Η Άνοιξη είναι εδώ και μαζί της, εκτός από τον ήλιο, έφερε στο προσκήνιο και μερικές αλλεργίες. Αλλεργίες που, λόγω του ότι τα φυτά και δέντρα ανθίζουν, μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα στο μικρό σου. Ένας γνωστός κίνδυνος οι κάμπιες. Πώς θα καταλάβεις ότι έχουν προκαλέσει δερματίτιδα στο μικρό σου; Ποια είναι η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσεις; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και όλα τα παιδιά άρχισαν να χαίρονται και να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού και εκτός σχολείου. Μετά από μια σκληρή περίοδο απομόνωσης λόγω κορονοϊού, επιτέλους επιστρέφουν στους εξωτερικούς χώρους κάπως πιο ελεύθερα ώστε να χαρούν την φύση. Όμως τα παιχνίδια στη φύση αυτή την εποχή, μπορεί να συνοδευτούν απο εκδηλώσεις δερματίτιδας λόγω της παρουσίας γύρης και ειδικά κάμπιων.
Τι γίνεται με τις κάμπιες στην Άνοιξη;
Η χώρα μας είναι πλούσια στην παρουσία πεύκων ακόμη και στις παιδικές χαρές, τα σχολεία και τις γειτονιές.
Οι κάμπιες αυτή την εποχή φωλιάζουν και πολλαπλασιάζονται στις φυλλωσιές των πεύκων. Είναι ορατές οι φωλιές τους, τα γνωστά κουκούλια. Επίσης, τις βλέπουμε να περπατάνε η μια πίσω απο την άλλη στο έδαφος στην προσπάθεια τους να μετακινηθούν κατά ομάδες από το ένα πεύκο στο άλλο.
Είναι πολύ εύκολο, λοιπόν, ένα παιδί να βρεθεί στο πεδίο βολής της κάμπιας. Τι συμβαίνει λοιπόν;
Η κάμπια των πεύκων όταν νοιώθει ότι κάτι την πλησιάζει, νοιώθει απειλή και για να αμυνθεί εκτοξεύει στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν μια τοξική ουσία, η οποία είναι πολυ ερεθιστική όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα ενός παιδιού. Και είναι πολυ εύκολο να συμβεί αυτό, διότι με το παραμικρό αεράκι τα τριχίδια μπορούν να μεταφερθούν πολλές δεκάδες και εκατοντάδες μέτρα μακριά.
Ποιες άλλες περιοχές του σώματος μπορεί να ερεθιστούν;
Εκτός από το δέρμα μπορεί να ερεθιστούν τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης, αν περάσουν μέσα από τα ρούχα μπορεί να ερεθιστεί οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γονείς απορούν πως είναι δυνατόν να ερεθίζεται το δέρμα του παιδιού κάτω από τα ρούχα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα απο την επαφή του παιδιού με τις κάμπιες εμφανίζονται με κοκκινίλες και φαγούρα. Αν έχουν ερεθιστεί τα μάτια εμφανίζει φαγούρα και κοκκίνισμα. Αν τα τριχίδια μπουν με την εισπνοή, τότε μπορεί να προκληθεί ρινίτιδα, κρίση βήχα, μέχρι και δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν 3-4 μέρες, αλλα σε μερικές περιπτώσεις και αρκετές εβδομάδες.
Ποια είναι η θεραπεία;
Η θεραπεία πρέπει να είναι συγκεκριμένη και με προσοχή, ώστε να μην χειροτερέψει την κατάσταση με ακατάλληλες κινήσεις:
• απομακρύνουμε τα τριχίδια της κάμπιας με ένα τσιμπιδάκι ή σελοτέιπ, όταν είναι ορατά.
• εφαρμόζουμε τοπικές αλοιφές με κορτιζόνη ή και με αντιβίωση, ώστε να υποχωρήσει η κοκκινίλα και να προστατευθεί απο πιθανή μόλυνση.
Τα προληπτικά μέσα είναι:
• Συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην αγγίζουν τις κάμπιες και τις φωλιές τους.
• Την περίοδο της Άνοιξης δεν απλώνουμε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα σε εξωτερικούς χώρους.
• Αν πρέπει να βρεθούν για παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, καλό είναι να φοράνε μακρυά μανίκια και παντελόνια.
• Συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην τρίβουν τα μάτια τους αν έχουν φαγούρα για να μην επιδεινώσουν την κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ