Γέννησες και ήρθε η ώρα να πας με το μωρό σου στο σπίτι. Θα αντιμετωπίσεις πια το μωρό σου μόνη σου. Τι πρέπει να κάνεις; Ποιες είναι οι πρώτες ανάγκες του; Πώς θα το φροντίσεις; Η αγωνία σου γι’ αυτό το εύπλαστο πλάσμα θα γίνει εύκολα ευχάριστη απασχόληση, όταν γνωρίζεις πώς πρέπει να το φροντίζεις. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σε καθοδηγεί και σε συμβουλεύει για τις πρώτες στιγμές στο σπίτι:
→ Μεταφορά από το μαιευτήριο στο σπίτι: Όσο κοντινή και να είναι η απόσταση από το μαιευτήριο στο σπίτι, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος. Γι’ αυτό, η μεταφορά πρέπει να γίνει με ειδικό καρεκλάκι αυτοκινήτου. Το μωρό πρέπει να είναι καλά δεμένο και να κοιτάζει προς τα πίσω. Επίσης, πρέπει να είναι τοποθετημένο οπωσδήποτε στο πίσω κάθισμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
→ Ομφαλός: Το δυσκολότερο ίσως που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες μανούλες είναι η περιποίηση του ομφαλού. Βάζουμε σε μια αποστειρωμένη γάζα πολύ λευκό οινόπνευμα, περίπου 70 βαθμών. Το τοποθετούμε πάνω και κυκλικά στον ομφαλό, προσπαθώντας να τον καθαρίσουμε από τα ξεραμένα αίματα και να τον απολυμάνουμε από την πιθανή παρουσία μικροβίων. Το μωρό μπορεί να διαμαρτύρεται και ίσως να κλαίει, αλλά σίγουρα η πράξη αυτή δεν το πονάει, ούτε το τσούζει. Μόνο λίγο το παγώνει. Επίσης, γυρίζουμε την πάνα κάτω από τον ομφαλό, ώστε το νάιλον να μην τον σκεπάζει και να μπορεί να “αναπνέει”. Η περιποίηση αυτή θα πρέπει να γίνεται κάθε περίπου τρεις με τέσσερις ώρες, όταν -πριν φάει- ελέγχουμε αν έχει κάνει τσίσα ή κακά. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 10-15 ημέρες, μέχρι να επουλωθεί εντελώς.
→ Νύχια: Σχεδόν όλα τα μωρά από τη γέννησή τους έχουν αρκετά νύχια. Μπορούν να κοπούν με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι. Πολλές μανούλες προτιμούν να τα λιμάρουν με μια μικρή χάρτινη λίμα. Είναι πολύ πιο εύκολο και μετά το λιμάρισμα βάζουμε λίγο οινόπνευμα με μια γαζούλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
→ Αυτιά: Σχεδόν κάθε βράδυ μετά το μπάνιο, καθαρίζουμε και τα αυτάκια του. Αυτό γίνεται με την άκρη μιας πετσέτας ή με μια μπατονέτα. Προσοχή όμως: δεν βάζουμε ποτέ την μπατονέτα μέσα στον ακουστικό πόρο. Καθαρίζουμε μόνο έξω-έξω και τις έλικες του εξωτερικού αυτιού.
→ Μπάνιο: Σχεδόν κάθε φορά πριν φάει, αλλάζουμε την πάνα και το πλένουμε από τη μέση και κάτω. Μια φορά το εικοσιτετράωρο και κατά προτίμηση το βράδυ, κάνουμε ένα ολόσωμο μπάνιο και λούσιμο. Πλένουμε καλά και το πρόσωπό του με το σαμπουάν. Λόγω του ομφαλού, τις πρώτες 15 ημέρες δεν “μουλιάζουμε” το μωρό μέσα στην μπανιέρα, αλλά το πλένουμε με τρεχούμενο νερό. Έτσι, δεν πειράζει να βραχεί και ο ομφαλός, αλλά μετά το τέλος του μπάνιου βάζουμε το οινόπνευμα.
→ Περιγεννητική περιοχή: Και στα κοριτσάκια και στα αγοράκια, θα πρέπει επιμελώς να καθαρίζονται τα γεννητικά όργανά τους από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Αυτό γίνεται σε κάθε άλλαγμα της πάνας. Άλλες φορές με σκέτο νερό και άλλες φορές με το αφρόλουτρο. Μετά το ξέβγαλμα, στεγνώνουμε πολύ καλά την περιοχή και βάζουμε αδιάβροχη αλοιφή ή έλαια, ώστε να μην περνάνε τα τσίσα και τα κακά και να μην ερεθίζουν το δέρμα του.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ