Site icon TLIFE

Αδελφικοί καβγάδες: Τι θέση πρέπει να παίρνουν οι γονείς;

Τι θυμόμαστε πιο έντονα από την παιδική μας ηλικία; Τα παιχνίδια, τις σκανταλιές και φυσικά τους καβγάδες με τα αδέλφια μας! Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι γονείς τους αδελφικούς καβγάδες;

Μια χαρακτηριστική κινέζικη παροιμία αναφέρει: «Τα αδέλφια μεταξύ τους είναι όπως τα πόδια με τα χέρια»! Πράγματι, τα αδέλφια μας είναι τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα μετά ή μαζί με τους γονείς μας.

Οι σχέσεις των αδελφών μεταξύ τους, όμως, καθορίζονται ως ένα μεγάλο σημείο από το πώς αντιμετωπίζονται από τους γονείς τους. Συχνά παρατηρούμε ότι οι γονείς δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ένα από τα δύο παιδιά τους και αδικούν το άλλο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κόντρα ανάμεσα στα παιδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να περιορίσετε τους καβγάδες και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα αδέλφια μέσα σε μια οικογένεια;

Τέλος στους καβγάδες!
Πώς μπορείτε να εξομαλύνετε τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια και το κυριότερο πώς θα καλλιεργήσετε από νωρίς την αρμονική τους συνύπαρξη;

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δουλεύουν σαν ομάδα. Για να το πετύχετε αυτό φροντίστε να τους δίνετε να κάνουν κοινές δραστηριότητες που πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουν. Για παράδειγμα, διοργανώστε διαγωνισμό πίτσας. Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους και εσείς μια δική σας. Όλοι μαζί θα απολαύσετε ένα γεύμα απολαυστικής πίτσας! Μπορείτε ακόμη να τους αναθέσετε να συλλέγουν από κοινού κουτάκια αλουμινίου και να μοιραστούν τα λεφτά από τις επιστροφές μεταξύ τους.

-Μην μπαίνετε ανάμεσά τους όταν τσακώνονται! Δώστε τους το χώρο και το χρόνο να λύσουν μόνα τους το πρόβλημα που δημιουργήθηκε χωρίς να έρθουν σε σας. Ακόμη όμως και όταν έρθουν σε σας ζητώντας να κάνετε το διαιτητή, αρνηθείτε με τρόπο και φυσικά μην πάρετε το μέρος κανενός. Να ένας έξυπνος τρόπος να το πετύχετε: όταν έρθουν σε σας για βοήθεια, κλειδώστε τις πόρτες των δωματίων τους και βάλτε τα να σταθούν έξω από αυτές και να συζητήσουν το πρόβλημα. Εξηγήστε τους ότι δεν θα πάνε στα δωμάτιά τους αν δεν λύσουν το πρόβλημα. Το να κάτσουν αντικριστά και να υποχρεωθούν να μιλήσουν μέχρι να φιλιώσουν είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσουν να τσακώνονται, χωρίς γονεϊκή παρέμβαση που μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

-Η αγάπη μεταξύ των αδελφών δεν είναι μια πράξη αυτόματη. Ως εκ τούτου εκφράσεις όπως «Πρέπει να τον αγαπάς, είναι ο αδελφός σου» δεν βοηθούν στον να καλλιεργείται η σχέση μεταξύ τους. Το να περάσουμε στο παιδί το μήνυμα ότι η αδελφική αγάπη είναι υποχρέωση και όχι προνόμιο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθούν ή να γεφυρωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια.

-Περάστε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά. Αυτό δίνει το μήνυμα στα παιδιά σας ότι ναι μεν είστε όλοι μια ομάδα, το κάθε μέλος της όμως είναι ξεχωριστό και κάθε άτομο είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

-Προσπαθήστε να ανταποκρίνεστε στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε παιδιού και να μην τα αντιμετωπίζετε σαν ενιαία οντότητα. Για παράδειγμα όταν ένα από τα δύο παιδιά είναι άρρωστο μπορεί να θέλει σούπα και παραμύθια ενώ το άλλο να θέλει φιδέ και να κοιμηθεί. Θα ήταν άδικο να δώσετε στο ένα παιδί αυτό που θέλει και το άλλο να πάρει ό,τι και το αδελφάκι του!

© 2024 tlife.gr