Site icon TLIFE

Αιφνίδιο εξάνθημα: τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις!

Τι είναι το αιφνίδιο εξάνθημα ή αλλιώς η λεγόμενη “μικρή παιδική αρρώστια”; Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι είναι αλλά και πώς αντιμετωπίζεται!

Το παιδί ψήνεται στον πυρετό. Δεν έχει άλλο σύμπτωμα. Ο παιδίατρος που το εξέτασε δεν βρίσκει κάποια εστία λοίμωξης και σου λέει ότι πρέπει να περιμένεις. Δεν σου πρότεινε κάποια θεραπεία εκτός από αντιπυρετικά και αυτό σε κάνει να ανησυχείς περισσότερο. Πώς θα γίνει καλά χωρίς αντιβίωση; Μήπως πρέπει να πάρεις και μία άλλη γνώμη από έναν άλλο παιδίατρο; Ο πυρετός συμπλήρωσε τρία 24ωρα και ενώ είσαι έτοιμη να καταρρεύσεις από την αγωνία και έχεις και τη γιαγιά να σε ζαλίζει, ως από θαύμα, ξαφνικά, ο πυρετός σταματάει. Πέφτει μονομιάς και δεν ξαναμφανίζεται. Παίρνεις μια βαθιά ανάσα ανακούφισης αλλά το χαμόγελό σου “παγώνει” καθώς παρατηρείς το δέρμα του παιδιού σου. Ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται κάτι κοκκινίλες σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας σχεδόν παντού: στο θώρακα, στην πλάτη, στα χέρια, στα πόδια. Σε πιάνει πανικός και παίρνεις αμέσως τον παιδίατρο τηλέφωνο. Τού περιγράφεις αυτά που συμβαίνουν και αυτός σε καθησυχάζει. Μην ανησυχείς μανούλα, αυτό είναι το τέλος της αρρώστιας του παιδιού σου που λέγεται “αιφνίδιο εξάνθημα”. Αφού έκανε 3 μέρες πυρετό τελειώνει η αρρώστια με την εμφάνιση αυτού του χαρακτηριστικού εξανθήματος. Καλά κάναμε και δεν δώσαμε αντιβίωση.

Τι είναι το αιφνίδιο εξάνθημα και τι πρέπει να κάνεις;

Αυτό που περιγράψαμε συμβαίνει πολύ συχνά σε παιδιά από 6 μηνών μέχρι 3 χρονών.
Πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των παιδιών ειδικά από τα σταγονίδια του στόματος. Προφανώς τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι πιο ευάλωτα.

Η ίωση αυτή έχει μόνο πυρετό. Δεν συνοδεύεται ούτε από βήχα ούτε από ρινοκαταρροή.

Το παιδί είναι γενικά ευδιάθετο και τρώει ικανοποιητικά. Μετά τις 3 μέρες πυρετού, εμφανίζονται κοκκινίλες, συνήθως χωρίς φαγούρα και χωρίς πόνο.

Διαρκούν ένα-δύο 24ωρα και όλα εξαφανίζονται σταδιακά, όπως ήρθαν.

Δεν χρειάζεται καμία θεραπεία εκτός από αντιπυρετικά και οπωςδήποτε όχι αντιβίωση. Δεν υπάρχει εμβόλιο για πρόληψη. Μάλιστα χαριτωμένα ονομάζεται “μικρή παιδική αρρώστια”.

Με την εμφάνιση του εξανθήματος τού κάνετε δροσερό μπάνιο, τού φοράτε φαρδιά ρούχα και ίσως βάλετε ταλκ στο σωματάκι του.

© 2024 tlife.gr