Site icon TLIFE

Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό: Πώς θα κάνεις ευκολότερη αυτήν τη μετάβαση

Αν υπάρχει μία μεταβατική περίοδος μέσα στο χρόνο, αυτή είναι σίγουρα ο Σεπτέμβριος. Οι διακοπές τελειώνουν, το σχολείο αρχίζει, μόνο που φέτος όλα είναι διαφορετικά για το μικρό σου. Μία από τις αλλαγές; Το μικρό σου ολοκλήρωσε με επιτυχία το Νηπιαγωγείο και ετοιμάζεται να γίνει… πρωτάκι. Νέο σχολείο, νέα μαθήματα, νέο πρόγραμμα και νέοι φίλοι. Πώς μπορείς να κάνεις ηπιότερη αυτή την μετάβαση;

 

 

Μήπως να κάνετε μία επίσκεψη στο σχολείο λίγο νωρίτερα; Ναι, το ξέρω! Κανένα μικρό παιδί δεν πρόκειται να χαρεί, αν τους πεις ότι θα πάτε στο κτήριο του σχολείου, πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Έτσι, όμως, το μικρό σου θα έρθει σε επαφή με τον χώρο που θα περνάει την καθημερινότητα του και θα είναι πιο έτοιμο να υποδεχτεί την αλλαγή που το περιμένει μετά την πρώτη ημέρα στα θρανία.

 

Ώρα να του μάθεις να… ακούει. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που καλείται να αντιμετωπίσει το παιδί σου είναι ότι ο δάσκαλος είναι, πλέον, εκεί, κυρίως για να το διδάξει και όχι να του κάνει παρέα, όπως συνηθίζεται στους παιδικούς σταθμούς. Μήπως, λοιπόν, να το κάνεις να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να του πεις πέντε φορές να μαζέψει τα παιχνίδια του, μέχρι να το κάνει; Προσπάθησε, λοιπόν, να το παρακινήσεις σιγά – σιγά και να δεις καλύτερα αποτελέσματα.

 

Κάνε το σχολείο… παιχνίδι. Και παιχνιδάκι. Εντάξει, νομίζω είναι προφανές ποιος θα κάνει τον κάθε ρόλο. Το “κλειδί” είναι να γίνεις η δασκάλα του παιδιού του στην πιο ρεαλιστική της εκδοχή. Εσύ στον τοίχο και το μικρό σου απέναντι στον καναπέ ή στο μεγαλύτερο τραπέζι του σπιτιού. Ενθάρρυνε το να συμμετάσχει, να σηκώνει το χέρι του, όταν θέλει κάτι να σε ρωτήσει και να του κάνεις μικρές διορθώσεις, αν κρίνεις ότι η συμπεριφορά του δεν αρμόζει σε περιβάλλον τάξης.

 

Μετά το σχολείο, τι; Ο πιο συνηθισμένος φόβος που έχουν οι μικροί μας φίλοι είναι ότι, επειδή το σχολείο αλλάζει, οι φίλοι τους θα απομακρυνθούν και τελικά θα χαθούν. Αναμενόμενο, αλλά όχι απαραίτητο. Προσπάθησε να εξηγήσεις στο μικρό σου ότι το σχολείο δεν είναι η μοναδική δραστηριότητα της ημέρας. Αγγλικά, ομαδικά σπορ και άλλες τόσες δράσεις το περιμένουν. Ποιος είπε ότι σε μία από αυτές δεν θα είναι και οι φίλοι του… νηπιαγωγείου;

 

Προετοίμασε το για τις νέες γνώσεις που θα αποκτήσει. Θα μάθει την άλφα – βήτα, νέους αριθμούς, νέους τρόπους να μιλάει και να γράφει. Καινούργιες ιδέες να προσεγγίζει νέα παιδιά και να μεγαλώσει την παρέα του. Νέους τρόπους να εκφράζει τα συναισθήματα του σε σένα. Υπέροχο;

 

Μιλήστε για το Δημοτικό, αλλά με πολύ απλούς όρους. Αν εντοπίζεις άρνηση ή δυσκολία συζήτησης με το παιδί σου κάθε φορά που αναφέρονται οι λέξεις “Δημοτικό” και “δασκάλα/δάσκαλος”, τότε μπορείς να αλλάξεις τους όρους και να απλοποιήσεις την κατάσταση. Προτίμησε τις λέξεις “νέο σχολείο” και “καινούριος φίλος”. Έτσι, το μικρό σου θα αισθανθεί οικειότητα και θα νιώσει τη νέα εμπειρία διδασκαλίας που “ανοίγεται” μπροστά του ως μία υπέροχη περιπέτεια.

 

Μην ξεχάσεις να αναφερθείς και στους νέους φίλους. Που μπορούν τέλεια να συναντήσουν τους παλιούς και όλοι μαζί να δημιουργήσουν την μεγαλύτερη -και καλύτερη- παρέα. Ώρα για νέες εμπειρίες και ακόμα πιο έντονες στιγμές!

 

Σχολικά είδη! Τετράδια, κασετίνες, μαρκαδόροι, μολύβια, γόμες, σακίδια. Όλα περιμένουν το μικρό σου να τα επιλέξει και τη νέα χρονιά με το χαμόγελο να διαλέξει! Βάλτε χρώμα, καρτούν, αγαπημένους ήρωες και σίγουρα θα τα λατρέψει και θα του δώσουν ένα κίνητρο.

 

Last But Not Least, μην ξεχάσεις να του πεις ότι όλα θα είναι νορμάλ. Σε μία εβδομάδα – το πολύ – θα έχει συνηθίσει. Μην ξεχάσεις, όμως, να το αναφέρεις όσο το προετοιμάσεις. Εδώ εμείς χρειαζόμαστε χρόνο, για να συνηθίσουμε σε ένα νέο περιβάλλον, δεν θα χρειάζεται ένα μικρό παιδάκι;

 

© 2024 tlife.gr