χέρια σας, η βρύση γιατί μένει ανοιχτή; Δείχνεις στο μικρό σου πώς πρέπει να κατεβάζει το χερούλι και Voila!

Λίγο πριν κοιμηθεί, ένα παραμύθι για τον Πλανήτη Γη τον περιμένει. Περιπετειώδη, άκρως ενδιαφέροντα, ανατρεπτικά, προς το περιβάλλον φιλικά. Να είσαι σίγουρη ότι θα τα απολαύσεις τόσο εσύ, όσο και το μικρό σου. Και παράλληλα, θα μάθει ότι το φυσικό περιβάλλον χρειάζεται τη φροντίδα του.

Πριν σε αφήσω, εφάρμοσε όλα τα παραπάνω πρώτα εσύ. Γιατί, στα μάτια του παιδιού σου είσαι το πρότυπο του. Μην το ξεχνάς…

© 2024 tlife.gr