Site icon TLIFE

Αιφνίδιο εξάνθημα: Τι είναι και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόλις εμφανιστεί στο παιδί

Το παιδί ανεβάζει ξαφνικά και για λίγες ημέρες πυρετό. Μόλις ο πυρετός πέσει, αρχίζουν να εμφανίζονται τα εξανθήματα. Ναι, το μικρό σου ταλαιπωρείται από την πέμπτη ή έκτη ασθένεια. Το αιφνίδιο εξάνθημα. Τι ακριβώς είναι; Ποια συμπτώματα εμφανίζει το παιδί και γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσεις και τόσο; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Τα μωρά και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών αρρωσταίνουν πολύ συχνά από διάφορες ιώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται κυρίως από πυρετό και εξανθήματα. Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών ένα παιδί μπορεί να αρρωσταίνει μέχρι και δέκα φορές το χρόνο από κάποια ίωση.

Κάθε φορά που το παιδί έχει πυρετό οι γονείς δικαιολογημένα θορυβούνται και εκφράζουν την ανησυχία τους στον παιδίατρο με τηλέφωνα και επισκέψεις. Υπάρχει και μια ίωση που εχει εντυπωσιακή πορεία και τέλος συναρπάζει τους γονείς. Πρόκειται για την λεγόμενη πέμπτη ή έκτη ασθένεια ή αιφνίδιο εξάνθημα.

Τι είναι το αιφνίδιο εξάνθημα;
Το αιφνίδιο εξάνθημα είναι πολύ συχνό σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά θα το “περάσουν” μέχρι αυτή την ηλικία. Χαρακτηρίζεται από πυρετό και εξάνθημα, αλλά εχει μια χαρακτηριστική πορεία. Η αιτία είναι δύο στελέχη ενός ιού που ονομάζεται ιός του έρπητα. Το παιδί μολύνεται από ένα άλλο άτομο που εχει τον ιό μέσα από την αναπνοή ή  σταγονίδια που μεταφέρονται στο στόμα. Θα περάσει ένα διάστημα μιας ή δυο εβδομάδων που ο ιός θα επωάζεται μέσα στον οργανισμό του παιδιού, μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα;
• Πυρετός αρκετά υψηλός, δηλαδή πάνω από 38,5 ή ακόμη και πάνω από 39,5 βαθμούς Κελσίου. Συνήθως, δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να εχει πόνο στο λαιμό, λίγη καταρροή από την μύτη ή διόγκωση των αδένων γύρω από το λαιμό. Ο πυρετός συνήθως διαρκεί τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα και ξαφνικά πέφτει ο πυρετός και αρχίζει σιγά – σιγά να εμφανίζεται το εξάνθημα.


• Το εξάνθημα καλύπτει σιγά – σιγά σχεδόν όλο το σώμα, γεγονός που τρομάζει τους γονείς. Είναι πολύ μικρές ροζ κηλίδες ή μικρά μπαλώματα. Το εξάνθημα συνήθως ξεκινάει την εμφάνιση του από το στήθος, μετα πηγαίνει στην πλάτη και στην κοιλιά, ύστερα στο λαιμό και τα χέρια-πόδια. Επειδή μπορεί μερικές φόρες να εχει φαγούρα το παιδί είναι ανήσυχο. Το εξάνθημα διαρκεί 1-2 μέρες και υποχωρεί σταδιακά. Η τριήμερη διάρκεια του πυρετού και η ακολουθία του εξανθήματος χαρακτηρίζουν την ίωση του αιφνίδιου εξανθήματος. Αυτό δηλώνει και το τέλος της αρρώστιας.

Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Επειδή πρόκειται για ίωση δεν χρειάζεται θεραπεία με αντιβίωση. Αν έχει έντονη φαγούρα μπορεί να χορηγηθούν αντισταμινικά για μια ή δυο μέρες. Επίσης, το δροσερό μπάνιο και τα φαρδιά ρούχα ανακουφίζουν τα ήπια συμπτώματα. 

© 2024 tlife.gr