Είτε είναι Πάσχα είτε καλοκαίρι είτε οποιαδήποτε άλλη αφορμή για διακοπές, ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο σίγουρα θα γίνει. Εάν όμως έχεις και παιδιά το ταξίδι με το αυτοκίνητο απαιτεί προετοιμασία γιατί πάνω από όλα πρέπει να μπαίνει η ασφάλειά τους. Το νούμερο ένα πράγμα που χρειάζεσαι είναι φυσικά το κατάλληλο παιδικό κάθισμα. Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί όχι μόνο πώς να αγοράσεις το σωστό αλλά και τι πρέπει να προσέξεις σε ένα οποιοδήποτε οδικό ταξίδι, ακόμη και από το σπίτι στο σουπερμάρκετ!
Είναι απαραίτητο να τηρούμε κάποιους κανόνες ασφαλείας ώστε να ταξιδεύουν τα παιδιά χωρίς κίνδυνο για την ζωή τους και χωρίς απρόοπτα. Είναι πολύ βασικό τα παιδιά να κάθονται στο παιδικό κάθισμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χρήση του παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική στη χώρα μας για παιδιά μέχρι και 12 ετών. Όσο και αν φαίνεται παράξενο ο νόμος 2696 των άρθρων 12 και 33 επισημαίνει ότι για την μεταφορά με αυτοκίνητο παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών είναι η υποχρεωτική η χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων κατάλληλων για την ηλικία, το ύψος και το βάρος των παιδιών.
Όλα τα εγκεκριμένα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να είναι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ECER44/04 ο οποίος ελέγχει την συμβατότητα και αποτελεσματικότητα των καθισμάτων αυτών με τα οχήματα και επιβάλλει αυστηρές δοκιμές στα εξαρτήματά τους δυναμικούς ελέγχους.
Βασικά το κάθισμα του αυτοκινήτου πρέπει να χρησιμοποιείται και είναι απαραίτητο ακόμα και για την μεταφορά του βρέφους από το μαιευτήριο στο σπίτι. Η μέθοδος να μεταφέρουμε τα παιδιά στο σπίτι με καλαθούνες και πορτ μπεμπέ είναι πολύ επικίνδυνος διότι και για μικρές αποστάσεις μπορούν να συμβούν ατυχήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές για την υγεία και την ζωή των παιδιών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς θα αγοράσω ένα παιδικό κάθισμα;
Η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε στα εξειδικευμένα καταστήματα βρεφικών ειδών ή και να ρωτήσετε την αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου σας για να σας συστήσει τα συγκεκριμένα καθίσματα που ταιριάζουν στο δικό σας αυτοκίνητο.
-Το κάθισμα του αυτοκινήτου πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του παιδιού βάση ηλικίας και βάρους.
-Να είναι εύκολο στη χρήση του και στην τοποθέτησή του.
-Μην δανειστείτε μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα.
-Υποχρεωτικά τοποθετήστε το κάθισμα ασφαλείας για βρέφη και νήπια ανάποδα ώστε να βλέπει την πλάτη του καθίσματος καθώς έχει πλέον αποδειχτεί ότι αυτή είναι η πιο ασφαλής τοποθέτηση. Οι κανονισμοί ασφαλείας στις σκανδιναβικές χώρες επιβάλλουν το κάθισμα να τοποθετείται ανάποδα για παιδιά μέχρι 5 ετών και όχι μέχρι 2 ετών που ίσχυε παλιότερα.
Συμβουλές… ασφαλείας!
– Μη χρησιμοποιείτε περιττά αντικείμενα στο κάθισμα που βρίσκεται το παιδί.
– Επίσης σημαντικό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες για την σωστή συντήρηση του παιδικού καθίσματος.
– Μην ενδίδετε όταν το παιδί δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το κάθισμά του στο αυτοκίνητο ή δεν θέλει να δεθεί με τις ζώνες του.
– Μην ξεκινήσετε το αυτοκίνητο εάν το παιδί δεν καθίσει στο κάθισμα και δεν βάλει την ζώνη του σωστά.
– Μην δένετε ποτέ δύο παιδιά με την ίδια ζώνη ασφαλείας.
– Οι ειδικοί αυτοκινήτων επισημαίνουν ότι ο αερόσακος είναι επικίνδυνος για τα παιδιά διότι έχει την δύναμη τα συνθλίψει.
– Αν παρόλα αυτά πρέπει να τοποθετήσετε το μωρό με το κάθισμα στην θέση του συνοδηγού θα πρέπει να πάτε στην αντιπροσωπεία του αυτοκινήτου σας και να απενεργοποιήσετε τον αερόσακο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ