Site icon TLIFE

Αποκριάτικα είδη: Οι κανόνες ασφαλείας από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορείς να το πιστέψεις, αλλά είναι αλήθεια… οι Απόκριες έχουν και επίσημα ξεκινήσει. Αν δεν ήσουν μαμά, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντιλαμβανόσουν πόσο γρήγορα πέρασαν οι μέρες, πότε ξεστόλισες το χριστουγεννιάτικο δέντρο και πότε έφτασε η ώρα για τα… σύνεργα του μασκαρέματος! Ω ναι, από την περασμένη Κυριακή (28 Ιανουαρίου) έχει ανοίξει το Τριώδιο, δηλαδή η περίοδος της Αποκριάς, και αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα έχουν ήδη γεμίσει με στολές κάθε λογής για τους μικρούς καρναβαλιστές, ενώ οι γιρλάντες, οι μάσκες, οι σερπαντίνες και ο χαρτοπόλεμος περιμένουν στα ράφια τους ευλαβικά τα παιδιά! Αυτή, λοιπόν, μπορεί να μην είναι η δική σου αγαπημένη γιορτή (αν και η Τσικνοπέμπτη μοιάζει ιδιαίτερα γοητευτική ημέρα), αλλά σίγουρα είναι μια περίοδος που λατρεύουν τα μικρά σου και συνήθως ανυπομονούν να φορέσουν τις στολές τους και να ξεκινήσουν τις ευφάνταστες μεταμφιέσεις τους! Ωστόσο, μιλώντας για στολές και μασκαρέματα, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες ασφαλείας στους οποίους πρέπει πάντα να δίνεις προσοχή και να ακολουθείς κατά τη διαδικασία των αγορών σου!

Για αυτό το λόγο, φέτος όπως και κάθε χρόνο, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), εξέδωσε έναν εκτενή κατάλογο με τα σημεία που χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς κατά τη διάρκεια των αποκριάτικων αγορών τους! Γιατί, η αλήθεια είναι πως μέσα στον ενθουσιασμό και τη χαρά των παιδιών, οι πιέσεις που θα δεχτείς όταν κάτι τους αρέσει πολύ και θέλουν να το αποκτήσουν πάση θυσία, θα σε αποσυντονίσουν και ίσως δυσκολευτείς να αντιληφθείς αν κάτι είναι λανθασμένο ή ελαττωματικό στην κατασκευή όσων πρόκειται να προμηθευτείς! Για όλους, λοιπόν, τους κινδύνους που πρέπει να αποφύγεις, το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώνει:

 

♦ Γενικός κανόνας: Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες, από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους, που γίνονται αποκριάτικα πάρτι, δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα) και επίσης πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα.

 

♦ Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών μας, πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα: 

→ Ενδύματα για παιδιά έως επτά (7) ετών, ύψους 1,34 μέτρων, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

→ Ενδύματα για παιδιά μεταξύ επτά (7) και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5 cm ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.

→ Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14 cm στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.

→ Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

→ Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες σαν ζώνες (πάχους 3 cm και άνω) μακρύτερες των 36cm σε μήκος, όταν είναι λυτές και από το σημείο που αυτές δένονται.

→ Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.

→ Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια, στο κάτω μέρος του στριφώματος, σε μακριού μήκους παντελόνια θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.

→ Στην περιοχή των μηρών τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από τη χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.

→ Ενδύματα με μακριά μανίκια για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια, που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού.

→ Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει, επίσης, να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.

 

♦ Τα αποκριάτικα σπρέι, θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:

→ δοχείο υπό πίεση

→ το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

→ να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50oC

→ να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση

 

Επίσης, οι γονείς πρέπει:

→ Να επιλέγουν προϊόντα, που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα, καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά.

→ Να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση των σπρέι.

→ Να μην ψεκάζουν απευθείας, στο πρόσωπο και τα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία.

→ Επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες, να αποφεύγουν να ψεκάζουν στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.

→ Να μην καπνίζουν συγχρόνως με τη χρήση του προϊόντος.

→ Να τα διατηρούν μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.

→ Να τα χρησιμοποιούν κατά προτίμηση σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

→ Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη “Μόνο για επαγγελματική χρήση” δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς, από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης από επαγγελματίες.

© 2025 tlife.gr