Site icon TLIFE

Αδερφικοί καυγάδες: Πώς θα τους σταματήσεις και θα φέρεις τα παιδιά ξανά κοντά

Αλήθεια, θυμάσαι, πριν από μερικά χρόνια, που εσύ και ο αδερφός ή αδερφή σου μένατε στο ίδιο σπίτι και όλο και για κάτι διαφωνούσατε; Τότε που ήσασταν μικρά παιδιά και ο ένας έπαιρνε το αγαπημένο παιχνίδι του άλλου και οι τσακωμοί ξεκινούσαν; Τώρα, τα βλέπεις από διαφορετική οπτική. Εκείνη της μαμάς. Πώς μπορείς, λοιπόν, να διαχειριστείς τους -όχι και τόσο ευχάριστους- αδερφικούς καυγάδες;

Μόλις τα δεις δυσαρεστημένα, άφησε τα να (σου) μιλήσουν
Ένας από τους πιο πετυχημένους τρόπους, για να μειώσεις τις πιθανότητες ένας καυγάς να κάνει την εμφάνιση του είναι να αφήσεις τα μικρά σου να εκφράσουν τα παραπονάκια τους, από την πρώτη στιγμή που θα τα δεις μουτρωμένα. Κάν’τε τα να νιώσουν άνετα και να μιλήσουν. Να πουν τι τους ενοχλεί στο αδερφάκι τους.

Μόλις η ένταση της φωνής ανέβει, σταμάτησε τα
Είπαμε να μαλώσουν, αλλά όχι και να σου πάρουν τα αυτιά. Εξήγησε τους ότι η ένταση της φωνής δε θα τα βοηθήσει στο να επιβληθούν. Θέσε ένα όριο και μόλις δεις ότι τα ντεσιμπέλ αυξάνονται, το ένστικτο σου θα σου πει τι πρέπει να κάνεις.

Μη διαλέξεις στρατόπεδο
Τις περισσότερες φορές, ένα από τα μικρά σου θα έχει δίκιο. Καλύτερα να τα αφήσεις να εκτονωθούν και να αντέξεις την ένταση για περίπου 10 λεπτά (δε θα διαρκέσει περισσότερο), παρά να πεις σε κάποιο από τα δύο ότι έχει δίκιο. Γιατί; Επειδή, μετά το άλλο παιδάκι, όχι μόνο δε θα ηρεμήσει, αλλά θα εξοργιστεί και ένας μεγαλύτερος καυγάς θα ξεσπάσει.

Άκουσε τα παράπονα τους ξεχωριστά
Η καλύτερη λύση σε κάθε πρόβλημα είναι η πρόληψη. Για αυτό, μίλησε με το κάθε παιδί και δείξε ανοχή απέναντι στα παράπονα του. Μην τα αφήσεις, όμως, να γκρινιάζουν και για παράλογα πράγματα. Γιατί, κάποιος πρέπει να τους μάθει τι εστί λογική και αυτός ο κάποιος είσαι εσύ.

Δημιούργησε μερικούς κανόνες σωστής συμπεριφοράς
Η συμβίωση με μικρά απρόβλεπτα πλασματάκια είναι δύσκολη και, όσο πιο πολύ είστε στο σπίτι (πάρα πολύ δηλαδή), τόσο επιδεινώνεται. Γιατί, οι αφορμές είναι αμέτρητες. Εξήγησε του ότι δεν πρέπει να παίρνει τα παιχνίδια του αδερφού του, χωρίς να ρωτά. Α, και να μη ψάχνει τα πράγματα του άλλου. Όλα αυτά, πριν φτάσει η κατάσταση στα άκρα.

© 2025 tlife.gr