Αλλαγή πάνας: Πώς θα κάνεις τη διαδικασία πιο εύκολη και ευχάριστη

Είναι μία από τις πιο βασικές διαδικασίες στη ζωή ενός νηπίου. Μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστη, όμως, είναι άκρως απαραίτητη για το μωρό σου. Ναι, η αλλαγή πάνας ετοιμάζεται να εισβάλλει – αν δεν το έχει κάνει ήδη – στην καθημερινότητα σου και να κλέψει λίγο από το χρόνο σου. Στην αρχή, ζορίζει. Και εσένα και το μικρό σου που δεν μπορεί ακόμα να αντιληφθεί γιατί του αλλάζεις αυτό το “ρούχο” τόσο συχνά. Υπάρχουν, όμως, μερικά μυστικά που όχι μόνο θα διευκολύνουν την διαδικασία, αλλά και θα την κάνουν πιο ευχάριστη. Για δες…

Αρχικά, συνδέσου με το μικρό σου
Μπορεί ακόμα να μην είναι σε θέση να σχηματίσει ολοκληρωμένες προτάσεις, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το μωρό σου δεν αντιλαμβάνεται και δεν αισθάνεται όλα όσα του λες ή απλά πράττεις. Αφιέρωσε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να “συνδεθείς” με το μικρό σου, γονατίζοντας μαζί του, ρωτώντας το για το παιχνίδι του και έπειτα επισημαίνοντας πως η πάνα του χρειάζεται αλλαγή και ρωτώντας αν το κατάλαβε. Με αυτό τον τρόπο, θα έρθει σε επαφή με το σώμα, τις ανάγκες του και η δυσαρέσκεια από το ζενίθ θα πέσει στο ναδίρ.

Πριν κάνεις την αλλαγή, κάν’το να χαμογελάσει
Το γέλιο είναι ευεργετικό και αγχολυτικό. Επομένως, κάνοντας το μικρό σου να γελάσει και να διασκεδάσει μαζί σου, θα το βοηθήσεις να γίνει περισσότερο συνεργάσιμο. Αν αφιερώσεις έστω και 10 λεπτά σε ένα αστείο παιχνίδι που περιλαμβάνει κυνηγητό, αστείες γκριμάτσες – που τα μικρά λατρεύουν και προσπαθούν να αντιγράψουν ή να πρωτοτυπήσουν κάνοντας τις δικές τους – τότε θα καταφέρεις να το οδηγήσεις στην αλλαξιέρα, κάνοντας ακόμη και αυτή την διαδικασία μέρος της διασκέδασης. Γιατί, δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο.

Πρώτα το παιχνίδι και μετά η… αλλαγή
Εφόσον έχει βραχεί, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να του αφαιρέσεις την πανά-βρακάκι και να του φορέσεις καινούρια -κάτι που μπορεί να γίνει επιτόπου, χωρίς να ξαπλώσει καν στην αλλαξιέρα του. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, λοιπόν, είναι να περιμένεις να τελειώσει αυτό που κάνει ή να συμμετάσχεις και εσύ σε αυτό, ώστε η αλλαγή της πάνας να ενσωματωθεί στην δραστηριότητά του.

Ζήτησε τη βοήθεια του
Ναι, καλά διάβασες! Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν νέα πράγματα και να γίνονται καλύτερα σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνονται. Μόλις οι πρώτες μέρες περάσουν, ζήτησέ του να βγάλει μόνο του την πάνα όσο είναι όρθιο, περίγραψέ του τι κάνεις σε κάθε βήμα και αν το ενοχλεί κάτι, δώσε του να κρατάει την καθαρή πάνα του όσο εσύ το καθαρίζεις ή να σηκώσει τα ποδαράκια του για να την τοποθετήσεις σωστά. 

Δες το αλλιώς
Με άλλο μάτι, από άλλη οπτική. Αν δεις αυτή την διαδικασία σαν μια καλή ευκαιρία να περάσεις ευχάριστο χρόνο με το μικρό σου, είναι πολύ πιθανό και εκείνο να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό. Αν, από την άλλη, το αντιμετωπίσεις σαν “αγγαρεία” που πρέπει να τελειώσει γρήγορα για να επιστρέψεις σε ό,τι κάνεις, τότε και το μικρό σου θα το βιώσει σαν κάτι δυσάρεστο, αντιδρώντας αρνητικά.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164