Site icon TLIFE

Ασφαλής “βόλτα” στο διαδίκτυο: Πώς μπορείς να προστατεύεις τα παιδιά σου από τους κινδύνους;

Αν είσαι μαμά, τότε τις τελευταίες (αρκετές) ημέρες, έχει δει την καθημερινότητα σου να κάνει στροφή 180 μοιρών. Φροντίζεις το σπίτι, μαγειρεύεις συχνότερα και όλα αυτά προσπαθώντας να “περνάς” περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σου. Ας είμαστε ειλικρινείς: τα παιδιά πλέον από την πρώτη στιγμή που αρχίζουν να έχουν αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω τους, γνωρίζουν πώς να χειρίζονται και το smartphone σου! Ξέρουν να παίζουν παιχνίδια στο tablet σου, να ανοίγουν μόνα τους σελίδες στο laptop και να απαντάνε μέχρι και στα e-mail σου. Καταλαβαίνεις (και παρατηρείς), λοιπόν, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, οι μικροί μας φίλοι βρίσκονται μπροστά από μία μπλε οθόνη.

Όμως, το διαδίκτυο δεν είναι και ο πιο ασφαλής χώρος για ένα μικρό παιδί. Οι δικλείδες ασφαλείας στη χρήση του internet θα πρέπει να είναι πολλές και… ανθεκτικές, ώστε να νιώθεις περισσότερο ασφαλής ότι το παιδί δεν θα έρθει αντιμέτωπο με εικόνες και πληροφορίες που, σε καμία περίπτωση, δεν θα έπρεπε!

 

Πώς, λοιπόν, μπορείς να κάνεις την online περιήγηση του μικρού σου ασφαλή;

 

– Μίλα στο μικρό σου και φτιάξε κανόνες. Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνει μία ξεκάθαρη και κατανοητή κουβέντα με τα παιδιά. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν -σύμφωνα με την ηλικία και την αντίληψή τους φυσικά- για ποιο λόγο επιτρέπεται να κάνουν μονάχα ορισμένα πράγματα στον υπολογιστή και για ποιον πρέπει να εμπιστεύονται πρώτα εσένα και ύστερα οτιδήποτε διαβάζουν στο διαδίκτυο.

– Τσέκαρε το ιστορικό. Επειδή και εσύ υπήρξες παιδί, γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι δε θα τηρήσει όλους τους κανόνες που θα θέσεις. Για αυτό, μετά από κάθε επίσκεψη του στον υπολογιστή, ρίξε μία άκρως αναλυτική ματιά στις ιστοσελίδες που επισκέφτηκε το μικρό σου, για να είσαι σίγουρη ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί. Το διαδίκτυο είναι ένας τόπος αχαρτογράφητος, αλλά μέχρι ενός σημείου μπορείς να ακολουθήσεις την… πορεία του παιδιού μέσα σε αυτό.

– Τοποθέτησε τον υπολογιστή σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού. Όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο υπολογιστής, το tablet και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε σημείο του σπιτιού στο οποίο έχεις και εσύ πρόσβαση, όπως το σαλόνι, και πάντα όταν είσαι παρούσα στο χώρο. Έτσι, οι πιθανότητες να πάει κάτι (επικίνδυνα) στραβά μειώνονται.

– Χρησιμοποίησε ειδικά προγράμματα software, τα οποία θα μπλοκάρουν ιστοσελίδες σε άτομα πολύ μικρής ηλικίας. Για να αισθανθείς ακόμα πιο ήρεμη, μπορείς να επικοινωνήσεις με έναν master του διαδικτύου, ο οποίος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, για να σου μιλήσει σχετικά με τα πιο εξελιγμένα προγράμματα ασφαλούς περιήγησης που υπάρχουν στο εμπόριο και μαζί να βρείτε εκείνο που θα καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού σου. Το πρόγραμμα μπλοκάρει το ακατάλληλο περιεχόμενο και εσύ έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

– Ρώτησε τον τηλεφωνικό σου πάροχο τι parental controls διαθέτει και αξιοποίησε τα! Όλες οι τηλεφωνικές εταιρίες διαθέτουν το δικό τους “δίχτυ” ασφαλείας. Αποκλείουν σελίδες και περιεχόμενο που δεν θέλεις να επισκέπτονται τα παιδιά, αφήνοντάς τους το περιθώριο να περιηγηθούν στα αγαπημένα τους εικονικά περιβάλλοντα, χωρίς φόβο και αγωνία!

– Άφησε το ελεύθερο να σε ρωτήσει οτιδήποτε επιθυμεί. Όπως αναφέρει και η Ελληνική Αστυνομία, η στιγμή που η μαμά δίνει τη λύση στην απορία του μικρού είναι από τις κομβικές στην διαδικτυακή διαπαιδαγώγηση. Γιατί, ένα μικρό παιδί χρειάζεται να αισθάνεται ασφάλεια και αγάπη.

© 2024 tlife.gr