Η Πρωτομαγιά πλησιάζει και, όπως, όλα δείχνουν ο Μάιος θα είναι ο μήνας που σταδιακά θα αρχίσει η επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Είναι Άνοιξη όμως και οι αλλεργίες παραμονεύουν. Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις αν το παιδί σου έχει αλλεργία ή ίωση; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έχουμε μπει για καλά στην άνοιξη και παρόλο που ζούμε στο ρυθμό του κορονοϊού, μην ξεχνάμε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν και άλλες αρρώστιες, όπως αλλεργίες, αλλά και άλλες απλές ιώσεις. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα,το αλλεργικό άσθμα, η αναφυλαξία , η ρινίτιδα είναι μερικές από τις αλλεργίες που απασχολούν τα παιδιά αυτή την περίοδο.
Τα συχνότερα αιτία εμφάνισης των αλλεργιών της άνοιξης είναι:
- η γύρη
- οι σπόροι από διάφορους μύκητες
- τα ακάρεα που βρίσκονται στη σκόνη του σπιτιού
- το επιθήλιο και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.
- το χνούδι της κάμπιας.
Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα που αφορούν την γύρη είναι: το πεύκο, η ελιά,η μαργαρίτα και το περδικάκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, πολλά παιδιά έχουν μια “μόνιμη αλλεργία” και εμφανίζουν κάθε άνοιξη αλλεργικά συμπτώματα. Αλλά, και πάλι, τα εμφανίζουν περιοδικά. Αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό του κάθε παιδιού και γι’ αυτό υπάρχει ποικιλομορφία.
Οι πιο συχνές αλλεργίες είναι:
Ρινίτιδα: εμφανίζεται με καταρροή από την μύτη διαυγούς έκκρισης, μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα,φαγούρα στη μύτη.
Επιπεφυκίτιδα: το ένα ή και τα δυο μάτια είναι κόκκινα, έχουν τσίμπλες και φαγούρα.
Βρογχίτιδα ή άσμα: το παιδί βήχει, έχει βράσιμο στο στήθος και μερικές φορές εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή.
Δερματίτιδα: είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε κάθε κοκκίνισμα του δέρματος. Μπορεί να είναι μερικά κόκκινα σπυράκια, αλλά μπορεί και να γεμίσει όλο το σώμα. Ίσως, να έχει και φαγούρα ως σύμπτωμα.
Αναφυλαξία: πρόκειται για πιο σοβαρή δερματίτιδα. Εμφανίζει κόκκινες πεταλιές και οίδημα. Μπορεί, να είναι επικίνδυνο ακόμα και για την ζωή του παιδιού, αν πάθει οίδημα και η περιοχή των βρόγχων ή του λάρυγγα. Σε αυτή την περίπτωση, παρουσιάζεται δυσκολία στην αναπνοή.
Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλλεργία από την ίωση;
Σε γενικές γραμμές, οι αλλεργίες δεν εμφανίζουν πυρετό, όπως στις ιώσεις. Επίσης, η μύξα στις λοιμώξεις είναι χρώματος κίτρινου ή κιτρινοπράσινου, ενώ στις αλλεργίες είναι διαυγής. Δεν αποκλείεται βέβαια σε μια υπάρχουσα αλλεργία να προστεθεί και μια λοίμωξη. Δηλαδή το παιδί να έχει και αλλεργία και λοίμωξη ταυτόχρονα. Σε αυτή την περίπτωση μόνο η κλινική εξέταση από τον παιδίατρο θα βάλει την σωστή διάγνωση.
Η καλύτερη αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι η πρόληψη. Να αποφεύγονται, δηλαδή, τα αλλεργιογόνα που ενοχλούν το παιδί. Επίσης:
- καθημερινός καθαρισμός του οικιακού περιβάλλοντος.
- απομάκρυνση των φυτών και των ζώων που θεωρούνται υπεύθυνα για την αλλεργία.
- αποφυγή κυκλοφορίας σε χώρους με υψηλά επίπεδα γύρης.
- καλή συντήρηση των φίλτρων των κλιματιστικών.
- αποφυγή απλώματος των ρούχων σε εξωτερικούς χώρους.
- καλό και καθημερινό πλύσιμο των μπαλκονιών, των πεζοδρομίων και των αυλών από την γύρη.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ