Ζούμε ξανά την περίοδο που εσύ και το μικρό σου περνάτε ένα μεγάλο μέρος – αν όχι ολόκληρη – της ημέρας μπροστά από τον υπολογιστή. Λίγο η τηλεκπαίδευση που γέμισε τα μεσημέρια του μικρού σου, λίγο οι ηλεκτρονικές ασκήσεις που πρέπει να λύσει, πολύ η επιθυμία του να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι, το παιδί σου “σερφάρει” πολύ. Αν, όμως, πάει κάτι στραβά; Αν, δηλαδή, κατά λάθος, κάνε κλικ σε μία ιστοσελίδα που δεν πρέπει, τι θα γίνει; Pause. Αρχικά, θυμήσου ότι η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Για να αποφύγεις, δηλαδή, αυτό το σκηνικό, χρειάζεται να θέσεις από την αρχή όρια και κανόνες. Σήμερα, λοιπόν, σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, για να κάνεις τη διαδικτυακή βόλτα του παιδιού πιο ασφαλή.
Αρχικά, τσέκαρε το ιστορικό
Επειδή και εσύ υπήρξες παιδί, γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι δε θα τηρήσει όλους τους κανόνες που θα θέσεις. Για αυτό, μετά από κάθε επίσκεψη του στον υπολογιστή, ρίξε μία άκρως αναλυτική ματιά στις ιστοσελίδες που επισκέφτηκε το μικρό σου, για να είσαι σίγουρη ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί. Το διαδίκτυο είναι ένας τόπος αχαρτογράφητος, αλλά μέχρι ενός σημείου μπορείς να ακολουθήσεις την… πορεία του παιδιού μέσα σε αυτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπολογιστής στο κέντρο του σπιτιού
Όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο υπολογιστής, το tablet και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε σημείο του σπιτιού στο οποίο έχεις και εσύ πρόσβαση, όπως το σαλόνι, και πάντα όταν είσαι παρούσα στο χώρο. Έτσι, οι πιθανότητες να πάει κάτι (επικίνδυνα) στραβά μειώνονται.
Μην υποτιμάς το software!
Για να αισθανθείς ακόμα πιο ήρεμη, μπορείς να επικοινωνήσεις με έναν master του διαδικτύου, ο οποίος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, για να σου μιλήσει σχετικά με τα πιο εξελιγμένα προγράμματα ασφαλούς περιήγησης που υπάρχουν στο εμπόριο και μαζί να βρείτε εκείνο που θα καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού σου. Το πρόγραμμα μπλοκάρει το ακατάλληλο περιεχόμενο και εσύ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Ρώτησε τον τηλεφωνικό σου πάροχο τι parental controls διαθέτει
Όλες οι τηλεφωνικές εταιρίες διαθέτουν το δικό τους “δίχτυ” ασφαλείας. Αποκλείουν σελίδες και περιεχόμενο που δεν θέλεις να επισκέπτονται τα παιδιά, αφήνοντάς τους το περιθώριο να περιηγηθούν στα αγαπημένα τους εικονικά περιβάλλοντα και εσύ να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Συνομιλήστε!
Όπως αναφέρει και η Ελληνική Αστυνομία, η στιγμή που η μαμά δίνει τη λύση στην απορία του μικρού είναι από τις κομβικές στην διαδικτυακή διαπαιδαγώγηση. Το μικρό σου ρωτάει, εσύ του απαντάς και όλοι είστε safe & sound.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ