Ένα στα τέσσερα παιδιά που θα έχει νεφρολογικό πρόβλημα θα οφείλεται σε αιματουρία, δηλαδή παρουσία αίματος στα ούρα. Ακόμα και η παρουσία μίας μόνο σταγόνας αίματος στα ούρα μπορεί να τα κοκκινήσει και να φαίνεται και με γυμνό μάτι. Αυτό δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία στους γονείς και πραγματικά χρειάζεται έλεγχος. Τι πρέπει να κάνεις; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί:
Αρχικά θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση παρουσίας στα ούρα διαφόρων ουσιών που μπορεί να τα κάνει κόκκινα όπως:
1.Διάφορες τροφές όπως πατζάρια, βατόμουρα κ.ά.
2.Χρωστικές ουσίες που προέρχονται από άλλα σημεία του σώματος όπως: αιμοσφαιρίνη, χολερυθρίνη, ουρικά άλατα κ.ά.
3.Διάφορα φάρμακα που μπορεί να παίρνει το παιδί και χρωματίζουν τα ούρα όπως: η ριφαμπυκίνη, η μικροχουραντολίνη, η σουλφαμίδες και πολλά άλλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι μπορεί να συμβαίνει και τα ούρα είναι κόκκινα;
1. Μία λοίμωξη μικρή ή μεγαλύτερη μπορεί να προκαλέσει αιματουρία. Από το πρόσφατο ιστορικό του παιδιού αλλά αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως εξάνθημα και οίδημα θα πρέπει να αποκλειστεί η σπειραματονεφρίτιδα.
2. Η παρουσία πόνου σαν κολικός μπορεί να αποδοθεί σε πέτρα ή άμμο.
3. Πόνος ή τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης μπορεί να συμβαίνει όταν έχει κυστίτιδα ή ουρολοίμωξη.
4. Ένας τραυματισμός στην κοιλιά ή μικρορήξεις στο στόμιο της ουρήθρας.
5.Έντονη άθληση ή πεζοπορία μπορεί να προδώσουν υποκείμενες άλλες αρρώστιες
Τι πρέπει να γίνει;
Ένας εργαστηριακός έλεγχος των ούρων είναι εύκολος και απαραίτητος για να διαπιστωθεί εάν πραγματικά το κόκκινο χρώμα των ούρων προέρχεται από αίμα. Από την εξέταση ούρων θα διαπιστωθούν και άλλα πράγματα όπως το ειδικό βάρος των ούρων, το pH, η παρουσία άλλων σωμάτων κ.λπ. Μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια των ούρων και υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος.
Από τα αποτελέσματα αυτά θα οδηγηθεί ο γιατρός σε συμπεράσματα για την προέλευση της αιματουρίας και στην ειδική θεραπεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ