Η αφρικανική σκόνη δεν είναι αθώα, για αυτό και κάθε φορά που κάνει την εμφάνισή της, όπως ακριβώς σε αυτή τη φάση, δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως απλή υπόθεση. Η σκόνη αυτή ταξιδεύει από τις βόρειες χώρες της Αφρικής προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως μεταφέρει διάφορες επικίνδυνες ουσίες, που μπορούν να προσβάλλουν την υγεία των παιδιών. Μάλιστα, αυτή η σκόνη εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερα επιβλαβή μέταλλα καθώς διασχίζει βιομηχανοποιημένα κράτη. Τέτοιοι επικίνδυνοι ρύποι θα μπορούσαν αν είναι: μόλυβδος, αρσενικό, σίδηρος, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η επίδραση και οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία του παιδιού εξαρτάται καθαρά από την ηλικία του, από τυχόν υποκείμενα νοσήματα αλλά και από την περιοχή στην οποία ζει, καθώς η ατμόσφαιρα κάποιων περιοχών είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με την ατμόσφαιρα κάποιων άλλων.
Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές. Αναφέρω ενδεικτικά:
Αναπνευστικά: Οι μικροί πνεύμονες που δέχονται την ρύπανση αντιδρούν με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, άσθμα, πνευμονία.
Καρδιολογικά: Η σκόνη με τα σωματίδια μπορεί να περάσει στην καρδιά και να προκαλέσει αρρυθμία, ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Δερματικά: Το δέρμα μπορεί να κοκκινίσει, να έχει φαγούρα, να εμφανίσει αλλεργία, ακόμη και μόλυνση.
Εγκυμοσύνη: Για πολλούς λόγους η σκόνη που εισπνέει μια έγκυος, να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, κούραση, ακόμη και πρόωρο τοκετό.
Τι να κάνουμε τις μέρες της έξαρσης του φαινομένου:
- περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων, αποφυγή έκθεσης σε πλατείες και παιδικές χαρές.
- καθημερινό πλύσιμο των εξωτερικών χωρών του σπιτιού (μπαλκόνια, βεράντες, πεζοδρόμια).
- περιορισμός στο άνοιγμα των παραθύρων.
- συχνό πλύσιμο των φίλτρων των κλιματιστικών.
- δεν απλώνουμε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σε εξωτερικούς χώρους.
Σε περίπτωση που το παιδί εμφανίζει βήχα, επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ