Κάθε φορά που βλέπεις το μικρό σου να προσπαθεί να κατέβει από τον καναπέ, ενώ ταυτόχρονα κρατάει στο ένα χέρι ένα μισοφαγωμένο μπισκότο και στο άλλο το αγαπημένο του αρκουδάκι, με τα μάτια του να είναι “καρφωμένα” στην τηλεόραση, την στιγμή που ακριβώς μπροστά του υπάρχουν εκατομμύρια τουβλάκια Lego, αυτοκινητάκια και κάρτες από ένα επιτραπέζιο, είναι σαν να παρακολουθείς ένα αυτοκίνητο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω σε έναν τοίχο. Τι εννοώ; Πως η κατάσταση είναι καταδικασμένη: το αυτοκίνητο δεν πρόκειται να γλιτώσει την πρόσκρουση, αλλά και η προσπάθεια του παιδιού σου αποκλείεται να στεφθεί με επιτυχία! Πέρα, όμως, από την πλάκα, τέτοια μικρά σκηνικά απείρου κάλλους διαδραματίζονται καθημερινά σε κάθε σπίτι με παιδιά και το μόνο σίγουρο είναι πως όσο κι αν το προσπαθήσεις, τα ατυχήματα θα συμβούν και πρέπει να το πάρεις απόφαση. Παρ’ όλα αυτά, κάτι που ενδεχομένως δεν έχεις σκεφτεί σε βάθος είναι το γεγονός πως για κάποια από αυτά τα ατυχήματα ενδέχεται υπεύθυνη να είσαι εσύ ή ο μπαμπάς ή και οι δυο σας!
Τα μικροατυχήματα που μπορεί να συμβαίνουν στα παιδιά παρά την δική σου επιτήρηση ή κατά το κοινό παιχνίδι μπορεί να προσθέτουν μεγάλο βάρος στην συνείδησή σου, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι φαντάζεσαι και κάπως αναπόφευκτο να συμβούν. Ο λόγος που μπορεί να χτυπήσεις κατά λάθος το κεφάλι του μικρού σου στον τοίχο είναι διότι θεωρείς πως το παιδί είναι απολύτως ασφαλές όταν είναι μαζί σου και κάπως έτσι παραβλέπεις εκείνο το τσιμεντένιο πράγμα που υψώνεται μπροστά σας! Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή η αλληλεπίδραση με το παιδί, παρά να ανησυχείς για την πιθανότητα να χτυπήσει ελαφρώς πάνω στο παιχνίδι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επειδή, όμως, υπάρχουν και τραυματισμοί που μπορείς να αποφύγεις, παρακάτω μπορείς να δεις μια λίστα με τα επικίνδυνα περιστατικά που μπορεί να συμβούν στο σπίτι για να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή όταν χρειαστεί!
Η “κούνια” από τους ώμους
Το έχετε παίξει πολλές φορές αυτό το παιχνίδι, που σηκώνεις το παιδί από τα μπράτσα και στροβιλίζεσαι γύρω από τον εαυτό σου, κάνοντας το μικρό σου να χαχανίζει σαν τρελό! Το ήξερες, όμως, ότι ο πιο κοινός κίνδυνος αυτού του παιχνιδιού είναι το υπεξάρθρημα (βγάλσιμο) της κεφαλής της κερκίδας από το απότομο πιάσιμο; Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ώμος μετακινείται ελαφρώς από την άρθρωση, παραλύοντας το χέρι. Δεν είναι τόσο σημαντικό περιστατικό όσο η εξάρθρωση, αλλά σίγουρα μπορεί να σας τρομάξει πολύ. Θεωρητικά, θα μπορούσες να το διορθώσεις και μόνη σου, αλλά μια επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία ίσως να είναι πιο λογική. Παρ’ όλα αυτά, έχει σημειωθεί μεγάλη συχνότητα του υπεξαρθρήματος, όταν οι γονείς σπεύδουν να τραβήξουν τα παιδιά τους από το μπράτσο για να τα ανεβάσουν στο πεζοδρόμιο, την στιγμή που περνάει αυτοκίνητο. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγεις το απότομο τράβηγμα του παιδιού από το μπράτσο, αλλά όταν τίθεται ζήτημα υψηλής επικινδυνότητας (όπως ένα αυτοκίνητο που έρχεται προς τα πάνω σας), μπορείς και να το παραβλέψεις!
Το αεροπλανάκι
Εσύ ξαπλώνεις στο πάτωμα ανάσκελα, βάζεις τα πόδια σου στην κοιλιά του μικρού σου, πιάνεις με τα χέρια σου τα χέρια του και το σηκώνεις στον αέρα οριζόντια ακριβώς από πάνω σου. Το παιδί ξετρελαίνεται γιατί νιώθει σαν να πετάει, αλλά ελλοχεύει και ένας κίνδυνος: να σου πέσει! Το πιο κοινό ατύχημα για κάθε παιδί, εντός και εκτός σπιτιού είναι η πτώση, με τις μελανιές της και τα χτυπήματα. Και αυτό το ακροβατικό… αεροπλανάκι που τόσο συχνά κάνετε είναι μία πολύ τυπική αιτία για μια τέτοια πτώση! Σκέψου μόνο πόσο κακό υπολογισμό μπορείς να κάνεις με το τέντωμα των ποδιών σου, αλλά και το τραπέζι του σαλονιού που είναι εκεί δίπλα σας και θα δεις την εικόνα να “ζωγραφίζεται” μπροστά σου καρέ-καρέ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα δαχτυλάκια στις πόρτες
Είναι τόσο εύκολο πάνω στην αφηρημάδα σου να χτυπήσεις την πόρτα του αυτοκινήτου ή του σπιτιού πάνω στο ίδιο σου το χέρι. Ε, το ίδιο εύκολο είναι να το κάνεις και πάνω στα δαχτυλάκια του μικρού σου. Επειδή, όμως, ο πόνος ενός παιδικού χεριού είναι προφανώς διπλάσιος από τον δικό σου, ενώ μπορεί το χτύπημα να μην αφήσει μόνο μια μελανιά και μερικές γρατσουνιές, αλλά να καταλήξει σε κάταγμα, θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτική. Επομένως, όταν ανοιγοκλείνουν πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια, συρτάρια και αυτοκίνητα, θα πρέπει να διπλοτσεκάρεις ότι όλα τα παιδικά χεράκια έχουν απομακρυνθεί από τα επικίνδυνα σημεία! Επιπλέον, θα χρειαστεί να ελέγχεις περισσότερο την αλληλεπίδραση των παιδιών μεταξύ τους, μιας και τα αδέρφια αποδεικνύονται ο πιο συχνός κίνδυνος σε αυτή την κατηγορία ατυχήματος. Πάντως, τα παιδιά που έχουν βιώσει αυτό τον τύπο τραυματισμού (και τον αντίστοιχο πόνο) τείνουν να γίνονται έξτρα προσεκτικά μετέπειτα!
Παιδιά… στον αέρα
Είναι κυρίως ένα παιχνίδι μεταξύ μπαμπάδων και νηπίων. Γνωρίζεις πολύ καλά την διαδικασία, αφού έχει χρειαστεί να λογομαχήσεις για αυτό ουκ ολίγες φορές με τον σύντροφό σου. Ναι, μιλάω για όλες εκείνες τις φορές που ο μπαμπάς πετάει το μικρό στον αέρα και το ξαναπιάνει. Φυσικά και τα παιδιά λατρεύουν αυτό το παιχνίδι και το συνεχόμενο γέλιο ενθουσιασμού τους είναι αρκετό για να κάνει κάθε μαμά και μπαμπά να ξεχάσουν πόσο επικίνδυνο παιχνίδι παίζουν. Και ενώ όλοι πιστεύουν ότι οπωσδήποτε θα πιάσουν το παιδί στον αέρα και πως αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο σε αυτούς, μπαμ, μπορεί να συμβεί στον καθένα! Επειδή, λοιπόν, αναμένεται να σκουπίσεις πολλά ματωμένα φρύδια και μύτες και να αλλάξεις γάζα σε πολλά ματωμένα γόνατα, δεν χρειάζεται να παίζεις με την τύχη σου! Τα παιδιά χτυπάνε και μόνα τους, δεν χρειάζεται να παίξεις τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ