Site icon TLIFE

Αφήνοντας το παιδί στο σχολείο: Τι να αποφύγεις και πώς να το βοηθήσεις να συνηθίσει την… απουσία σου

Αφήνοντας ένα παιδί στο σχολείο. Να κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, τόσο σε εσένα, όσο και στο παιδί. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα νήπιο που πρέπει να αφήνεις κάθε πρωί στον παιδικό σταθμό, νιώθοντας ότι ο κόσμος σου… γκρεμίζεται! Αν εσύ, όμως, νιώθεις έτσι, σκέψου πόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι για το μικρό σου που καλείται να αποχωριστεί το γονιό του για τόσες ώρες, να μείνει σε ένα περιβάλλον που μπορεί να μην του είναι ακόμα οικείο και να μείνει μόνο του -χωρίς εσένα. Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, εκείνο που προέχει είναι να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η καθημερινή αυτή διαδικασία να γίνεται όλο και πιο εύκολη για το παιδί σου, μέχρι να συνηθίσετε και οι δύο στα νέα δεδομένα της ζωής σας!

Τα περισσότερα παιδιά, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που ξεκινούν να επισκέπτονται τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, αντιδρούν αρκετά έντονα, φωνάζοντας και κλαίγοντας, στη σκέψη πως οι γονείς θα φύγουν και εκείνα θα μείνουν πίσω. Και μάλιστα θα παραμείνουν, όχι στο σπίτι με τη γιαγιά και τον παππού, αλλά σε ένα χώρο που δεν γνωρίζουν καλά και με ανθρώπους που δεν ξέρουν. Το άγχος και ο φόβος που τους προκαλείται είναι πολύ πιθανό να είναι αρκετά αυξημένα συναισθήματα και αυτό να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Επομένως, έχουν ανάγκη από έναν καθησυχαστικό γονέα, που θα τα κάνει να νιώσουν ασφάλεια και θα τα ηρεμήσει, με την υπόσχεση πως θα γυρίσει για εκείνα, μετά το τέλος του σχολείου τους.

Εάν, λοιπόν, δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τόσο τα δικά σου, όσο και τα συναισθήματα του παιδιού και δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις κάθε φορά που το αφήνεις στο σχολείο, διάβασε παρακάτω τι μπορείς να κάνεις και τι καλό θα ήταν να αποφεύγεις!

Μην προσπαθείς να φύγεις στα… κρυφά
Το μεγαλύτερο άγχος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όταν πηγαίνουν στο σχολείο, είναι ο φόβος της εγκατάλειψης. Το να σε ψάξουν και ξαφνικά να μην σε βρίσκουν, ενώ την ακριβώς προηγούμενη στιγμή ήσουν δίπλα τους, αυξάνει τα επίπεδα του στρες και η αντίδρασή τους θα είναι πολύ χειρότερη.

Αντίθετα, αποχαιρέτισε το μικρό σου και εξήγησέ του
Το καλύτερο είναι να πάρεις μια αγκαλιά, να δώσεις ένα φιλί και να ησυχάσεις το μικρό που κλαίει απαρηγόρητο, εξηγώντας του πως το αγαπάς πολύ, αλλά πρέπει να φύγεις για τη δουλειά σου.

Μην του δείχνεις πόσο στεναχωρημένη ή αγχωμένη είσαι
Αν υπάρχει κάτι που επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά είναι οι εκφράσεις των γονιών τους, μιας και μπορούν ανά πάσα στιγμή να “διαβάσουν” το πρόσωπό σου και να αντιληφθούν τα συναισθήματά σου. Αν, λοιπόν, βλέπουν εσένα λυπημένη ή φοβισμένη, τους δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Αντίθετα, καν’ το να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια
Δώσε στο παιδί να καταλάβει πως είναι απολύτως ασφαλές, πως θα περάσει όμορφα με τους φίλους του και θα σε δει αμέσως μόλις τελειώσει το μάθημά του για να συνεχίσετε την ημέρα σας μαζί. Θα πρέπει να είσαι η ίδια ήρεμη για να καταφέρεις να… πείσεις το μικρό σου ότι όλα είναι υπό έλεγχο (ακόμη κι αν μέσα σου κλαις!).

Μην δείχνεις απογοητευμένη ή πιεσμένη από το κλάμα του
Αν το παιδί αντιληφθεί πως νιώθεις άβολα, ότι πιέζεσαι ή προσπαθείς να το συνετίσεις με πιο αυστηρό τρόπο, σε μια προσπάθεια να είσαι συναισθηματικά σταθερή, τότε θα προσθέσεις ακόμη ένα άγχος στο μυαλό του. Γιατί, πέρα από τον φόβο της εγκατάλειψης που ήδη αντιμετώπιζε, θα στρεσαριστεί στην ιδέα ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι απογοητευμένοι μαζί του.

Αντίθετα, συνέχισε να το διαβεβαιώνεις ότι θα περάσει πολύ ωραία στο σχολείο του, πως είναι ασφαλής και δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό και υπενθύμισέ του ότι θα γυρίσεις να το πάρεις όταν σχολάσει. Μπορείς να αναφέρεις και μια δραστηριότητα που θα κάνετε παρέα μετά το σχολείο, ώστε να έχει κάτι να περιμένει με χαρά και προσμονή!

© 2025 tlife.gr